Sorting
Source
Książki
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(1)
only on-site
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(2)
Author
Bednarek Stefan
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Kaczmarczyk Bożydar L. J
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Pąchalska Maria
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Audience Group
Chorzy na celiakię
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Chorzy z nadciśnieniem tętniczym
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Zawody medyczne
(1)
Subject
Chorzy
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dietetyka
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Medycyna ortomolekularna
(1)
Neuropsychologia
(1)
Odżywianie
(1)
Osobowość
(1)
Tożsamość (psychologia)
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Genre/Form
Monografia
(1)
Podręcznik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Psychologia
(1)
2 results Filter
No cover
Book
In basket
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN SA , 2000. - 619, [3] strony : tabele, wykresy ; 24 cm.
Zawiera: Przedmowa; Wykaz wybranych akronimów; Część I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; 1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży Józef Ryżko, Piotr Socha; 1.1. Wprowadzenie; 1.2. Żywienie w okresie niemowlęcym;1.3. Żywienie dzieci w wieku 1–3 lat; 1.4. Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym; 1.5. Żywienie dzieci w wieku szkolnym;To jest najważniejsze; Literatura uzupełniająca; 2. Żywienie podczas rekreacyjnej aktywności ruchowej oraz w sporcie wyczynowym Jan Jeszka, Joanna Pieczyńska, Joanna Bajerska; 2.1. Wprowadzenie; 2.2. Zapotrzebowanie energetyczne sportowców w zależności od rodzaju wysiłku fizycznego; 2.3. Zapotrzebowanie energetyczne osób trenujących rekreacyjnie; 2.4. Węglowodany jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego; 2.5. Zapotrzebowanie na białko podczas wysiłku fizycznego; 2.6. Tłuszcze jako substrat energetyczny podczas wysiłku fizycznego; 2.7. Rola witamin i składników mineralnych podczas wysiłku fizycznego; 2.8. Znaczenie wody i elektrolitów podczas wysiłku fizycznego; 2.9. Środki ergogeniczne dla sportowców;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; 3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Grzegorz H. Bręborowicz, Mariola Ropacka-Lesiak; 3.1. Wprowadzenie; 3.2. Sposób żywienia w okresie przedkoncepcyjnym; 3.3. Żywienie w ciąży; 3.4. Żywienie w połogu i okresie karmienia; 3.5. Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się w ciąży;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;4. Żywienie osób starszych Wojciech Franciszek Roszkowski, Ewa Sicińska; 4.1. Wprowadzenie; 4.2. Zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku starszym; 4.3. Specyficzne problemy żywieniowe w starszym wieku; 4.4. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze; 4.5. Ogólne zasady żywienia osób starszych;To jest najważniejsze; Literatura uzupełniająca;5. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska Jerzy Bertrandt; 5.1. Wprowadzenie; 5.2. Ekstremalne warunki środowiska; 5.3. Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka w skrajnych warunkach termicznych środowiska; 5.4. Klimat wysokogórski; 5.5. Żywienie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof ekologicznych i przemysłowych; 5.6. Jet lag – zespół długu czasowego; To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; Część II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób; 6. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych Ewa Matczuk, Lucjan Szponar; 6.1. Wprowadzenie; 6.2. Niedobory energii i białka; 6.3. Niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT); 6.4. Niedobór jodu;6.5. Niedobór wapnia; 6.6. Niedobór fluoru; 6.7. Niedobór żelaza;6.8. Niedobór magnezu;6.9. Niedobór folianów, w tym kwasu foliowego; 6.10. Niedobór witaminy A; 6.11. Niedobór witaminy D; 6.12. Niedobór witaminy K; 6.13. Modyfikacje epigenetyczne a choroby pierwotne;6.14. Zakończenie; To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; 7. Żywienie w chorobach jamy ustnej Anna Kurhańska-Flisykowska; 7.1. Wprowadzenie; 7.2. Próchnica zębów; 7.3. Choroby twardych tkanek zębów niepróchnicowego pochodzenia; 7.4. Choroby przyzębia; 7.5. Choroby błon śluzowych jamy ustnej;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; 8. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego Anna Wiernicka, Małgorzata Matuszczyk, Piotr Socha, Jerzy Socha; 8.1. Wprowadzenie; 8.2. Ostra biegunka; 8.3. Biegunka przewlekła; 8.4. Nietolerancja mono- i disacharydów; 8.5. Alergia pokarmowa; 8.6. Celiakia; 8.7. Mukowiscydoza; 8.8. Żywienie w stanach niedoboru żelaza; To jest najważniejsze; Literatura uzupełniająca; 9. Żywienie w dyslipidemii Małgorzata Moszak, Barbara Cybulska, Wiktor B. Szostak; 9.1. Wprowadzenie; 9.2. Charakterystyka i przemiany lipoprotein; 9.3. Diagnostyka dyslipidemii; 9.4. Cel leczenia dyslipidemii; 9.5. Dieta w leczeniu dyslipidemii; To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; 10. Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego Jan Chojnacki, Ewa Walecka-Kapica; 10.1. Wprowadzenie; 10.2. Choroby przełyku; 10.3. Dyspepsja czynnościowa; 10.4. Zaburzenia czynnościowe jelit; 10.5. Zaburzenia czynnościowe pęcherzyka żółciowego i zwieracza Oddiego; To jest najważniejsze; Literatura uzupełniająca; 11. Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia Małgorzata Moszak, Paweł Bogdański; 11.1. Wprowadzenie; 11.2. Czynniki żywieniowe w dietoprofilaktyce CVD; 11.3. Zasady żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych; 11.4. Postępowanie żywieniowe w chorobie niedokrwiennej serca; 11.5. Postępowanie żywieniowe w niewydolności serca;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;12. Dieta w nadciśnieniu tętniczym Jerzy Głuszek, Anna Posadzy-Małaczyńska;12.1. Wprowadzenie;12.2. Dieta w nadciśnieniu;12.3. Dieta śródziemnomorska;12.4. Inne modyfikacje diety;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;13. Żywienie w cukrzycy Małgorzata Moszak, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski;13.1. Wprowadzenie;13.2. Epidemiologia cukrzycy;13.3. Podział cukrzycy;13.4. Objawy cukrzycy;13.5. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2;13.6. Diagnostyka cukrzycy;13.7. Leczenie żywieniowe w cukrzycy;13.8. Leczenie dietetyczne pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;14. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski, Krzysztof Linke;14.1. Wprowadzenie;14.2. Żywienie w nietolerancji laktozy;14.3. Żywienie w chorobie trzewnej;14.4. Żywienie w chorobie wrzodowej;14.5. Żywienie osób po resekcji żołądka;14.6. Żywienie w zaburzeniach żniania żołądka;14.7. Żywienie w nieswoistych zapalnych chorobach jelit;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;15. Żywienie w alergiach pokarmowych Zbigniew Bartuzi;15.1. Wprowadzenie;15.2. Niepożądane reakcje na pokarmy – definicja, klasyfikacja;15.3. Mechanizmy patogenetyczne nadwrażliwości pokarmowej;15.4. Charakterystyka alergenów pokarmowych;15.5. Objawy alergii pokarmowej;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;16. Żywienie w chorobach wątroby Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski;16.1. Wprowadzenie;16.2. Leczenie żywieniowe chorych z marskością wątroby;16.3. Stłuszczenie wątroby;16.4. Choroba Wilsona;16.5. Hemochromatoza;16.6. Żywienie pacjentów w ciężkim stanie klinicznym;16.7. Leczenie żywieniowe w okresie okołotransplantacyjnym;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;17. Żywienie w chorobach trzustki Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski;17.1. Wprowadzenie;17.2. Zarys patofizjologii zewnętrznego wydzielania trzustki;17.3. Ostre zapalenie trzustki;17.4. Przewlekłe zapalenie trzustki;17.5. Mukowiscydoza;17.6. Rak trzustki;17.7. Chory po całkowitym usunięciu trzustki;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;18. Żywienie w chorobach nerek Kazimierz Ciechanowski;18.1. Wprowadzenie;18.2. Przewlekła choroba nerek;18.3. Zaawansowane stadia PChN;18.4. Ostra niewydolność nerek;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;19. Żywienie w hiperurykemii i dnie moczanowej Kazimierz Ciechanowski;19.1. Wprowadzenie;19.2. Przyczyny hiperurykemii;19.3. Dieta a wytwarzanie kwasu moczowego;19.4. Dieta a wydalanie kwasu moczowego;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;20. Dieta w chorobach tkanki łącznej Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski;20.1. Wprowadzenie;20.2. Zmiany w obrębie struktur stawowych;20.3. Podział chorób tkanki łącznej;20.4. Leczenie