Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Książki
(32)
Forma i typ
Książki
(32)
Dostępność
tylko na miejscu
(23)
dostępne
(16)
Placówka
Wypożyczalnia
(16)
Czytelnia
(23)
Autor
Stelmachowski Andrzej
(4)
Gulbicka Bożena
(2)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(2)
Oleszko Aleksander (1943- )
(2)
Baruk Agnieszka Izabela
(1)
Berdowski Filip J
(1)
Berdowski Janusz B
(1)
Bryła Paweł
(1)
Całka Edyta
(1)
Chabiera Joanna
(1)
Cichoń Zofia
(1)
Domański Tomasz
(1)
Drabik Ireneusz
(1)
Duda Ignacy
(1)
Dziekański Paweł
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gnela Bogusław
(1)
Hościłowicz Edward
(1)
Janowska Iwona
(1)
Jeznach Maria
(1)
Jeżyńska Beata (1963- )
(1)
Jongen W.M.F
(1)
Kijowski Jacek
(1)
Korzeniowski Andrzej (1939- )
(1)
Kowalska Jolanta
(1)
Kośmider Kazimierz
(1)
Krajewski Piotr
(1)
Kwasek Mariola
(1)
Limański Andrzej
(1)
Luning P.A
(1)
Majewska Ewa
(1)
Marcelis W.J
(1)
Małysz Jerzy
(1)
Meredyk Kazimierz
(1)
Miller Piotr
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa (1940-2022)
(1)
Obiedziński Meczysław W
(1)
Ożóg Andrzej
(1)
Pawlak Karolina
(1)
Poczta Walenty
(1)
Seweryn Małgorzata
(1)
Sikora Tadeusz
(1)
Sygit Marian (1948- )
(1)
Szczepanik Zenon Ryszard
(1)
Wacław Adamczyk
(1)
Winiarski Bolesław
(1)
Wojciechowski Paweł
(1)
Węgrzynowicz Barbara
(1)
Zadernowski Marek R
(1)
Zbierzchowska Anna
(1)
Źródłowski Zdzisław
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(25)
1990 - 1999
(3)
Kraj wydania
Polska
(32)
Język
polski
(32)
Temat
Przedsiębiorstwo
(1422)
Zarządzanie
(682)
Unia Europejska
(634)
Polska
(627)
Samorząd terytorialny
(531)
Żywność
(-)
Środki masowego przekazu
(427)
Kadry
(418)
Marketing
(414)
Gospodarka
(406)
Banki
(383)
Organizacja
(379)
Prawo pracy
(358)
Internet
(352)
Komunikacja społeczna
(333)
Globalizacja
(322)
Integracja europejska
(318)
Prawo
(307)
Nauczanie początkowe
(300)
Postępowanie administracyjne
(284)
Dziecko
(280)
Polityka
(265)
Rodzina
(262)
Prawa człowieka
(256)
Unia Europejska (UE)
(253)
Prawo administracyjne
(252)
Praca
(245)
Zarządzanie strategiczne
(245)
Prawo cywilne
(243)
Pedagogika
(242)
Administracja
(241)
Język angielski
(238)
Prawo karne
(238)
Szkolnictwo
(236)
Nauczyciele
(235)
Finanse
(234)
Państwo
(233)
Podatek
(231)
Polityka społeczna
(230)
Kultura
(229)
Psychologia
(227)
Finanse publiczne
(226)
Socjologia
(217)
Społeczeństwo
(217)
Innowacje
(216)
Rachunkowość
(216)
Nauczanie
(213)
Szkolnictwo wyższe
(212)
Zarządzanie jakością
(212)
Opieka społeczna
(209)
Reklama
(209)
Wychowanie
(209)
Rynek pracy
(207)
Budżety terenowe
(201)
Kobieta
(200)
Menedżerowie
(200)
Nauczanie zintegrowane
(199)
Młodzież
(198)
Nieruchomości
(194)
Prawo międzynarodowe
(194)
Konkurencja
(193)
Public relations
(192)
Prawo wspólnotowe europejskie
(191)
Przedsiębiorstwa małe i średnie
(189)
Osobowość
(188)
Zatrudnienie
(183)
Konsumenci (ekon.)
