Sortowanie
Źródło opisu
Książki
(38)
IBUK Libra
(12)
Forma i typ
Książki
(38)
E-booki
(12)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
tylko na miejscu
(29)
dostępne
(14)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia
(19)
Czytelnia
(29)
Autor
Brytek-Matera Anna
(2)
Cierpiałkowska Lidia (1950- )
(2)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(2)
Gulbicka Bożena
(2)
Joachimiak Andrzej
(2)
Konieczny Robert
(2)
Kornaś Andrzej
(2)
Kłyś Małgorzata
(2)
Ritzer George
(2)
Ziółkowska Beata
(2)
Śliwa Leopold
(2)
Arkowitz Hal
(1)
Augustynek Andrzej
(1)
Babiuch Małgorzata
(1)
Butcher James N
(1)
Carson Robert C
(1)
Chudzik Aleksandra
(1)
Coyle Brenda
(1)
Dietrich Włodzimierz
(1)
Dodziuk Anna
(1)
Elliott Julian
(1)
Franken Robert E
(1)
Gaber Katarzyna
(1)
Gajewski Piotr
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Golec Danuta
(1)
Gordic Bonnie
(1)
Gortat Mateusz
(1)
Gralak Anna
(1)
Grzegołowska-Klarkowska Helena
(1)
Grzesiak Magdalena
(1)
Grzesiuk Lidia
(1)
Guzek Jan W. (1924-2003)
(1)
Głębocka Alicja
(1)
Hajduk Agnieszka
(1)
Hellewell Jonathan S.E
(1)
Holas Paweł
(1)
Jacennik Barbara
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jarema Marek
(1)
Jerzak Marta
(1)
Kanclerz Anna
(1)
Kapera Marta
(1)
Kaplan Harold I. (1927-1998)
(1)
Kendall Philip C. (1950- )
(1)
Klimasiński Krzysztof
(1)
Kowalczewska Joanna
(1)
Kośmider Kazimierz
(1)
Krauss Hanna
(1)
Kubica Józef F
(1)
Kuk Bogna
(1)
Kulik Agnieszka
(1)
Kurczewski Jacek Maria
(1)
Kwasek Mariola
(1)
Le Grane Daniel
(1)
Lock James
(1)
Magala Sławomir
(1)
Mazur Artur
(1)
Małysz Jerzy
(1)
Meyer Robert
(1)
Miller William R
(1)
Mineka Susan
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa (1940-2022)
(1)
Mroziak Barbara
(1)
Niewiadomska Iwona
(1)
Orywal Karolina
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Palczewska Małgorzata
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Place Maurice
(1)
Popiołek Katarzyna
(1)
Przylipiak Mirosław
(1)
Radmacher Sally A
(1)
Rollnick Stephen
(1)
Sadock Benjamin J. (1933- )
(1)
Sadock Virginia A
(1)
Schwartz Marlene
(1)
Sheridan Charles L
(1)
Sidorowicz Sławomir K
(1)
Siemiński Marek
(1)
Sobocki Jacek
(1)
Socha Piotr
(1)
Stawowy Ludwik
(1)
Stefańska Ewa
(1)
Stirling John D
(1)
Sygit Marian
(1)
Szawłowski Andrzej
(1)
Szawłowski Andrzej W
(1)
Szczeklik Andrzej (1938-2012)
(1)
Słodkowski Maciej
(1)
Teachman Bethany
(1)
Trzebiatowska Małgorzata
(1)
Wycisk Jowita (1971- )
(1)
Zakrzewski Maria
(1)
Ziółkowska Beata (1967- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(31)
1990 - 1999
(3)
Kraj wydania
Polska
(50)
Język
polski
(50)
Temat
Odżywianie
(31)
Psychopatologia
(7)
Zaburzenia odżywiania
(7)
Anoreksja
(6)
Choroby psychiczne
(6)
Schizofrenia
(6)
Bulimia
(5)
Depresja psychiczna
(5)
Dziecko
(5)
Młodzież
(5)
Nałóg
(5)
Osobowość
(5)
Układ nerwowy
(5)
Alkoholizm
(4)
Otyłość
(4)
Psychoterapia
(4)
Stres
(4)
Układ krążenia
(4)
Układ oddechowy
(4)
Żywność
(4)
Choroby cywilizacyjne
(3)
Lęk
(3)
Medycyna społeczna
(3)
Rodzina
(3)
Społeczeństwo
(3)
Zaburzenia i dewiacje seksualne
(3)
Zespół ADHD
(3)
AIDS
(2)
Anorektyczki i anorektycy
(2)
Biologia
(2)
Choroby afektywne
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Dzieci
(2)
Fizjologia
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gruczoły dokrewne
(2)
HIV
(2)
Homeostaza fizjologiczna
(2)
Internet
(2)
Klęski elementarne
(2)
Kultura życia społecznego
(2)