chorób tkanki łącznej;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;21. Zasady terapii żywieniowej w osteoporozie Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski;21.1. Wprowadzenie;21.2. Rodzaje osteoporozy;21.3. Czynniki ryzyka złamań w przebiegu osteoporozy;21.4. Rozpoznanie osteoporozy;21.5. Leczenie osteoporozy;21.6. Zalecenia żywieniowe w osteoporozie;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;22. Żywienie w chorobach nowotworowych Mirosław Jarosz, Bogna Grygiel-Górniak, Marian Grzymisławski, Juliusz Przysławski; 22.1. Wprowadzenie; 22.2. Zalecenia żywieniowe i stylu życia w prewencji nowotworów złośliwych; 22.3. Stan odżywienia a leczenie choroby nowotworowej; 22.4. Dieta w chorobach nowotworowych;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; 23. Żywienie w otyłości Magdalena Białkowska; 23.1. Wprowadzenie; 23.2. Występowanie choroby otyłościowej; 23.3. Etiologia choroby otyłościowej; 23.4. Czynniki genetyczne;23.5. Czynniki środowiskowe; 23.6. Następstwa otyłości; 23.7. Leczenie dietetyczne;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; 24. Jadłowstręt psychiczny i bulimia Jerzy Kosowicz, Andrzej Rajewski;I. Jadłowstręt psychiczny; 24.1. Wprowadzenie; 24.2. Etiopatogeneza; 24.3. Objawy; 24.4. Badania przedmiotowe;24.5. Zaburzenia hormonalne; 24.6. Leczenie anoreksji; 24.7. Powikłania anoreksji;24.8. Rokowanie;II. Bulimia; 24.9. Wprowadzenie; 24.10. Objawy i występowanie;24.11. Badania przedmiotowe, diagnostyka; 24.12. Leczenie bulimii;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; Część III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe;25. Leczenie żywieniowe Bruno Szczygieł, Anna Ukleja; 25.1. Wprowadzenie; 25.2. Rodzaje niedożywienia; 25.3. Niedożywienie szpitalne; 25.4. Ryzyko niedożywienia; 25.5. Identyfikacja chorych niedożywionych;25.6. Ocena stanu odżywienia; 25.7. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze; 25.8. Niektóre wskazania do leczenia żywieniowego; 25.9. Metody leczenia żywieniowego; To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; Część IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego; 26. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska;26.1. Wprowadzenie; 26.2. Szpitalny system przygotowywania posiłków; 26.3. Organizacja i funkcjonowanie żywienia w szpitalu; To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; 27. Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach Mirosław Jarosz, Halina Turlejska;27.1. Wprowadzenie; 27.2. Prawidłowe żywienie; 27.3. Jadłospis – na co należy zwrócić uwagę; 27.4. Bezpieczeństwo zdrowotne posiłków; 27.5. Główne zalecenia dotyczące prowadzenia procesów związanych z przygotowaniem posiłków w obiektach żywienia zbiorowego; To jest najważniejsze; Literatura uzupełniająca; 28. Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym Lucjan Szponar, Ewa Matczuk; 28.1. Wprowadzenie; 28.2. Konsekwencje wadliwego żywienia; 28.3. Państwowa Inspekcja Sanitarna jako jeden z głównych organów wzmacniania stanu zdrowia publicznego; 28.4. Aspekty metodologiczne oceny sposobu żywienia;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; 29. Poradnictwo dietetyczne Lucyna Pachocka; 29.1. Wprowadzenie; 29.2. Rozwój poradnictwa dietetycznego; 29.3. Kształcenie dietetyków;29.4. Zatrudnienie dietetyków;29.5. Zadania poradnictwa dietetycznego; 29.6. Formy poradnictwa dietetycznego;To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca;30. Interakcje leków z żywnością Mirosław Jarosz; 30.1. Wprowadzenie; 30.2. Zmniejszenie wchłaniania leków;30.3. Zwiększenie wchłaniania leków; 30.4. Zaburzenia metabolizmu leków; 30.5. Działania synergiczne leków i składników żywności; 30.6. Działania antagonistyczne leków i składników żywności; To jest najważniejsze;Literatura uzupełniająca; 31. Wybrane zagadnienia technologii potraw Józef Korczak; 31.1. Wprowadzenie; 31.2. Zadania i metody obróbki wstępnej; 31.3. Zadania i metody obróbki cieplnej potraw; 31.4. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw; 31.5. Stabilność witamin a technologia potraw;31.6. Przemiany białek w technologii potraw; 31.7. Przemiany węglowodanów w przyrządzaniu potraw; 31.8. Przemiany tłuszczów; To jest najważniejsze; Literatura uzupełniająca; Skorowidz.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (2 egz.)
Book
In basket
Wprowadzenie: Czym zajmuje się neuropsychologia tożsamości?, Krótkie omówienie treści zawartych w poszczególnych rozdziałach, Quo Vadis?, Dokąd więc pójdzie?, Podziękowania; Rozdział 1. (Nie tylko) neuronalna organizacja systemu własnego Ja a modyfikacje tożsamości: 1.1. Informacje ogólne, 1.2. Od struktury do funkcji mózgu ludzkiego, 1.3. Od genów do zachowań społecznych i kulturowych, 1.4. Połączenia neuronalne a określone procesy neuropoznawcze, 1.5. Neuronalne podstawy tożsamości, 1.6. Neuronalna organizacja własnego Ja, 1.7. Modele funkcji mózgu i model hierarchii zagnieżdżonej własnego Ja, 1.8. Podsumowanie; Rozdział 2. Procesy świadomości i samoświadomości a modyfikacja tożsamości: 2.1. Informacje ogólne, 2.2. Istota świadomości, 2.3. (Nie tylko) neuronalne warunki zaistnienia świadomości, 2.4. Świadome działanie człowieka i nowe połączenia w mózgu, 2.5. Związek procesów nieświadomych i świadomych z własnym Ja, 2.6. Zaburzenia świadomości a rozpad systemu Ja u osób z różnorodnymi uszkodzeniami mózgu, 2.7. Zespół Antona i rozpad własnego Ja, 2.8. Blok rozszerzający: Rozpad jednostkowego ( przedmiotowe i podmiotowego) Ja u osoby z anosognozją, 2.9. Podsumowanie; Rozdział 3. Sieci uwagowe i procesy percepcyjne a modyfikacja tożsamości: 3.1. Informacje ogólne, 3.2. Proces percepcji w ujęciu mikrogenetycznym, 3.3. Globalność procesu percepcji: od całości do części, 3.4. Percepcja i znaczenie spostrzeganych obiektów, 3.5. Komponent N170 a rozpoznawanie twarzy i nadanie jej znaczenia emocjonalnego, 3.6. Poszukiwania mechanizmu przetwarzania twarzy w normie i patologii, 3.7. Twórczy charakter percepcji i jego związek z rozwojem tożsamości, 3.8. Zaburzenia wyższych funkcji wzrokowych a rozpad systemu Ja, 3.9. Blok rozszerzający: Zaburzenia spostrzegania a rozpad systemu Ja, 3.10 Podsumowanie; Rozdział 4. Procesy pamięci a modyfikacja tożsamości: 4.1. Informacje ogólne, 4.2. Pamięć w ujęciu teorii mikrogenetycznej, 4.3. Dysfunkcje pamięci a rozpad systemu Ja i związane z tym zaburzenia tożsamości, 4.4. Związki pamięci roboczej z funkcjonowaniem człowieka, 4.5. Klasyfikacja pamięci według treści wspomnień, 4.6. Pamięć autobiograficzna a zaburzenia tożsamości, 4.7. Całkowita i nieodwracalna utrata własnego Ja, 4.8. Rozwój i współwystępowanie zespołów urojonej błędnej identyfikacji, 4.9. Podsumowanie; rozdział 5. Procesy językowe i komunikowanie się a modyfikacja tożsamości: 5.1. Informacje ogólne, 5.2. Narracja lewej i prawej półkuli mózgu, 5.3. Język i pragmatyka a negocjacja własnego Ja, 5.4. Pragmatyka i zaburzenia tożsamości, 5.5. Aspekt diachroniczny i synchroniczny tożsamości człowieka, 5.6. znaczenie języka w wyłanianiu się i rozwoju tożsamości indywidualnej, społeczna i kulturowa, 5.10 Blok rozszerzający: skrzyżowana transkorowa afazja sensoryczna i destabilizacja własnego Ja, 5.11. Podsumowanie; Rozdział 6. Osobowość i procesy emocjonalne a modyfikacja tożsamości: 6.1. Informacje ogólne, 6.2. Jak rozumiemy osobowość, 6.3. Ujęcie osobowości z perspektywy psychologii społecznej, 6.4. Neuronalne korelaty powiązań wzorów sieci neuronalnych systemu emocjonalnego z tożsamością, 6.6. Osobowość człowieka a kryzys tożsamości, 6.7. Związek zaburzeń osobowości z zaburzeniami tożsamości, 6.8. Blok rozszerzający: Rozpad systemu Ja u krakowskiego Gage’a, 6.9. Podsumowanie; Rozdział 7. Zintegrowane ujęcie tożsamości: 7.1. Informacje ogólne, 7.2. Tożsamość: od terminu do istoty, 7.3. Rodzaje tożsamości, 7.4. Czy tożsamość człowieka kończy się w chwili śmierci?, 7.5. Podsumowanie; Rozdział 8. Jak odnaleźć siebie: 8.1. Informacje ogólne, 8.2. Wspomnienia specjalisty neurologa po udarze mózgu, 8.3. Terapia : wyboista droga do zdrowia, 8.4. Powrót do domu: stopniowe odzyskiwanie siebie, 8.5. Uwagi końcowe: poprawa trwa, 8.6. Na czym polega sukces?; Słownik; Literatura; Spis tabel; Spis rycin; Aneks; Noty biograficzne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 159.9 (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again