1. Potrzeby człowieka i miejsce wśród nich produktów agrobiznesu: Struktura spożycia materialnego i miejsce w niej żywności; Pojęcie żywności i jej rodzaje; Istota zaleceń żywieniowych i metodologia badania stanu odżywiania społeczeństwa; Metodologia badania poziomu spożycia żywności; Potrzeby człowieka a bezpieczeństwo żywnościowe. 2. Powstanie i rozwój koncepcji agrobiznesu: Ewolucja sposobu pozyskiwania dóbr przez człowieka; Powstanie koncepcji agrobiznesu; Powstanie koncepcji gospodarki żywnościowej; Wielowymiarowe spojrzenie na agrobiznes; Agrobiznes a gospodarka żywnościowa, podobieństwa i różnice. 3. Otoczenie instytucjonalne agrobiznesu w Polsce: Pojęcie i rodzaje instytucji otoczenia agrobiznesu; Państwo; Samorząd; Agencje i inspekcje państwowe; Giełdy i rynki hurtowe; Banki; Instytucje ubezpieczenia społecznego; Fundacje; Związki zawodowe. 4. Charakterystyka agregatów agrobiznesu: Działania związane z produkcją i dystrybucją środków oraz usług niezbędnych w gospodarstwach rolniczych i przemyśle przetwórczym surowców rolniczych - zaopatrzenie; Działania w gospodarstwach (przedsiębiorstwach) rolniczych, w wyniku których powstają produkty rolnicze i usługi - rolnictwo; Działania związane ze skupem, przetwórstwem, magazynowaniem i dystrybucją przetworzonych produktów powstałych z surowców rolniczych - przetwórstwo i obrót. 5. Nieżywnościowa sfera agrobiznesu - wybrane zagadnienia: Przesłanki ekonomiczne i ekologiczne rozwoju nieżywnościowej sfery agrobiznesu; Produkcja szkółkarska roślin owocowych i ozdobnych oraz kwiaciarstwo; Włókiennictwo i produkcja włókien naturalnych; Produkcja i uszlachetnianie skór zwierzęcych - garbarstwo; Energia z biomasy; Tworzywa ekologiczne na bazie surowców skrobiowych; Uprawa roślin specjalnych; Wykorzystanie produktów rolniczych do wytarzania barwników naturalnych; Turystyka wiejska. 6. Transport w agrobiznesie i podatność transportowa ładunków: Pojęcie i rodzaje transportu; Podatność transportowa ładunków; Odległość przestrzenna dzieląca punkty wysyłki i przeznaczenia przemieszczanych ładunków; Charakter potrzeby pierwotnej wywołującej daną potrzebę przewozową; Właściwości produktów będących przedmiotem działań logistycznych; Wybór gałęzi transportu i przewoźnika; Transport własny przedsiębiorstwa. 7. Powiązania integracyjne w agrobiznesie i ich wpływ na przemiany w rolnictwie: Pojęcie i rodzaje integracji; Integracja pionowa, Integracja pozioma (kooperacja); Modernizacja i rekonstrukcja rolnictwa; modernizacja i rekonstrukcja obszarów wiejskich; Przyszłość procesów integracyjnych
Jaworowski P.: Problemy negocjacji przystąpieniowych z Unią Europejską; Sobków C.: Fundusze przedakcesyjne nowych programów pomocy Unii Europejskiej dla polskiego agrobiznesu; Pałasz L.: Uwarunkowania dostosowawcze rolnictwa polskiego do wymogów Unii Europejskiej; Urban S.: Bezrobocie na wsi w aspekcie integracji Polski z Unią Europejską; Niedzielski E.: Rynek pracy i przedsiębiorczość gospodarcza na wsi w kontekście Integracji Europejskiej; Łaguna M.: Czy polskie rolnictwo jest przygotowane do negocjacji z Unią Europejską; Wawrzyniak B.: Doradztwo w agrobiznesie - Instrument realizacji polityki rolnej w Unii Europejskiej; Mickiewicz A.: Przedsięwzięcia dostosowawcze transformacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej do integracji z Unią Europejską; Heller J.: Interwencjonizm państwowy jako metoda polityki regionalnej w Unii Europejskiej; Sobków C.: Problemy polskiego rolnictwa na drodze do Unii Europejskiej; Zarębski M.: Koncepcja zrównoważonego rozwoju jako wzorzec nowego ładu gospodarczego; Cieśliński Z.: Ochrona wód i gleby w aspekcie rozwoju turystyki wiejskiej; Zarębski M.: koncepcja wielofunkcyjnego rozwoju terenów wiejskich; Krajewski P.: procesy koncentracji produkcji i przetwórstwa mleka w Unii Europejskiej; Łapińska J.: Wybrane problemy handlu zagranicznego polski i czech w zakresie towarów rolno-spożywczych; Brelik A.: Rynek polskiego mleczarstwa we wspólnocie europejskiej szanse i zagrożenia; Mickiewicz B.: Szanse rozwoju gospodarstw rodzinnych w Polsce północnej w opinii rolników; Szczepkowska A.: Rozwój małych i średnich przedsiębiorstw w procesie integracji Europejskiej; Wołkonowski J.: Poziom wykształcenia polskiej mniejszości na Litwie w latach 1970-2000.