Motywacja
(2)
Narkomania
(2)
Narząd ruchu
(2)
Nerwice
(2)
Nowotwory
(2)
Odporność
(2)
Patologia społeczna
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Psychiatria
(2)
Psychologia
(2)
Rozród
(2)
Samobójstwo
(2)
Sen
(2)
Szkolnictwo
(2)
Uczucia
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Adaptacja
(1)
Agresywność
(1)
Alergologia
(1)
Alkohol
(1)
Anatomia patologiczna
(1)
Autodestruktywność
(1)
Autyzm
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Bezrobocie
(1)
Blogi
(1)
Broń chemiczna
(1)
Bulimiczki i bulimicy
(1)
Ból
(1)
Choroby
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby pasożytnicze
(1)
Choroby psychosomatyczne
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby wątroby
(1)
Choroby zakaźne
(1)
Choroby zakaźne ludzi
(1)
Chorzy
(1)
Ciąża
(1)
Czas wolny od pracy
(1)
Dojrzewanie
(1)
Dyslekcja i dysgrafia
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Epidemie
(1)
Erotomania
(1)
Fizjologia patologiczna
(1)
Gorączka
(1)
Higiena
(1)
Higiena szkolna
(1)
Internistyka
(1)
Katastrofy
(1)
Kobieta
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kultura
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Medycyna
(1)
Temat: czas
1901-
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(6)
Opracowanie
(2)
Dane statystyczne
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Monografia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Psychologia
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
50 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Psychiatria i Psychoterapia / Uniwersytet Jagielloński)
1. Uczenie się dialogu motywującego, korzystanie z niego i rozszerzanie jego zastosowań, 2. Włączanie elementu zwiększającego motywację do ujednoliconego protokołu transdiagnostycznej terapii zaburzeń emocjonalnych, 3. Zwiększenie skuteczności ekspozycji i powstrzymania reakcji w terapii zaburzenia obsesyjno-kompulsyjnego. Rola dialogu motywującego, 4. Integrowanie dialogu motywującego z terapią zaburzeń lękowych, 5. Zwiększanie motywacji u osób z podwójną diagnozą zaburzenia stresowego pourazowego oraz zaburzeń spowodowanych używaniem substancji psychoaktywnych, 6. Dialog motywujący jako wstęp do psychoterapii kobiet z depresją, 7. Dialog motywujący w terapii depresji, 8. Dialog motywujący w pracy nad myślami samobójczymi, 9. Farmakoterapia motywująca. Łączenie dialogu motywującego z terapią przeciwdepresyjną w celu osiągnięcia lepszych wyników leczenia, 10. Dialog motywujący w terapii uzależnień, 11. Krótkie interwencje motywujące w pracy z osobami z problemem hazardu, 12. Dialog motywujący jako interwencja w rzucaniu palenia przez młodzież, 13.Dialog motywujący w terapii sprawców przemocy wobec partnera, 14. Dialog motywujący w terapii zaburzeń odżywiania, 15. Podsumowanie i wyznaczenie kierunków przyszłych działań
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
E-book
W koszyku