(181)
Bezrobocie
(179)
Społeczeństwo informacyjne
(179)
Prawo karne procesowe
(177)
Rynek finansowy
(177)
Ochrona środowiska
(176)
Prawo Unii Europejskiej
(175)
Rynek kapitałowy
(175)
Prawo gospodarcze
(165)
Kształcenie
(157)
Umowa
(157)
Filozofia
(152)
Logistyka gospodarcza
(151)
Turystyka
(150)
Sądownictwo
(148)
Zarządzanie wiedzą
(148)
Decyzje
(146)
Papiery wartościowe
(146)
Polityka międzynarodowa
(145)
Oświata
(144)
Ubezpieczenia społeczne
(144)
Demokracja
(140)
Płaca
(137)
Stosunki interpersonalne
(136)
Psychologia społeczna
(135)
Służba zdrowia
(135)
Prawo konstytucyjne
(134)
Inwestycje
(132)
Postępowanie cywilne
(132)
Terroryzm
(132)
Prawo autorskie
(128)
Język polski
(126)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(124)
Motywacja pracy
(120)
Bezpieczeństwo publiczne
(119)
Temat: czas
1989-
(2)
2001-
(2)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Kraje Unii Europejskiej
(2)
Gatunek
Opracowanie
(4)
Dane statystyczne
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Medycyna i zdrowie
(4)
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Biologia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
32 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Żywność. Jakość. Technologia)
1. Jakość żywności i czynniki ją kształtujące, 2. Ustawodawstwo żywnościowe dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego i systemów jego zapewniania, 3. Charakterystyka wy branych systemów i zasad zarządzania związanych z jakością, 4. Wprowadzenie do integracji systemów zarządzania jakością w produkcji żywności, 5. Integracja systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwie, 6. Integracja systemów zarządzaniu, dotycząca jakości środowiska i bhp, 7. Integracja systemów zarządzania - zalety i rozwiązania, 8. Praktyka zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym w produkcji żywności przez system HACCP, 9. Integracja systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym i jakością żywności w łańcuchu żywnościowym, 10. Integracja systemu HACCP i systemu według normy PN-EN-ISO serii 9000:2001, 11. Zarządzanie bezpieczeństwem pracy w przemyśle spożywczym, 12. Informatyzacja systemu zarządzania jakością, 13. Możliwości wykorzystania oprogramowania komputerowego w systemowym zarządzaniu jakością.
rozwiązania, 8.Praktyka zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym w produkcji żywności przez system HACCP, 9. Integracja systemów zarządzania bezpieczeństwem zdrowo tnym i jakością żywności w łańcuchu żywnościowym, 10. Integracja systemu HACCP i systemu według normy PN-EN ISO serii 9000:2001, 11.Zarządzanie bezpieczeństwem pracy w przemyśle spożywczym, 12.Informatyzacja syste mu zarządzania jakością, 13.Możliwości wykorzystania o programowania komputerowego w systemowym zarządzaniu jakością
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Logistyka)
1. Warunki przechowywania - wymagania dotyczące obiektu i procesu magazynowego: 1. Charakterystyka warunków przechowywania - ich znaczenie dla zapewnienia jakości i ilości składowych zapasów a także bezpiecznych warunków pracy w magazynie. 2. Podział wyrobów wg cech fizykochemicznych i biologicznych decydujących o warunkach ich przechowywania. 3. Charakterystyka cech fizykochemicznych i biologicznych wyrobów o właściwościach naturalnych, które decydują o warunkach ich przechowywania. 4. Charakterystyka wyrobów o właściwościach agresywnych oraz cech fizykochemicznych, które decydują o warunkach ich przechowywania. 5. Wymagania dotyczące obiektu magazynowanego wynikające z warunków przechowywania. 6. Wymagania dotyczące procesu magazynowego wynikające z warunków przechowywania. 2. Magazynowanie niebezpiecznych substancji, preparatów chemicznych i materiałów niebezpiecznych: 1. Magazynowanie materiałów wybuchowych. 