R.1 Podstawy agrobiznesu; R.2 Rynek żywności jako element rozwoju agrobiznesu; R.3 Otoczenie agrobiznesu; R.4 Zorganizowane i niezorganizowane rynki rolne; R.5 Integracja w agrobiznesie. Wspólna Polityka Rolna UE; R.6 Marketing w agrobiznesie; R.7 Strategie firm w agrobiznesie; R.8 Specyfika strategii branżowych w agrobiznesie; R.9 Zarządzanie jakością w agrobiznesie; R.10 Rolnictwo intensywne i rolnictwo ekologiczne.
1.Przedsiębiorcy - uregulowania ogólne: Zakładanie i prowadzenie przedsiębiorstwa; Zatrudnienie; Zamówienia publiczne; Ochrona danych osobowych; Ochrona własności intelektualnej i przemysłowej; Wymogi dotyczące środow iska; Handle Polski z krajami Unii Europejskiej; Hamdel z krajami trzecimi; Wsparcie dla przedsiębior ców; Warunki udzielania pomocy publicznej; Prawo anty monopolowe. 2.Producenci towarów: Wprowadzenie na rynek towarow przemysłowych; Bezpieczeństwo żywności. 3.Rolnicy: Dopłaty bezpośrednie; Wspólne Organizacje Rynków Rolnych; System ochrony oznaczeń geograficznych produktów rolnych; Wsparcie rolnictwa i rozwoju obsza rów wiejskich; Ustawodawstwo weterynaryjne; Prawo paszowe; Ochrona roślin uprawnych; Nasiennictwo; Wymogi dot. ochrony śorodwiska w rolnictwie. 4.Producenci artykułów rybnych. 5.Usługodawcy: Przewoźnicy (transport); Dostawcy i pro ducenci energii; Dostawcy usług telekomunikacyjnych; Dostwacy usług w dziedzinie społeczeństwa informacyjne go; Dostawcy usług pocztowych; Dostwacy usług finanso wych; Producenci i nadawcy programów telewizyjnych. 6.Ochrona konsumentów.
1. Żywność- dobro szczególne: Miejsce żywności w strukturze potrzeb; Co to jest żywność?; Energia i białko, czyli ile ludzie jedzą; Co wybieramy i dlaczego; Dlaczego niedobre jest miłe?; 2. Żywność- żywienie-polityka: Niedostatki samowystarczalności żywnościowej; Co to jest bezpieczeństwo żywnościowe; Samowystarczalność a bezpieczeństwo żywnościowe; Czy żywność może być bronią? Problem żywnościowy- problemem globalnym; Globalizacja a bezpieczeństwo żywnościowe; Polityka żywnościowa; Polityka żywnościowa w warunkach integracji gospodarczej; Projekcja żywnościowa w warunkach integracji gospodarczej; Projekcja sytuacji żywnościowej świata
Monografia porusza wybrane społeczne, gospodarcze i środowiskowe aspekty koncepcji zrównoważonego rozwoju w branży TSL. Wpisuje się w rozważania na temat takiego wychodzenia naprzeciw potrzebom współczesnych pokoleń, aby nie ograniczać możliwości ich zaspokojenia przez przyszłe generacje. Publikacja złożona jest z dziewięciu rozdziałów oraz suplementu. Zawiera rozwiązania ukierunkowane na zrównoważony rozwój, inicjowane oraz wdrażane w życie przez instytucje publiczne, a także przez przedsiębiorstwa związane z branżą TSL. Zamieszczono w niej również przekrojowe analizy dotyczące całej branży TSL.