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna) . Książkę kierujemy do wszystkich lekarzy różnych specjalizacji, oraz dietetyków i pielęgniarek, a więc personelu wchodzącego w skład zespołów leczniczych pacjentów chorych na nowotwory.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Wprowadzenie. 1. Udzielanie pomocy - podstawy. 3. Odmowa chodzenia do szkoły. 4. Zaburzenia uwagi i nadmierna aktywność ruchowa. 5. Zaburzenia łaknienia. 6. Sytuacje traumatyczne i stresowe. 7. Nieposłuszeństwo i sprzeciw dzieci. 8. Zachowania destrukcyjne w klasie i szkole. 9. Nadużywanie narkotyków. 10. Depresja u dzieci. 11. Dysleksja. Słowniczek. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 37 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cz.I Psychopatologia: 1. Zagadnienia ogólne: teoretyczne problemy psychopatologii i psychologii klinicznej, 2. Klasyfikacja zaburzeń zachowania: etiologia, diagnoza nozologiczna i psychologiczna, 3. Etiologia nieorganicznych zaburzeń zachowania, 4. Zaburzenia zachowania, w których uczenie (się) jest ważnym czynnikiem etiologicznym, 5. Zaburzenia organiczne, 6. Schizofrenie, paranoje i zaburzenia afektywne (depresje), 7. Zaburzenia osobowości, 8. Rozwojowe zaburzenia zachowania (u dzieci i młodzieży), Cz.II Praktyczna psychologia kliniczna: 1. Somatoterapia zaburzeń zachowania, 2. Diagnoza psychologiczna: badanie psychologiczne, 3. Niepsychometryczne metody badania pacjentów, 4. Metody psychometryczne w psychologii klinicznej, 5. Psychoterapia, 6. Inne (oprócz psychoterapii) działania zawodowe psychologa-klinicysty
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Choroby układu krążenia; 2. Coroby układu oddechowego; 3. Choroby układu pokarmowego; 4. Choroby układu wewnątrzwydzielniczego; 5. Choroby nerek i dróg moczowych; 6. Choroby układu krwiotwórczego; 7. Choroby reumatyczne; 8. Choroby alergiczne; 9. Wybrane choroby układu nerwowego; 10. Wybrane zagadnienia onkologii klinicznej; 11. Wybrane zagadnienia chorób zakaźnych; 12. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej i równowagi kwasowo-zasadowej; 13. Zatrucia; 14. Opieka paliatywna; 15. Zaburzenia odżywiania; 16. Podstawy EBM.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Co się dzieje z Twoim dzieckiem? Zrozumienie i ocena zaburzeń odżywiania; 2. Co powinieneś teraz zrobić? Jak znaleźć terapeutę i przeprowadzić zmiany w domu?; Jak to się stało?; Przyczyny zaburzeń odżywiania; 4. Jak rozmawiać z dzieckiem? Komunikacja w rodzinie a zaburzenia odżywiania; 5. Co możesz zrobić w domu? Jedzenie, dieta, ćwiczenia; 6. Jak przebiega terapia? Różne rodzaje terapii a Twój udział; 7. Przypadki szczególne. Specyficzne grupy pacjentów i towarzyszące im problemy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Uzależnienia - fakty i mity / pod red. Iwona Niewiadomska, Dariusz Sikorski)
1. Funkcje jedzenia, 2. Uzależnienie od jedzenia, 3. Czynniki ryzyka uzależnienia od odżywiania się, 4. Konsekwencje uzależnienia od jedzenia, 5. Profilaktyka zaburzeń związanych z jedzeniem, 6. Jedzenie i mity.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Kiedy cierpisz na zaburzenia odżywiania, liczby przejmują kontrolę nad Twoim życiem, a Twoje ciało staje się zniewolone przez kołatające się w głowie myśli. Zaburzenia te to nie tylko problemy z jedzeniem – to rozpaczliwa próba poradzenia sobie ze zmianami i sytuacjami dnia codziennego. Narastające niezrozumienie własnych emocji, presja ze strony społeczeństwa, niezaspokojone potrzeby i próby odnalezienia się w świecie sprawiają, że zaburzenia odżywiania stają się problemem powszechnym. Dotykają one coraz więcej młodych osób i nieświadomych zagrożenia rodzin. Autorkami poradnika są dwie kobiety, które doświadczyły w swoim życiu problemu, jakim są zaburzenia odżywiania: psycholog, pracująca w obszarze pomocy i wsparcia terapeutycznego, oraz młoda dziewczyna, gotowa wspomagać i edukować innych. Książka powstała przy współpracy osób, które zmagają się z zaburzeniami odżywiania. Szczerość i autentyczność ich wypowiedzi przeplatane sporą dawką wiedzy to ogromne zalety tego wydania. Publikacja ma na celu pokazanie od strony indywidualnych doświadczeń i przeżyć, czym są zaburzenia odżywiania. „Idziemy ku zdrowiu, budujemy dobrą relację z sobą i zdrowy stosunek do jedzenia. Dzielimy się częścią swojego życia, swoją wiedzą. Chcemy uświadamiać, wspierać i nieść dalej pomoc”.