2. Magazynowanie nadtlenków organicznych. 3. Magazynowanie materiałów ciekłych zapalnych. 4. Magazynowanie gazów płynnych i sprężonych. 5. Magazynowanie substancji rakotwórczych, mutagennych i działających na rozrodczość. 6. Magazynowanie substancji stwarzających narażenie na działanie promieniowania jonizującego. 7. Magazynowanie substancji toksycznych i szkodliwych. 8. Magazynowanie substancji i preparatów żrących. 9. Magazynowanie substancji i preparatów drażniących oraz uczulających. 10. Magazynowanie substancji i preparatów niebezpiecznych dla środowiska. CZ.3. Magazynowanie towarów przemysłowych i spożywczych: 1. Wyroby hutnicze. 2. Materiały budowlane. 3. Wyroby przemysłu szklarskiego i ceramicznego. 4. Drewno i wyroby przemysłu drzewnego. 5. yroby przemysłu papierniczego. 6. Wroby przemysłu włókienniczego i odzieżowego. 7. Wyroby przemysłu skórzanego. 8. Wyroby z tworzyw sztucznych. 9. Wyroby przemysłu gumowego. 10. Wyroby lakierowe. 11. Środki piorące i czyszczące (wyroby chemii gospodarczej). 12. Wyroby kosmetyczne i perfueryjne, mydła toaletowe, szampony w płynie do włosów. 13. Artykuły gospodarstwa domowego, rozrywki, sportowe. 14. Nawozy, pestycydy i inne środki agrochemiczne. 15. Produkty spożywcze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Podstawy traktatowe wspólnotowego prawa żywnościowego, 2. Rozwój prawodawstwa regulującego żywność, 3. Harmonizacja polskiego prawa żywnościowego z prawem wspólnotowym, 4. Żywność-treść pojęcia jurydycznego, 5. Prawo żywnościowe a inne dziedziny prawa, 6. Prawo żywnościowe - próba definicji, 7. Prawo do odpowiedniej żywności, 8. Dobra chronione w przepisach prawa żywnościowego, 9. Bezpieczeństwo żywności, 10. Problematyka standardu żywności, 11. Podstawy naukowe bezpieczeństwa żywności, 12. System wczesnego ostrzegania i zarządzanie kryzysowe, 13. Funkcjonowanie rynku wewnętrznego produktów żywnościowych w orzecznictwie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, 14. Z problematyki odpowiedzialności cywilnej za szkodę wyrządzoną przez produkt żywnościowy, 15. Wybrnae obszary szczegółowej regulacji prawa żywnościowego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 346 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Podstawy traktatowe wspólnotowego prawa żywnościowego, 2. Rozwój prawodawstwa regulującego żywność, 3. Harmonizacja polskiego prawa żywnościowego z prawem wspólnotowym, 4. Żywność-treść pojęcia jurydycznego, 5. Prawo żywnościowe a inne dziedziny prawa, 6. Prawo żywnościowe - próba definicji, 7. Prawo do odpowiedniej żywności, 8. Dobra chronione w przepisach prawa żywnościowego, 9. Bezpieczeństwo żywności, 10. Problematyka standardu żywności, 11. Podstawy naukowe bezpieczeństwa żywności, 12. System wczesnego ostrzegania i zarządzanie kryzysowe, 13. Funkcjonowanie rynku wewnętrznego produktów żywnościowych w orzecznictwie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, 14. Z problematyki odpowiedzialności cywilnej za szkodę wyrządzoną przez produkt żywnościowy, 15. Wybrnae obszary szczegółowej regulacji prawa żywnościowego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 346 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cz.I Wybrane czynniki zagrażające zdrowiu i życiu człowieka: 1. Alkoholizm, 2. Nikotynizm, 3. Narkomania, 4. AIDS, 5. Zanieczyszczenie żywności, 6. Zagrożenia ze strony środowiska naturalnego człowieka, 7. Zagrożenia ze strony środowiska przemysłowego, 8. Zagrożenia ze strony środków owadobójczych i ochrony roślin. CZ.II Bibliografia wybrana z zakresu zagrożeń zdrowia i życia człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1.Ogólny opis i kierunki rozowju systemów zarządzania jakością, 2.Strategia bezpieczeństwa żywności w unii Europejskiej, 3.GMP, GHP i HAACCP w zakłądach przemysłu spożywczego - wybrane problemy, 4.Praktyczne wdrażanie systemów zapewnienie ajkości zgodnie z nowymi regulacjami UE