Zaprezentowane wyniki badań pozwalają na sformułowanie wniosku, iż ze względu na strategiczne znaczenie branży TSL w gospodarce istnieje pilna potrzeba zaangażowania decydentów z tego sektora w inicjatywy ukierunkowane na zrównoważony rozwój. Transformacja podmiotów z branży TSL w kierunku zrównoważonego rozwoju jest jednak niemożliwa bez odpowiedniego, wielowymiarowego zaangażowani a w ten proces ich pracowników. Oprócz wdrażania wewnątrzorganizacyjnych regulacji prośrodowiskowych czy rozwiązań o charakterze technicznym oraz technologicznym istotne staje się zwrócenie uwagi na odpowiednie zarządzanie kapitałem ludzkim w poszczególnych organizacjach z branży TSL.
Reforma dochodów budżetu UE; Ustrojowe uwarunkowania oddziaływań międzynarodowych w systemie europejskim; Społeczna cena reform w krajach Europy Środkowej i Wschodniej; O przyczynach niestabilności polskiego systemu partyjnego; Światowe i europejskie zróżnicowanie specjalnych stref ekonomicznych; Kilka uwag na temat zasady pierwszeństwa prawa wspólnotowego w Traktacie Konstytucyjnym UE; Traktat ustanawiający Konstytucję dla Europy; Wybrane problemy polskiego sektora rolnego w obliczu integracji europejskiej; Some comparison remarks on Polish and UE Systems of Public Procurement.
Głównym celem monografii jest ukazanie mechanizmów kształtujących związki pomiędzy dochodami a aktywami w gospodarstwach rolnych w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej z uwzględnieniem kontekstu rozwoju zrównoważonego. Przeprowadzone badania pozwoliły pozytywnie zweryfikować hipotezę, że wraz z rozwojem gospodarstw rolnych i rosnącym znaczeniem funkcji środowiskowych i społecznych w rolnictwie związki pomiędzy dochodami i aktywami ulegają osłabieniu. Stwierdzono, że istnieją zależności pomiędzy dochodami a aktywami w gospodarstwach rolnych. Są to zależności o umiarkowanej sile wpływu, większej w przypadku gospodarstw rolnych z nowych krajów członkowskich, a więc z regionów o słabiej rozwiniętym rolnictwie. Jednocześnie związki te są stopniowo coraz słabsze, a dynamika wartości aktywów jest większa niż dochodów. Przyczyną tych procesów jest wzrost znaczenia funkcji środowiskowych i społecznych rolnictwa. Następuje to poprzez ewolucję instrumentów wspólnej polityki rolnej UE. W konsekwencji następuje oderwanie cen ziemi od jej produktywności i tym samym samoistna akumulacja aktywów. Jednocześnie składniki aktywów gospodarstw rolnych coraz bardziej mają charakter nieprodukcyjny ze względu na konieczność zapewnienia wyższych wymagań w zakresie dobrostanu środowiska, jak i zwierząt (np. zasady cross-compliance). W konsekwencji wzrost wartości aktywów nie objawia się w dochodach rolniczych. Poruszane zagadnienia odnoszą się to teorii ekonomii rolnej, kapitału, jak i zrównoważonego rozwoju. W literaturze przedmiotu bezpośrednio odwoływano się do tych procesów w rolnictwie rzadko, zwłaszcza w kontekście zrównoważonego rozwoju.