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Wstęp: Pojecie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia; Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem; 2. Żywność: Definicje i podział produktów żywnościowych; Jakość żywności i jej uwarunkowania; Przetwarzanie i utrwalanie żywności; Biotechnologia w produkcji żywności; Dodatki do żywności i ich zastosowanie; Znakowanie żywności; Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności; Żywienie: Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane; Podstawowe składniki pożywienia; Żywność jako źródło składników odżywczych; Trawienie i przyswajanie pożywienia; Podstawowe zasady racjonalnego żywienia; Wegetarianizm jako dieta alternatywna; Żywienie dietetyczne; Interakcje leków ze składnikami żywności; 4. Zdrowiem: Biologiczne podstawy zdrowia; Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych; Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka; Inne zagrożenia dla zdrowia; Instrumenty polityki prozdrowotnej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Część I: W kręgu nowych zagrożeń. Zagrożenie. Między szokiem a depresją. Prognozy demograficzne - sukces czy katastrofa. Człowiek w sytuacji zagrożenia ekonomicznego w świetle teorii stresu i kosztów psychologicznych. Choroba XXI wieku czy choroba wieków? Jadłowstręt psychiczny w dobie kultury współczesnej. Wirtualna rzeczywistość i zagrożenia z nią związane. Psychologiczne aspekty katastrof i kataklizmów. Terroryzm polityczne. Próba charakterystyki psychologicznej zjawiska. Funkcjonowanie człowieka w roli zakładnika. W cieniu dwóch wież. Część II: Oblicza kryzysu psychologicznego. Kryzysy emocjonalne w przebiegu stresu chronicznego. Temporalne przejawy sposobu przechodzenia kryzysu rozwojowego. Dystans psychiczny wobec przeszłych doświadczeń warunkiem wyjścia poza własne urazy emocjonalne. Rola dóbr materialnych w radzeniu sobie z kryzysami tożsamości - przegląd teorii i badań. Pojęcie kryzysu zdrowotnego i jak sobie z nim radzić.. Strategie radzenia sobie z kryzysem związanym z utratą sprawności ruchowej. Oczekiwanie na narodziny pierwszego dziecka jako kryzys rozwojowy w życiu mężczyzny. Rozwiązywanie konfliktów przez pary małżeńskie w sytuacji rozwodowej. Rozwód w rodzinie a poziom samoakceptacji młodzieży. Przyszli internauci wobec ryzyka sytuacji trudnej - postawy deklarowane bezpośrednio po usłyszeniu informacji o dokonaniu gwałtu. Ucieczka w paranauki jako swoista strategia przetrwania. Część III: Zagrożenia w środowisku pracy. Zarządzanie paranoiczne i destruktywna krytyka jako generatory stresu. Zachowania nieetyczne w środowisku pracy. Kontekst interpersonalny. Poczucie sensu życia jako zmienna modyfikująca ryzyko wypalenia zawodowego. W kręgu nierealnej pomocy - wsparcie społeczne osób wypalonych zawodowo. Stres zawodowy służb mundurowych. Konsekwencje i profilaktyka. Samobójstwa wśród policjantów jako skutek nieefektywnego radzenia sobie z sytuacjami stresowymi. Psychologiczny autoportret jednostki i przewidywanie własnych zachowań zaradczych w sytuacjach braku pracy. Wybrane psychologiczne aspekty pracy z bezrobotnymi. Zagrożenie regulacyjnej funkcji planów życiowych w sytuacji pozostawania bez pracy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 159.9 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
R.1 Wprowadzenie do makdonalizacji: McDonald's jako ogólnoświatowy symbol kulturowy; Długie ramię makdonalizacji; Aspekty makdonalizacji; Zalety makdonalizacji; Krytyka makdonalizacji: nieracjonalność racjonalność; Co nie jest zmakdonalizowane?; Przypisy. R.2 Makdonalizacja i jej poprzednik - od "żelaznej klatki" do fabryki szybkich dań: Biurokratyzacja: życie bardziej racjonalne; Holokaust: masowa produkcja śmierci; Naukowe zarządzanie: szukanie tej jedynej, najlepszej metody; Taśma montażowa: robotnicy zmienieni w roboty; Levittown: domy wyrastały jak grzyby po deszczu; Centra handlowe: "mallowanie" Ameryki; McDonald's; fabryka szybkich dań; Podsumowanie. R.3 Sprawność: bez wysiadania i bez sztućców: Usprawnianie procesu; Upraszczanie produktu; Zapędzanie do roboty klientów; Podsumowanie. R.4 Wymierność - Wielki Mac i mały chip: Ważniejsz ilość niż jakość; Złudzenie dużej ilości; Produkcja i usługi sprowadzone do liczb; Podsumowanie. R.5 Przewidywalność - tam, gdzie te domki na wzgórzu, nigdy nie pada: Tworzenie przewidywalnych miejsc; Kontakty z klientami wg scenariusza; Żeby zachowanie pracownika było przewidywalne; Tworzenie przewidywalnych produktów i procesów; Jak najmniej niebezpiecznie i nieprzyjemnie; Podsumowanie. R.6 Sterowanie- roboty i roboty w ludzkiej skórze: Sterowanie pracownikami; Sterowanie klientami; Sterowanie procesem i produktem; Podsumowanie. R.7 Nieracjonalność racjonalności - kroki na "szczęśliwej drodze": Niesprawność- długie kolejki do kasy; Wysokie koszty- w domu taniej; Złudzenie zabawy; Fałszywa przyjacielskość- "Cześć, George!"; Odczarowanie gdzie się podziała magia?; Zdrowie i zagrożenie środowiska; Homogenizacja - w Paryżu jest tak samo; Dehumanizacja; Podsumowanie. R.8 Granice makdonalizacji - narodziny, śmierć i wyzwanie rzucone śmierci: Narodziny i wcześniej; Przed, podczas i po śmierci: pogrzeby taśmowe; Lekceważenie śmierci - "żółta ceglana droga"; Podsumowanie. R.9 Makdonalizacja w zmieniającym się świecie - czyżby bez ograniczeń?: Siły napędowe madonalizacji; Globalizacja a makdonalizacja; Kilka innych punktów widzenia; Spojrzenie w przyszłość - demadonalizacja?; Podsumowanie. R.10 Jak sobie radzić z makdonalizacją - praktyczny poradnik: Tworzenie "rozsądnych" alternatyw - czasem naprawdę trzeba złamać zasady; Obrona zbiorowa- ratować serca, umysły, kubki smakowe i Piazza di Spagna; Zmagania w pojedynkę - "wydział doświadczalny", omotane dzieci i baśniowe światy; Podsumowanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Spectrum)