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 341 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Biotechnologie w kształtowaniu środowiska, 2. Biotechnologie w nowoczesnym rolnictwie, 3. Biotechnologie a żywienie człowieka, 4. Prawo do informacji i świadomość konsumenta
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Żywność. Jakość. Technologia)
1. Wprowadzenie: zarządzanie jakością żywności, 2. Jakość żywności, 3. Zarządzanie jakością, 4. Projektowanie jakości, 5. Kontrola jakości, 6. Doskonalenie jakości, 7. Zapewnienie jakości, 8. Polityka jakości oraz strategia biznesu, 9. Perspektywa zarządzania jakością żywności
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Żywność- dobro szczególne: Miejsce żywności w strukturze potrzeb; Co to jest żywność?; Energia i białko, czyli ile ludzie jedzą; Co wybieramy i dlaczego; Dlaczego niedobre jest miłe?; 2. Żywność- żywienie-polityka: Niedostatki samowystarczalności żywnościowej; Co to jest bezpieczeństwo żywnościowe; Samowystarczalność a bezpieczeństwo żywnościowe; Czy żywność może być bronią? Problem żywnościowy- problemem globalnym; Globalizacja a bezpieczeństwo żywnościowe; Polityka żywnościowa; Polityka żywnościowa w warunkach integracji gospodarczej; Projekcja żywnościowa w warunkach integracji gospodarczej; Projekcja sytuacji żywnościowej świata
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Seria Akademicka)
1. Wspólna polityka rolna w zakresie organizacji jednolitego rynku rolnego i bezpieczeństwa żywnościowego. 2. Międzynarodowe organizacje do spraw rolnictwa oraz wyżywienia w tworzeniu podstaw globalnego handlu i bezpieczeństwa żywności 3. Wspólnotowe oraz krajowe prawo żywnościowe. 4. Wspólnotowa organizacja oraz funkcjonowanie branżowych rynków rolnych w zakresie swobodnego i bezpiecznego przepływu żywności. 5. Rejestracja, ochrona nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych produktów rolnych lub środków spożywczych. 6. Bezpieczeństwo zdrowotne produktów żywnościowych (środków spożywczych) oraz pasz. 7. Procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz pasz. 8. Urzędowa kontrola żywności oraz pasz. 9. Urzędowa kontrola zdrowia roślin i produktów roślinnych. 10. Organizacja i zarządzanie systemami kontroli sanitarnej żywności. 11. Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych oraz kontrola produktów zwierzęcych. 12. Żywność ekologiczna. 13. Organizmy zmodyfikowane genetycznie. 14. Odpowiedzialność w zakresie żywności oraz pasz.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 341 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 341 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Teorie handlu międzynarodowego i ich implikacje dla handlu rolnego; 2. Konkurencyjność międzynarodowa i metody jej pomiaru; 3. Uwarunkowania polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi; 4. Polski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w warunkach akcesji do Unii Europejskiej; 5. Wykorzystanie wybranych metod analizy międzynarodowej pozycji konkurencyjnej ex post; 6. Wykorzystanie wybranych metod analizy międzynarodowej pozycji konkurencyjnej ex ante.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 339 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Prawo rolne / red. Andrzej Stelmachowski. - Wyd. 2. - Warszawa : LexisNexis Wydaw. Prawnicze, 2005. - 531 s. ; 24 cm.
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prawo rolne / red. Andrzej Stelmachowski. - Wyd. 3. - Warszawa : LexisNexis Wydaw. Prawnicze, 2006. - 528 s. ; 24 cm.
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prawo rolne / red. Andrzej Stelmachowski. - Wyd. 4. - Warszawa : LexisNexis Wydaw. Prawnicze, 2008. - 546 s. ; 24 cm.