1. Krajowa administracja rządowa a Unią Europejska. Strefy relacyjne i podstawowe aspekty ich funkcjonowania, 2. Zadania Agencji Rynku Rolnego i Agencji Restrukturyzacji Rolnictwa jako agencji płatniczych, 3. Legitymacja władzy a prawo dostępu do informacji o działalności Administracji publicznej w państwach i instytucjach Unii Europejskiej
1. Zagwarantowanie zasady pierwszeństwa prawa wspólnotowego wobec polskiego prawa krajowego a Traktat akcesyjny, 2. Zasada proporcjonalności prawa wspólnotowego a krajowy porządek prawny, 3. Zasada przychylności prawu wspólnotowemu w orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego, 4. Efektywność prawa wspólnotowego na przykładzie regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych, 5. Organy regionalne i lokalne a prawo wspólnotowe w Polsce
1. Rola państwa i polityki podatkowej w gospodarce, 2. Teoretyczne podstawy konstrukcji optymalnego systemu podatkowego, 3. Teoretyczne podstawy opodatkowania rolnictwa, 4. Opodatkowanie rolnictwa - doświadczenia krajów unii Europejskiej i USA, 5. Konstrukcja systemu opodatkowania rolnictwa w Polsce, 6. Budżetowanie i sektorowe skutki opodatkowania rolnictwa w Polsce
Ewolucja teorii rozwoju gospodarczego krajów biednych. Teoretyczne podstawy przyczyn zróżnicowania rozwoju gospodarczego. Warunki rozwoju gospodarczego. Wzrost i rozwój gospodarczy w krajach rozwijających się. Finansowanie wzrostu gospodarczego. Małe i średnie przedsiębiorstwa w krajach rozwijających się. Ekonomia rozwoju a przedsiębiorstwa wielonarodowe. Rolnictwo w teorii i praktyce rozwoju gospodarczego. Bezrobocie w krajach rozwijających się. Polityka monetarna krajów rozwijających się. Kryzysy walutowe w krajach rozwijających się. Ekologiczne determinanty rozwoju gospodarczego. Wprowadzenie do teorii kulturowych uwarunkowań rozwoju gospodarczego. Luka rozwojowa i jej nowy wymiar - luka cyfrowa globalnym wyzwaniem XXI wieku.
Problematyka szeroko rozumianej ekonomii zrównoważonego rozwoju często wywołuje dyskusje zarówno w krajowych, jak i międzynarodowych gremiach naukowo-badawczych. Publikacja zawiera artykuły zaprezentowane podczas II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Ekonomia Zrównoważonego Rozwoju, zorganizowanej z inicjatywy członków studenckiego koła naukowego SKN Ekobiznes oraz doktorantów Katedry Gospodarki Światowej i Integracji Europejskiej Uniwersytetu Łódzkiego. Celem konferencji była wymiana wiedzy i doświadczeń w obszarze „Gospodarka. Środowisko. Inwestycje”. Autorzy omówili tematykę finansowania, opodatkowania i handlu w obszarze odnawialnych źródeł energii, a także zagadnienia społecznej odpowiedzialności biznesu oraz inwestowania w kapitał ludzki. Ponadto poruszyli kwestie współpracy międzynarodowej, bezpośrednich inwestycji zagranicznych i rozwoju regionów. Zajęli się też problematyką kobiet na rynku pracy czy zrównoważonego rozwoju w kontekście rolnictwa oraz szeroko rozumianego rozwoju społeczno-gospodarczego.
Problematyka szeroko rozumianej ekonomii zrównoważonego rozwoju często wywołuje dyskusje zarówno w krajowych, jak i międzynarodowych gremiach naukowo-badawczych. Publikacja zawiera artykuły zaprezentowane podczas II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Ekonomia Zrównoważonego Rozwoju, zorganizowanej z inicjatywy członków studenckiego koła naukowego SKN Ekobiznes oraz doktorantów Katedry Gospodarki Światowej i Integracji Europejskiej Uniwersytetu Łódzkiego. Celem konferencji była wymiana wiedzy i doświadczeń w obszarze „Gospodarka. Środowisko. Inwestycje”.
Autorzy omówili tematykę finansowania, opodatkowania i handlu w obszarze odnawialnych źródeł energii, a także zagadnienia społecznej odpowiedzialności biznesu oraz inwestowania w kapitał ludzki. Ponadto poruszyli kwestie współpracy międzynarodowej, bezpośrednich inwestycji zagranicznych i rozwoju regionów. Zajęli się też problematyką kobiet na rynku pracy czy zrównoważonego rozwoju w kontekście rolnictwa oraz szeroko rozumianego rozwoju społeczno-gospodarczego.
1. Biotechnologia jako innowacyjny kierunek gospodarki w przemyśle, medycynie, rolnictwie i ochronie środowiska; 2. Ekonomiczne znaczenie roślin modyfikowanych genetycznie; 3. Dylematy konkurencyjności polskiego sektora rolno-spożywczego; 4. Współistnienie (koegzystencja) upraw GMO z innymi technologiami produkcji roślinnej; 5. Skutki zakazu pasz GMO oraz rynkowe wyzwania dla konkurencyjności pasz zmodyfikowanych genetycznie; 6. Stan prawny produkcji i stosowania żywności transgranicznej w Unii Europejskiej- przypadek Polski; 7. Genetycznie zmodyfikowane organizmy w opinii Europejczyków; 8. Ekonomiczne i społeczne skutki zaniechania stosowania biotechnologii; 9. Uwarunkowania zdrowotne żywności z udziałem surowców modyfikowanych genetycznie; 10. Dominujący udział innowacyjnych produktów farmaceutycznych na rynku światowym i europejskim; 11. Od genu do GMO, czyli rzecz o doskonaleniu organizmów użytkowych i walce z głodem
Cz. I Zasoby środowiska: 1.Środowisko, 2.Zasoby środowiska i ich podział, 3.Kategorie ekonomiczne w zarządzaniu środowiskiem i zasobami naturalnymi. Cz. II Naturalne zasoby środowiska : 4.Przestrzeń, 5.Rolnicza przestrzeń produkcyjna, 6.Gospodarka zasobami leśnymi, 7.Ochrona gruntów rolnych i leśnych, 8.Zasoby wodne, 9.Gospodarka kopalinami. Cz. III Zarządzanie środowiskiem : 10.Prawne podstawy zarządzania środowiskiem i zasobami naturalnymi, 11.Emisja substancji i energii oraz gospodarka odpadami, 12.Wycena środowiska przyrodniczego i ocena cenności ekologicznej, 13.Rozwój zrównoważony i zarządzanie środowiskiem
R.1 Struktura rolnictwa, R.2 Środki na rolnictwo i obs zary wiejskie, R.3 Wpływ integracji na przychody rolni ctwa, R.4 Sytuacja ekonomiczna rolnictwa w ujęciu sekt orowym, R.5 Wpływ akcesji na sytuację ekonomiczną wybr anych modelowych typów gospodarstw i ich możliwości ro zwojowe
Wstęp; Charakterystyka nauk agroekonomicznych; Społeczne funkcje rolnictwa; Jednostki organizacyjne w rolnictwie; Organizacyjne aspekty produkcji rolniczej; Organizacja środków gospodarczych; Decyzje inwestycyjne w rolnictwie; Organizacja ziem rolniczych; Intensywność użytkowania zasobów trwałych; Planowanie i analiza działalności rolniczej; Praca i płace w rolnictwie; Organizowanie pracy w rolnictwie; Zarządzanie przedsiębiorstwami rolniczymi; Podstawy rachunku ekonomicznego; Wycena składników majątku i pracy; Koszty własne produkcji rolniczej; Kategorie wyników gospodarowania; Mierzenie racjonalności gospodarowania; Analityczny rachunek gospodarności.
1. Państwo a rolnictwo - przesłanki aktywności. 2. Rola państwa w rozwoju rolnictwa. 3. Fiskalne instrumenty oddziaływania na rolnictwo. 4. Metodologiczne podstawy oceny skuteczności fiskalnych działań państwa. 5. System opodatkowania i jego rola w rozwoju rolnictwa. 6. System transferów socjalnych i jego oddziaływanie na rozwój rolnictwa. 7. Pozasocjalne transfery do rolnictwa i ich wpływ na jego rozwój.