Zawiera: 1. Wprowadzenie do makdonaldyzacji. McDonald's jako symbol Ameryki. Długie ręce makdonaldyzacji. Cztery wyznaczniki makdonaldyzacji. Zalety makdonaldyzacji. Krytyka makdonaldyzacji - nieracjonalność racjonalności. Wnioski. 2. Makdonaldyzacja i jej poprzedniki. Od "żelaznej klatki" do fabryki "szybkich dań". Biurokracja: zracjonalizować życie. Holokaust: "produktem końcowym była śmierć". Zarządzanie naukowe: znaleźć "jedyny i najlepszy sposób". Taśma montażowa: produkowanie robotników robotów. Levittown:" domy rosły jak na drożdżach". Centra handlowe: ucentrowanie Ameryki. McDonald's czyli fabryka szybkich dań. Wnioski. 3. Efektywność. Wędrujemy przez zaczarowany świat, jedząc palcami. Przemysł szybkodaniowy: wszystko za was zrobimy. Zdobywanie wyższego wykształcenia: po prostu wypełnić rubryki. Ochrona zdrowia: "leczenie z marszu". Praca: dostawy "na czas", a nie "na wszelki wypadek". "następny proszę". Wnioski. 4. Kalkulacyjność. Duże hamburgery i małe komputery. Przemysł szybkodniowy: "Olbrzymy" i "Wielorybniki". Wyższe wykształcenie: stopnie, punkty, oceny i notowania. Ochrona zdrowia: pacjenci jako zielone banknoty. Praca: pieniądz - łakoma rzecz. Inne przykłady: komputer mnie zmusił. Wnioski. 5. Przewidywalność. Na te domki deszcz nigdy nie pada. Przemysł szybkodaniowy: "siemasz, partnerze" i "powodzenia na szlaku". Wyższe wykształcenie: testy spod sztancy. Ochrona zdrowia: komputerowa diagnoza. Miejsce pracy: na wet dowcipów uczą się na pamięć. Inne przykłady: disneyowska powierzchowność. Wnioski 6. Manipulacja. Maszyny i ludzie roboty. Przemysł szybko daniowy: "jedz i spadaj". Oświata: nauka uległości. Ochron a zdrowia: kto decyduje o losie pacjenta? Praca: rób jak ci mówię a nie jak robię. Inne środowiska: telefonistki muszą się meldować. Wnioski. 7. Nieracjonalność racjonalności. Zatory na" szczęśliwych szlakach". Nieefektywność: długie kolejki do kas. Zysk i koszt: w domu taniej. Złudzenie zabawy: chi, chi! Krach na giełdzie. Złudzenie rzeczywistości: nawet piosenkarz e są podstawieni. Dehumanizacja: mycie gumowym wężem w " Korytku i napitku". Ochrona zdrowia: jesteś tylko numerkiem. Wyższe wykształcenie: jak w rzeźni. Praca: czujesz się jak robot. Wnioski. 8. Żelazna klatka makdonaldyzacji? Siły napędowe makdonaldyzacji: opłaca się, cenimy ją, pasuje nam. Makdonaldyzacja i parę alternatywnych perspektyw: szybkie dania w epoce "post". Wnioski. 9. Granice makdonaldyzacji. Narodziny o śmierć. Poród i przed porodem:"stechnityzowane" ciąże i dzieci "na zamówienie". Umieranie - przed, w trakcie i dalej: trumny na pasie transmisyjnym. Wnioski. 10. Poradnik praktyczny życia w zmakdonaldyzowanym społeczeństwie. Czy ta klatka jest z aksamitu, gumy czy żelaza. Zmiany zmakdonaldyzowanych instytucji: jak nie zbankrutować. Tworzenie rozsądnych opcji: czasami trzeba złamać przepisy. Jak stworzyć sobie niezracjonalizowaną niszę: zespoły badawczo - rozwojowe. Indywidualne podejście do makdonaldyzacji: bojkotowanie procesu. Wnioski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma „Nauki Inżynierskie i Technologie” zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. W pierwszej części opracowania pt. Aplikacje m-zdrowia przedstawiono i scharakteryzowano dostępne w Polsce aplikacje dotyczące zdrowia i właściwego odżywiania (FatSecret, Endomondo, Water Drink Reminder, Zdrowe zakupy, MyPlate, Fitatu, My Net Diary oraz Dieta dla super lenia). W drugiej części zaś zaprezento- wano wiedzę i stanowisko ankietowanych młodych osób wobec aplikacji o zdrowiu. W kolejnej pracy omówiono właściwości i potencjalne zastosowanie składników bioaktywnych w produkcji funkcjonalnych produktów żywnościowych oraz wskazano na zdrowotne konsekwencje wynikające ze spożywania tego rodzaju żywności. W następnym opracowaniu, które stanowi drugą część publikacji dotyczących