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biała Księga, Polska - Unia Europejska : opracowania i analizy. Prawo ; z. 19)
1. Akty prawne wspólnot europejskich dotyczące przepisów prawnych i norm technicznych; 2. Decyzje wspólnot europejskich w sprawie dyrektyw i norm dotyczących żywności; 3. Przepisy stosowane przy braku wspólnotowych uregulowań prawnych dotyczących żywności; 4. Polskie przepisy prawne i normy techniczne dotyczące żywności; 5. Zapewnienie zgodności ustawodawstwa polskiego z prawem wspólnotowym w dziedzinie żywności; 6. Proponowane kierunki działań harmonizacyjnych - wnioski założenia i kierunki dalszych prac.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 346 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
I. Bezpieczeństwo produktów dla konsumentów i dla środowiska a odpowiedzialność za produkt; II. Aspekty środowiskowe związane z produkcją i konsumpcja żywności; III. Ekologiczne aspekty produkcji i oceny jakości wyrobów przemysłu skórzanego; IV. Systemy znakowania ekologicznego wyrobów; V. Kryteria oceny ekologicznej opakowań; VI. Ekologiczne funkcje jakości w projektowaniu wyrobów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 504 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Polityka gospodarcza / red. nauk. Bolesław Winiarski. - Wyd.3 zm. - Warszawa : PWN Wydaw. Nauk., 2006. - 584 s. : mapy, rys., tab., wykr. ; 24 cm.
I. Funkcje polityki gospodarczej: 1.Pojęcia podstawowe. 2.systemy ekonomiczne i funkcje polityki gospodarczej. 3.Uwarunkowania, cele i dziedziny polityki gospodarczej. 4.Przedmiot oddziaływań - gospodarka narodowa i jej relacje z otoczeniem.5.Polityka ekonomiczna a planowanie gospodarcze. II. Doktryny, systemy, kierunki: 6.Merkantylizm, protekcjonizm, liberalizm, gospodarka wojenna. 7.Między dwiema wojnami. 8.Druga połowa XX stulecia. Polityka gospodarcza w podzielonym świecie. 9.Procesy transformacji - od realnego socjalizmu do gospodarki rynkowej. 10.Polityka gospodarcza w obliczu procesów globalizacji. Perspektywy na pierwsze dziesięciolecia XXI wieku. III. Polityka rozwoju gospodarczego: 11.Poszukiwanie ścieżki trwałego wzrostu. 12.Problemy strategii rozwoju. 13. Polityka strukturalna. 14.Polityka przemysłowa. 15.Polityka żywnościowa. 16.Polityka regionalna. 17.Polityka ochrony środowiska. 18.Polityka naukowa i innowacyjna. 19.Polityka inwestycyjna. IV. Mechanizmy oddziaływań: 20.Polityka pieniężna. 21.Polityka budżetowa. 22.Regulowanie rynku pracy. 23.regulowanie dochodów i cen. V. Międzynarodowa polityka gospodarcza: 24.Polityka współpracy gospodarczej z zagranicą. 25.Polityka dostosowawcza. 26.Unia Europejska - struktura instytucjonalna ii zasady funkcjonowania. 27.Wybrane kierunki polityki gospodarczej Unii Europejskiej. 28.Euroregiony - nowy element narodowej i międzynarodowej polityki gospodarczej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338 (4 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności / Paweł Wojciechowski. - Stan prawny na 1.03.2008 r. - Warszawa : Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o., 2008. - 333, [3] s. ; 21 cm.
(Monografie)
1. Wspólnotowe regulacje prawne z zakresu urzędowej kontroli żywności. 2. Zagadnienia teoretycznoprawne związane z pojęciem ukż. 3. Zakres przedmiotowy ukż. 4. Cele prawa żywnościowego realizowanego przez ukż i zadania ukż. 5. Kompetencje organów ukż. 6. Zasady ukż. 7. Pozostałe elementy modelowe ukż.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 346 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(O co pytamy najczęściej / Urząd Komitetu Integracji Europejskiej ; 6)
1.Konsumenci, 2.RP a UE - konsumenci, 3,Środowisko, 4.RP a UE - środowisko, 5.Zdrowie, 6.RP a UE - zdrowie, 7.Żywność, 8.RP a UE - żywność
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 339.9 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej