1. Żywność- dobro szczególne: Miejsce żywności w strukturze potrzeb; Co to jest żywność?; Energia i białko, czyli ile ludzie jedzą; Co wybieramy i dlaczego; Dlaczego niedobre jest miłe?; 2. Żywność- żywienie-polityka: Niedostatki samowystarczalności żywnościowej; Co to jest bezpieczeństwo żywnościowe; Samowystarczalność a bezpieczeństwo żywnościowe; Czy żywność może być bronią? Problem żywnościowy- problemem globalnym; Globalizacja a bezpieczeństwo żywnościowe; Polityka żywnościowa; Polityka żywnościowa w warunkach integracji gospodarczej; Projekcja żywnościowa w warunkach integracji gospodarczej; Projekcja sytuacji żywnościowej świata
Wstęp; Charakterystyka nauk agroekonomicznych; Społeczne funkcje rolnictwa; Jednostki organizacyjne w rolnictwie; Organizacyjne aspekty produkcji rolniczej; Organizacja środków gospodarczych; Decyzje inwestycyjne w rolnictwie; Organizacja ziem rolniczych; Intensywność użytkowania zasobów trwałych; Planowanie i analiza działalności rolniczej; Praca i płace w rolnictwie; Organizowanie pracy w rolnictwie; Zarządzanie przedsiębiorstwami rolniczymi; Podstawy rachunku ekonomicznego; Wycena składników majątku i pracy; Koszty własne produkcji rolniczej; Kategorie wyników gospodarowania; Mierzenie racjonalności gospodarowania; Analityczny rachunek gospodarności.
I. Ustrój państwowy i organizacja terytorialna kraju: 1. Położenie geograficzne Polski. Obszar, granice, sąsiedzi, 2. Ustrój państwowy, 3. Podzial terytorialny kraju. II. Polska w międzynarodowej przestrzeni politycznej, spolecznej i gospodarczej. III. Przyrodnicze podstawy funkcjonowania społeczeństwa i gosodarki: 1. Obszar Polski na tle budowy geologicznej Europy, 2. Złoża w Polsce - wiek geologiczny i lokalizacja, 3. Podstawowe jednostki budowy geologicznej i główne elementy rzeźby Polski, 4. Czwartorzędowe przemiany środowiska przyrodniczego Polski, 5. Gleby, 6. Właściwiości klimatu, 7. Wody powierzchniowe i podziemne, 8. Flora, fauna, czlowiek, 9. Regionalizacja fizykogeograficzna. IV. Użytkowanie ziemi i zmiany w środowisku przyrodniczym: 1. Użytkowanie ziemi, 2. Zróżnicowanie regionalne degradacji środowiska przyrodniczego, 3. Obszary chronionego krajobrazu. V. Społeczeństwo: 1. Stan i rozmieszczenie ludności, 2. Rozwój demograficzny, 3. Struktura płci i wieku, 4. Stan cywilny ludności. Stan rodzinny, 5. Wyzwania i mniejszości narodowe, 6. Wyksztalcenie, aktywnośc zawodowa, rynek pracy, 7. Mobilność ludności, 8.Stan zdrowia i patologie społeczne, 9. Warunki zycia ludności, 10. Samoorganizacja społeczna, 11. Przyszlość demograficzna Poslki, 12. Uklad osadniczy kraju, 13. Współczesne procesy urbanizacji. VI. Gospodarka: 1. Transfomacja gospodarki w ujęciu strukturalnym i przestrzennym, 2. Rolnictwo, 3. Rybołóstwo i rybactwo, 4. Leśnictwo i gospodarka leśna, 5. Przemysł i budownictwo, 6. Usługi, 7. Infrastruktura techniczna, 8. Powiązania gospodarki Polski z systemem gospodarki światwej, 9. Struktura regionalna Polski.
1. Wiadomości ogólne: Jakość a systemy zarządzania jakością; Czy w Polsce konieczne jest wdrażanie systemów zarządzania jakością mających na celu bezpieczeństwo zdrowotne żywności?; Nadzór nad bezpieczeństwem i jakością zdrowotną żywności w Polsce; Sytuacja epidemiologiczna w zakresie zatruć i zakażeń pokarmowych; Zarys ogólnych wiadomości niezbędnych do wdrożenia systemu HACCAP; Krótka charakterystyka systemu HACCAP; Regulacje prawne dotyczące HACCAP; Zasady wdrażania HACCAP w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego; Najistotniejsze zalety i wady systemu HACCAP; Podsumowanie ogólnych informacji o systemie HACCAP; Certyfikacja wyrobów; 2. HACCAP w praktyce: Wprowadzenie do zasad wdrażania systemu HACCAP; Dokumentacja systemu HACCAP; Wdrażanie systemu; Dokumentacja operacyjna sytemu HACCAP
Monografia „Lasy przyszłości. Wyzwania współczesnego leśnictwa” opublikowana staraniem Oficyny Wydawniczej Politechniki Białostockiej dotyczy różnorodnych aspektów kształtowania, hodowli i ochrony lasów. Lasy i leśnictwo stoją współcześnie wobec wielu wyzwań o skali dotychczas niespotykanej, związanych zwłaszcza z kryzysem klimatycznym, a także przewartościowaniem potrzeb i oczekiwań społecznych dotyczących ich funkcji. Wymaga to modyfikacji zarządzania lasami w wielu obszarach. Młode pokolenie leśników będzie mierzyć się z tego rodzaju wyzwaniami w nieporównywalnie większym stopniu niż ich poprzednicy. Procesom i zjawiskom tego rodzaju poświęcone były konferencje organizowane w Instytucie Nauk Leśnych Politechniki Białostockiej w latach 2020–2021. Referaty prezentowane wówczas stały się punktem wyjścia dla autorów większości rozdziałów składających się na niniejszy tom.
1. Warunki przechowywania - wymagania dotyczące obiektu i procesu magazynowego: 1. Charakterystyka warunków przechowywania - ich znaczenie dla zapewnienia jakości i ilości składowych zapasów a także bezpiecznych warunków pracy w magazynie. 2. Podział wyrobów wg cech fizykochemicznych i biologicznych decydujących o warunkach ich przechowywania. 3. Charakterystyka cech fizykochemicznych i biologicznych wyrobów o właściwościach naturalnych, które decydują o warunkach ich przechowywania. 4. Charakterystyka wyrobów o właściwościach agresywnych oraz cech fizykochemicznych, które decydują o warunkach ich przechowywania. 5. Wymagania dotyczące obiektu magazynowanego wynikające z warunków przechowywania. 6. Wymagania dotyczące procesu magazynowego wynikające z warunków przechowywania. 2. Magazynowanie niebezpiecznych substancji, preparatów chemicznych i materiałów niebezpiecznych: 1. Magazynowanie materiałów wybuchowych. 2. Magazynowanie nadtlenków organicznych. 3. Magazynowanie materiałów ciekłych zapalnych. 4. Magazynowanie gazów płynnych i sprężonych. 5. Magazynowanie substancji rakotwórczych, mutagennych i działających na rozrodczość. 6. Magazynowanie substancji stwarzających narażenie na działanie promieniowania jonizującego. 7. Magazynowanie substancji toksycznych i szkodliwych. 8. Magazynowanie substancji i preparatów żrących. 9. Magazynowanie substancji i preparatów drażniących oraz uczulających. 10. Magazynowanie substancji i preparatów niebezpiecznych dla środowiska. CZ.3. Magazynowanie towarów przemysłowych i spożywczych: 1. Wyroby hutnicze. 2. Materiały budowlane. 3. Wyroby przemysłu szklarskiego i ceramicznego. 4. Drewno i wyroby przemysłu drzewnego. 5. yroby przemysłu papierniczego. 6. Wroby przemysłu włókienniczego i odzieżowego. 7. Wyroby przemysłu skórzanego. 8. Wyroby z tworzyw sztucznych. 9. Wyroby przemysłu gumowego. 10. Wyroby lakierowe. 11. Środki piorące i czyszczące (wyroby chemii gospodarczej). 12. Wyroby kosmetyczne i perfueryjne, mydła toaletowe, szampony w płynie do włosów. 13. Artykuły gospodarstwa domowego, rozrywki, sportowe. 14. Nawozy, pestycydy i inne środki agrochemiczne. 15. Produkty spożywcze.
1. Zrównoważony rozwój a orientacja marketingowa na rynku żywnościowych produktów ekologicznych; 2. Rolnictwo ekologiczne jako obszar działań marketingowych; 3. Zachowania nabywców i segmentacja rynku żywności ekologicznej; 4. Badania marketingowe jako podstawa działań rynkowych; 5. Żywnościowy produkt ekologiczny i cena jako elementy marketingu miksu; 6. Procesy dystrybucji na rynku żywnościowych produktów ekologicznych; 7. Komunikacja marketingowa na rynku żywności ekologicznej
1.Doktryna ortoliberalizmu - założenia i charkaterystyka, 2.Badanie otoczenia rynkowego i makroekonomicznego na potrzeby identyfikacji sytuacji rynkowej, 3.Wykorzystanie koncepcji mikroekonomicznych nowej ekonomii keynesowskiej w polityce personalnej przedsiębiorstw, 3.Decyzje inwestycyjne śląskich przedsiębiorców sektora małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) wobec członkowstwa Polski w Unii Europejskiej, 4.Logistyczna struktura procesowa - próba budowy modelu transformacji, 5.Wycena inwestycji, 6.Wybrane zaganienia franchisingu, 7.Instrumenty oddziaływania na klienta w działalności gospodarczej - wybrane aspekty, 8.Jakość usług w administracji samorządowej jako obiekt badań, 9.Środki trwałe w świetle przepisów bilansowych i podatkowych, 10.Podatki bezpośrenie w śwecji, 11.Wybrane problemy bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie, leśnictwie i łowiectwie, 12.Nowe regulacje w prawie prawcy w 2004 r a nowe obowiązki przedsiębiorców zatrudniających pracowników - wybrane zaganienia