wybranych substancji słodzących, omówiono wiedzę oraz opinie badanych konsumentów na temat substancji słodzących – zarówno tych możliwych do zakupu i samodzielnego dawkowania, jak i dodawanych przemysłowo do produktów spożywczych, a także ich bezpieczeństwa zdrowotnego. Jako redaktor czasopisma zachęcam do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz sięgnięcia po rekomendowaną książkę pod redakcją naukową prof. Ryszarda Knosali, zatytułowaną Inżynieria produkcji. Kompendium wiedzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Książka
W koszyku
1. Wizerunek ciała; 2. Kwestionariusz Wizerunku Ciała (KWCO); 3. Wizerunek ciała u wybranych grup; 4. Mechanizmy samoregulacji w anoreksji i otyłości- badania eksperymentalne; 5. Wartości, stres i sposoby radzenia sobie z nieprzyjazną rzeczywistością a wizerunek ciała i zaburzenia odżywiania
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 159.9 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Środowisko akademickie i miasta. Część I: Oblicza współczesnych uzależnień i ich przyczyny. Kierunki rozwoju współczesnej psychologii uzależnień (na przykładzie alkoholizmu). Uzależnienia a temperament. Wokół temperamentalnego czynnika ryzyka uzależnień. Uzależnienie od seksu. Charakterystyka rodzin alkoholików II typu według Cloningera. Rodziny z transmisją i bez transmisji międzypokoleniowej alkoholizmu. Zagubieni w sieci, czyli o nadmiernym używaniu zasobów i możliwości Internetu. Płeć a uzależnienie od alkoholu. Uwiedzeni przez jedzenie. Kontekst społeczno-kulturowy wybranych zaburzeń odżywiania. Intymność w związkach dorosłych dzieci alkoholików. Część II: Problemy leczenia uzależnień. Substytucyjna kuracja metadonowa. Zasoby osobiste a występowanie nawrotów u mężczyzn uzależnionych od alkoholu. Grupy samopomocy anonimowych narkomanów. Część III: Profilaktyka uzależnień. Czynniki ryzyka i ochrony w przebiegu rozwoju dzieci alkoholików. Partnerstwo lokalne na rzecz rozwiązywania problemów społecznych. O diagnozie w konstruowaniu programów profilaktycznych. Na przykładzie profilaktyki używania substancji psychoaktywnych. Agresja dzieci i młodzieży
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opętanie (nie)jedzeniem / red. Beata Ziółkowska. - Warszawa : SCHOLAR Wydaw. Naukowe, 2009. - 254 [2] s. : wykr., tab. ; 24 cm.
(Zastosowanie psychologii / red. nauk. Anna Brzezińska, Elżbieta Hornowska)
Słowo od redaktorki, Dynamika kontekstu społecznego w okresie dzieciństwa i dorastania, Dlaczego (nie) jemy? Psychologiczne uwarunkowania stosunku do pokarmu, 1. Rodzina jako kontekst rozwoju człowieka, 1.1. Współczesna rodzina jako kontekst rozwoju dzieci i młodzieży, 1.2. Przegląd koncepcji dotyczących rodzin anorektycznych, 1.3. Anorexia Nervosa - choroba jednostki czy choroba rodziny?, 1.4. Transgeneracyjne ujęcie rodziny a problematyka anoreksji, 1.5. Terapia systemowa rodzin w leczeniu anorexia nervosa, 1.6. Przemoc seksualna w rodzinie w etiologii zaburzeń jedzenia, 2. Adolescencja i formowanie struktury potrzeb, 2.1. Źródła hierarchii potrzeb w świetle koncepcji rozwoju człowieka, 2.2. Biologiczne i psychologiczne zmiany okresu adolescencji a anoreksja, 2.3. Osiąganie autonomii a ryzyko wystąpienia anoreksji w okresie adolescencji, 2.4. Potrzeba autonomii a lęk przed autonomią w anoreksji, 2.5. Anoreksja jako opóźnienie wejścia w dorosłość, 2.6. Potrzeba perfekcjonizmu jako źródło i czynnik utrwalający anorexia nervosa, 2.7. Potrzeba perfekcjonizmu a ekspresja anorexia nervosa. Profilaktyka i terapia. 3. Kultura jako kontekst rozwoju człowieka. 3.1. Uczestnictwo w kulturze i jego znaczenie dla procesu rozwoju, 3.2. Ciało dyscyplinowane. Wpływ kultury ponowoczesnej na powstanie anorexia nervosa, 3.3. Rola czynników kulturowych w powstawaniu zaburzeń odżywiania, 3.4. Poddaj się perfekcji - ciało w środkach masowego przekazu, 3.5. Kobieta szczupłą każda chce byćů Wpływ wzorców kulturowych na częstość zachorowań na anoreksję, 3.6. Potrzeba reformy reklamy a profilaktyka zaburzonego stosunku do ciała i jedzenia, 3.7. Krótka charakterystyka dzienników internetowych dziewcząt z anoreksją, 3.8. Anoreksja na forach internetowych - analiza krytyczna, 3.9. Anoreksja na forach internetowych, 3.10. Anoreksja i bulimia na forach internetowych, 4. Sytuacje trudne i strategie radzenia sobie, 4.1. Sytuacje trudne jako źródło zaburzeń łaknienia. Zaburzenia łaknienia jako źródło sytuacji trudnych. 4.2. Anorexia nervosa jako strategia zaradcza uruchamiana w sytuacjach trudnych, 4.3. Anoreksja - sposób radzenia sobie w sytuacji trudnej?, 4.4. Radzenie sobie z urazowymi doświadczeniami okresu dzieciństwa a podatność na anoreksję w okresie adolescencji, 4.5. Hospitalizacja pacjentek anorektycznych jako sytuacja trudna, 4.6. Być w pobliżu, być oboků Otoczenie w walce z chorobą, 4.7. Radzenie sobie dziewcząt z anorexia nervosa w sytuacji edukacyjnej. 5. Inne perspektywy ujmowania zaburzeń łaknienia, 5.1. Nowe spojrzenie na anoreksję psychiczną, 5.2. Głód więzi, głód siebieů Otyłość a anoreksja, 5.3. Anoreksja psychiczna jako zaburzenie o cechach uzależnienia, 5.4. Problem anoreksji w sporcie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 159.9 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Patofizjologia człowieka w zarysie / Jan W. Guzek. - Dodruk 1. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL , 2011. - 699, [1] s. : rys., tab. ; 21 cm.
1. Wprowadzenie; 2. Badania eksperymentalne w naukach medycznych; 3. Zdrowie i choroba; 4. Immunologiczne mechanizmy patogenetyczne; 5. Czynnościowe aspekty odczynu zapalnego; mechanizmy obrony przed zakażeniem; 6. Czynniki chorobotwórcze zewnątrzpochodne; 7. Zaburzenia gospodarki wodnej i elektrolitowej; 8. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej; 9. Hiperoksja i hipoksja; 10. Zaburzenia termoregulacji, gorączka; 11. Zaburzenia odżywiania; 12. Zaburzenia przemiany materii; 13. Etiologia i patogeneza procesu nowotworowego; 14. Zaburzenia regulacji hormonalnej; 15. Patofizjologia ogólna układu nerwowego; 16. Patofizjologia ogólna układu krążenia; 17. Patofizjologia układu oddechowego; 18. Patofizjologia ogólna krwi i układu krwiotwórczego; 19. Patofizjologia ogólna nerek; 20. Patofizjologia ogólna przewodu pokarmowego; 21. Patofizjologia wątroby.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Praktyki cielesne / red. nauk. Jacek Maria Kurczewski. - Warszawa : TRIO Wydawnictwo, 2006. - 291s., [8] k.tabl. : il. ; 21 cm.
(Obyczaje Prawo i Polityka Życie Codzienne / przewod. rady Jacek Kurczewski)
Praktyki cielesne. Obyczaje dotyczące ciała w Polsce okresu transformacji. Eksces społecznej nagości. Kulturowe kody płci. Polska scena BDSM.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 316 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej