Sortowanie
Źródło opisu
IBUK Libra
(40)
Książki
(38)
ebookpoint BIBLIO
(1)
Forma i typ
E-booki
(41)
Książki
(37)
Czasopisma
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(29)
dostępne
(17)
Placówka
Wypożyczalnia
(17)
Czytelnia
(29)
Autor
Stelmachowski Andrzej
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Bryła Paweł
(2)
Domański Tomasz
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Gulbicka Bożena
(2)
Klimczak Inga
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(2)
Oleszko Aleksander (1943- )
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Bajan Bartłomiej
(1)
Baran Beata
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Baruk Agnieszka Izabela
(1)
Berdowski Filip J
(1)
Berdowski Janusz B. (1935- )
(1)
Bereżnicka Joanna
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Borski Maciej (1975- )
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Broda Ewa
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Bąkowska Nina
(1)
Całka Edyta
(1)
Chabiera Joanna
(1)
Cichoń Zofia
(1)
Czapka Mirosław
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czerwińska-Koral Katarzyna
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Drabik Ireneusz
(1)
Duda Ignacy
(1)
Dziekański Paweł
(1)
Filipiak Marian
(1)
Fleszer Dorota (1971- )
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gerting Henryk
(1)
Gnela Bogusław
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Gurdek Magdalena (1977- )
(1)
Gustaw Klaudia
(1)
Gwiazdowska Daniela
(1)
Góral Małgorzata
(1)
Górna Małgorzata
(1)
Gęska Olga
(1)
Halamska Maria
(1)
Halicka Ewa
(1)
Hościłowicz Edward
(1)
Janowska Iwona
(1)
Januś Ewa
(1)
Jeznach Maria
(1)
Jeżyńska Beata (1963- )
(1)
Jongen W.M.F
(1)
Józwiak Wojciech
(1)
Jędruchniewicz Andrzej
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kaczmarek Mirosława
(1)
Kaczorowska Joanna
(1)
Kalinowski Sławomir
(1)
Kalisz Anna
(1)
Kaźmierczak Andrzej
(1)
Kijowski Jacek
(1)
Klensporf-Pawlik Dorota
(1)
Klepacka Anna M
(1)
Klepacki Bogdan
(1)
Kokoszka Katarzyna
(1)
Korzeniowski Andrzej (1939- )
(1)
Kowalczyk Stanisław
(1)
Kowalska Jolanta
(1)
Koziolek Adam
(1)
Kozioł Leszek
(1)
Kościesza Agnieszka
(1)
Kośmider Kazimierz
(1)
Krajewski Piotr
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Król Karol
(1)
Kubińska-Jabcoń Ewa
(1)
Kubiński Wiktor
(1)
Kucia-Guściora Beata
(1)
Kulawik Jacek
(1)
Kwasek Mariola
(1)
Kęsak Paulina
(1)
Kłek Stanisław
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Ligaj Marta
(1)
Limański Andrzej
(1)
Lityński Adam (1940- )
(1)
Luning P.A
(1)
Maciołek Henryk (1930- )
(1)
Majewska Ewa
(1)
Majewski Kamil
(1)
Marcelis W.J
(1)
Markiewicz Olga
(1)
Małysz Jerzy
(1)
Meredyk Kazimierz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(31)
2000 - 2009
(31)
1990 - 1999
(3)
Kraj wydania
Polska
(79)
Język
polski
(78)
angielski
(1)
Temat
Żywność
(31)
Przemysł rolno-spożywczy
(5)
Rolnictwo
(5)
Unia Europejska
(5)
Żywność transgeniczna
(5)
Gospodarka żywnościowa
(4)
Gospodarstwo rolne
(4)
Leśnictwo
(4)
Marketing
(4)
Odżywianie
(4)
Organizmy transgeniczne
(4)
Zdrowie publiczne
(3)
Znaki towarowe
(3)
Biotechnologia
(2)
GHP/GMP
(2)
HACCP
(2)
Harmonizacja prawa
(2)
Jakość produktu
(2)
Jakość żywności
(2)
Konsumenci (ekon.)
(2)
Normy ISO 9000
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Opakowania
(2)
Polska
(2)
Prawo Unii Europejskiej
(2)
Prawo krajowe a prawo wspólnotowe europejskie
(2)
Prawo żywnościowe
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Rynek produktów rolnych
(2)
Zarządzanie jakością
(2)
Żywność ekologiczna
(2)
AIDS
(1)
Abolicja podatkowa
(1)
Alkoholizm
(1)
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)
(1)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Bioetyka
(1)
Budżet
(1)
Ceny
(1)
Chemikalia i wyroby chemiczne
(1)
Cudzoziemcy
(1)
Dane osobowe
(1)
Ekologiczna uprawa roślin
(1)
Ekonomia
(1)
Etyka biznesu
(1)
Europejska Karta Społeczna
(1)
Globalizacja
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka magazynowa
(1)
Gospodarka materiałowa
(1)
Gospodarka narodowa
(1)
Handel międzynarodowy
(1)
Inżynieria genetyczna
(1)
Jakość
(1)
Jednolity rynek Unii Europejskiej
(1)
Komunikacja drogowa
(1)
Konstytucja Cypru (1960)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kontrola sanitarna
(1)
Kozioł ofiarny (socjologia)
(1)
Magazynowanie
(1)
Mandat radnego
(1)
Marketing strategiczny
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Medycyna społeczna
(1)
Międzynarodowe prawo żywnościowe
(1)
Narkomania
(1)
Nauka
(1)
Nieruchomości
(1)
Obywatelstwo
(1)
Odpowiedzialność prawna
(1)
Odpowiedzialność za produkt
(1)
Ojcostwo
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Oznaczenia geograficzne
(1)
Palenie tytoniu
(1)
Parlament
(1)
Pieniądz
(1)
Polityka regionalna UE
(1)
Polska a Unia Europejska
(1)
Porty
(1)
Prawa dziecka
(1)
Prawo do mieszkania
(1)
Prawo do nauki
(1)
Prawo do ochrony zdrowia
(1)
Prawo międzynarodowe
(1)
Prawo o ruchu drogowym
(1)
Prawo ochrony środowiska
(1)
Prawo rolne
(1)
Prawo samorządu terytorialnego
(1)
Prawo zamówień publicznych
(1)
Produkcja
(1)
Produkcja rolnicza
(1)
Produkcja żywności
(1)
Promocja handlowa
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przedsiębiorstwo międzynarodowe
(1)
Przemysł
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1989-
(2)
1989-2000
(2)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Kraje Unii Europejskiej
(6)
Cypr
(1)
Tadżykistan
(1)
Władysławowo (woj. pomorskie, pow. pucki, gm. Władysławowo)
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(7)
Opracowanie
(6)
Podręcznik
(3)
Artykuł naukowy
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Czasopismo prawnicze
(1)
Dane statystyczne
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Monografia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Medycyna i zdrowie
(6)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(6)
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Biologia
(1)
Filozofia i etyka
(1)
79 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Polityka gospodarcza / red. nauk. Bolesław Winiarski. - Wyd.3 zm. - Warszawa : PWN Wydaw. Nauk., 2006. - 584 s. : mapy, rys., tab., wykr. ; 24 cm.
I. Funkcje polityki gospodarczej: 1.Pojęcia podstawowe. 2.systemy ekonomiczne i funkcje polityki gospodarczej. 3.Uwarunkowania, cele i dziedziny polityki gospodarczej. 4.Przedmiot oddziaływań - gospodarka narodowa i jej relacje z otoczeniem.5.Polityka ekonomiczna a planowanie gospodarcze. II. Doktryny, systemy, kierunki: 6.Merkantylizm, protekcjonizm, liberalizm, gospodarka wojenna. 7.Między dwiema wojnami. 8.Druga połowa XX stulecia. Polityka gospodarcza w podzielonym świecie. 9.Procesy transformacji - od realnego socjalizmu do gospodarki rynkowej. 10.Polityka gospodarcza w obliczu procesów globalizacji. Perspektywy na pierwsze dziesięciolecia XXI wieku. III. Polityka rozwoju gospodarczego: 11.Poszukiwanie ścieżki trwałego wzrostu. 12.Problemy strategii rozwoju. 13. Polityka strukturalna. 14.Polityka przemysłowa. 15.Polityka żywnościowa. 16.Polityka regionalna. 17.Polityka ochrony środowiska. 18.Polityka naukowa i innowacyjna. 19.Polityka inwestycyjna. IV. Mechanizmy oddziaływań: 20.Polityka pieniężna. 21.Polityka budżetowa. 22.Regulowanie rynku pracy. 23.regulowanie dochodów i cen. V. Międzynarodowa polityka gospodarcza: 24.Polityka współpracy gospodarczej z zagranicą. 25.Polityka dostosowawcza. 26.Unia Europejska - struktura instytucjonalna ii zasady funkcjonowania. 27.Wybrane kierunki polityki gospodarczej Unii Europejskiej. 28.Euroregiony - nowy element narodowej i międzynarodowej polityki gospodarczej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338 (4 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Prawo rolne / red. Andrzej Stelmachowski. - Wyd. 2. - Warszawa : LexisNexis Wydaw. Prawnicze, 2005. - 531 s. ; 24 cm.
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prawo rolne / red. Andrzej Stelmachowski. - Wyd. 3. - Warszawa : LexisNexis Wydaw. Prawnicze, 2006. - 528 s. ; 24 cm.
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prawo rolne / red. Andrzej Stelmachowski. - Wyd. 4. - Warszawa : LexisNexis Wydaw. Prawnicze, 2008. - 546 s. ; 24 cm.
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Podręcznik)
Cz. I: 1. Znaczenie oraz wpływ ustawodawstwa rolnego w procesie kształtowania współczesnego rolnictwa oraz wyżywienia. Cz. II: 1. Organizacja producentów oraz rynków rolnych; 2. Branżowa organizacja rynków rolnych; 3. Instrumenty wsparcia rynkowego. Cz. III: 1. Warunki zdrowotne żywnościowe i żywienia; 2. Odpowiedzialność za produkt rolny.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 349 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 349 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Podstawy traktatowe wspólnotowego prawa żywnościowego, 2. Rozwój prawodawstwa regulującego żywność, 3. Harmonizacja polskiego prawa żywnościowego z prawem wspólnotowym, 4. Żywność-treść pojęcia jurydycznego, 5. Prawo żywnościowe a inne dziedziny prawa, 6. Prawo żywnościowe - próba definicji, 7. Prawo do odpowiedniej żywności, 8. Dobra chronione w przepisach prawa żywnościowego, 9. Bezpieczeństwo żywności, 10. Problematyka standardu żywności, 11. Podstawy naukowe bezpieczeństwa żywności, 12. System wczesnego ostrzegania i zarządzanie kryzysowe, 13. Funkcjonowanie rynku wewnętrznego produktów żywnościowych w orzecznictwie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, 14. Z problematyki odpowiedzialności cywilnej za szkodę wyrządzoną przez produkt żywnościowy, 15. Wybrnae obszary szczegółowej regulacji prawa żywnościowego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 346 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Podstawy traktatowe wspólnotowego prawa żywnościowego, 2. Rozwój prawodawstwa regulującego żywność, 3. Harmonizacja polskiego prawa żywnościowego z prawem wspólnotowym, 4. Żywność-treść pojęcia jurydycznego, 5. Prawo żywnościowe a inne dziedziny prawa, 6. Prawo żywnościowe - próba definicji, 7. Prawo do odpowiedniej żywności, 8. Dobra chronione w przepisach prawa żywnościowego, 9. Bezpieczeństwo żywności, 10. Problematyka standardu żywności, 11. Podstawy naukowe bezpieczeństwa żywności, 12. System wczesnego ostrzegania i zarządzanie kryzysowe, 13. Funkcjonowanie rynku wewnętrznego produktów żywnościowych w orzecznictwie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, 14. Z problematyki odpowiedzialności cywilnej za szkodę wyrządzoną przez produkt żywnościowy, 15. Wybrnae obszary szczegółowej regulacji prawa żywnościowego
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 346 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Seria Akademicka)
1. Wspólna polityka rolna w zakresie organizacji jednolitego rynku rolnego i bezpieczeństwa żywnościowego. 2. Międzynarodowe organizacje do spraw rolnictwa oraz wyżywienia w tworzeniu podstaw globalnego handlu i bezpieczeństwa żywności 3. Wspólnotowe oraz krajowe prawo żywnościowe. 4. Wspólnotowa organizacja oraz funkcjonowanie branżowych rynków rolnych w zakresie swobodnego i bezpiecznego przepływu żywności. 5. Rejestracja, ochrona nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych produktów rolnych lub środków spożywczych. 6. Bezpieczeństwo zdrowotne produktów żywnościowych (środków spożywczych) oraz pasz. 7. Procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz pasz. 8. Urzędowa kontrola żywności oraz pasz. 9. Urzędowa kontrola zdrowia roślin i produktów roślinnych. 10. Organizacja i zarządzanie systemami kontroli sanitarnej żywności. 11. Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych oraz kontrola produktów zwierzęcych. 12. Żywność ekologiczna. 13. Organizmy zmodyfikowane genetycznie. 14. Odpowiedzialność w zakresie żywności oraz pasz.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 341 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 341 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Część I: Rozwój społeczno-gospodarczy krajów nowo przyjętych do Unii Europejskiej. 1. Charakterystyka demograficzna krajów nowo przyjętych do Unii Europejskiej. Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów. Część II: Tendencje w spożyciu podstawowych produktów żywnościowych. Część III: Zróżnicowanie spożycia żywności. Część IV: Ocena stanu wyżywienia ludności w krajach nowo przyjętych do Unii Europejskiej. 1. Wartość energetyczna i odżywcza spożywanej żywności. 2. Racjonalizacja spożycia żywności. 3. Spożycie żywności w aspekcie zaleceń żywnościowych. Część V: Możliwości wyżywienia w aspekcie samowystarczalności żywnościowej (surowcowej).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Część I: Racjonalizacja spożycia żywności w Polsce. 1. Zalecenia żywieniowe. 2. Zmiany w spożyciu żywności w latach 1989-2001. 3. Realizacja zaleceń żywieniowych. Część II: Jakość surowców rolnych i żywności. 1. Prawo żywnościowe w Polsce. 2. Zanieczyszczenia surowców rolnych i żywności w Polsce. 3. Monitoring jakości gleb, roślin, produktów rolniczych i spożywczych. 4. Nowe technologii. 5. Żywność utrwalana promieniowaniem jonizującym. Część III: Dostosowanie produkcji rolniczej do zapotrzebowania na surowce rolnicze i żywność w warunkach racjonalizacji wyżywienia. 1. Produkcja rolnicza na przełomie XX i XXI wieku. 2. Samowystarczalność żywnościowa Polski. 3. Produkcja artykułów rolno-żywnościowych a racjonalizacja wyżywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Celem studiów literaturowych i badań eksperymentalnych, których efektem jest prezentowana książka, była ocena przydatności i możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych jako źródła substancji o korzystnym działaniu żywieniowym w opracowaniu koncepcji innowacyjnego wyrobu ciastkarskiego o podwyższonej wartości żywieniowej. Tego rodzaju badania mogą wzbudzać duże zainteresowanie ze względu na potencjalny korzystny wpływ biologicznie aktywnych substancji na stan zdrowia konsumentów oraz obniżenie ryzyka powstawania niektórych chorób, zwłaszcza nowotworów i chorób układu krążenia. Również postawy i zachowania żywieniowe konsumentów, rozwój rynku innowacji produktowych, możliwość redukcji obciążeń środowiska oraz pełniejsze wykorzystanie surowców stanowią istotne przesłanki do podjęcia takich badań. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że konsumenci są zainteresowani żywnością o cechach prozdrowotnych w segmencie wyrobów cukierniczych suchych. Produkty uboczne przetwórstwa czarnych porzeczek i malin stanowią cenny surowiec bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje o właściwościach przeciwutleniających, błonnik pokarmowy, białka o korzystnym żywieniowo składzie aminokwasowym, sterole. Opracowany innowacyjny produkt z pestkami malin charakteryzował się wysokim i korzystnym żywieniowo składem frakcyjnym błonnika pokarmowego, uprawniającym do zastosowania oświadczenia żywieniowego: „produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego”. Ponadto wyrób cechował się dodatkowymi właściwościami żywieniowymi, m.in. wysoką aktywnością przeciwutleniającą oraz wysoką zawartością związków fenolowych. Eksperymentalne wyroby ciastkarskie z pestkami malin, produktem ubocznym przetwórstwa owoców jagodowych, mogą stanowić ciekawą, innowacyjną propozycję w segmencie żywności funkcjonalnej z punktu widzenia wartości odżywczych i potencjalnych właściwości prozdrowotnych. Wielokierunkowa ocena projektowanych produktów potwierdziła zasadność aplikacji produktów ubocznych w wyrobach ciastkarskich w celu kształtowania ich dodatkowych cech żywieniowych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
(Roczniki Administracji i Prawa : teoria i praktyka , ISSN 1644-9126 ; Rok XVI. Zeszyt 2.)
Półrocznik, 2014-
Wcześniejsza częstotliwość: Rocznik, 2000-2013
Forma i typ
Zawiera: Dwuizbowy parlament Republiki Tadżykistaniu; Sądownictwo Republiki Cypryjskiej - wybrane zagadnienia; „(…) pater vero is est quem nuptiae demonstrant?” - czyli o prawie dziecka do ustalenia pochodzenia ze strony ojca w kontekście wolności prokreacyjnej; Ukraina - od Rządu Tymczasowego do zamachu bolszewickiego. W setną rocznicę rewolucji 1917 roku; Kozioł ofiarny - kozioł wypędzony; Polskie sądownictwo pracy w okresie międzywojennym; Udział obywateli w tworzeniu w wybranych gminach województwa śląskiego; Referendum w sprawie odwołania wójta - obligatoryjne czy fakultatywne?; Kontrowersje dotyczące chwili wygaśnięcia mandatu wójta odwołanego w drodze referendum - głos w dyskusji; Analiza działalności samorządowych kolegiów odwoławczych w Małopolsce w latach 2010-2015; Wybrane aspekty regulacji prawnej i funkcjonowania portu morskiego we Władysławowie; Stosowanie wykładni funkcjonalnej w interpretacji przepisów ustawy z dnia 24 marca 1920 r. o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców; Reklama suplementów diety jako wyzwanie dla ustawodawcy i regulatora; Ewidencja kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych; Ulgi w spłacie zobowiązań podatkowych w orzecznictwie sądów administracyjnych - wybrane zagadnienia; Społeczna odpowiedzialność biznesu - studium porównawcze reżimów prawnych; Horyzontalna klauzula społeczna w świetle nowych regulacji prawnych w zamówieniach publicznych; Disciplinary proceedings of the prion service officers in the light of human rights’ standards (Postępowanie dyscyplinarne w sprawach funkcjonariuszy służby więziennej w świetle międzynarodowych standardów praw człowieka); Guilt of the employee and the liability for the damage inflicted on a third party - some remarks with regard to the polish labour code regulations (Wina pracownika a szkoda wyrządzona osobie trzeciej - kilka uwag odnośnie do regulacji polskiego Kodeksu pracy); Przesłanki nabycia statusu osoby bezrobotnej przez cudzoziemca w świetle ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy; Kilka refleksji na temat znowelizowanego art. 251 k.p.; Karta Praw Społecznych Rady Europy jako szansa ustanowienia jednolitej koncepcji obywatelstwa Unii Europejskiej; |Glosa do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 30 września 2010 r., sygn. Akt: II OSK 1417/09; Postanowienia Sądu Konstytucyjnego Federacji Rosyjskiej № 21-P z dnia 14 lipca 2015 roku (Dotyczy prawa Sądu Konstytucyjnego do kontroli wyroków Europejskiego Trybunału Praw Człowieka); Sprawozdanie z Konferencji naukowej „Legalne/nielegalne poszukiwanie zabytków i obrót zabytkami”; Sprawozdanie z XXII Zjazdu Katedr Teorii i Filozofii Prawa; Tadeusz Maciejewski, The Histroy of Polish Legal System from the 10th to the 20th century (recenzja); O rozmytych relacjach pomiędzy psychologią sądową, psychiatrią sądową a prawem karnym: na przykładzie pracy Anny Golonki „Niepoczytalność i poczytalność ograniczona; Z działalności Instytutu administracji i Prawa Wyższej Szkoły Humanitas.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 340 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 340 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wprowadzenie, 1. Rozwój zrównoważony a rolnictwo ekologiczne, 2. Stan rolnictwa ekologicznego i polityka wsparcia, 3. Podstawowe wyznaczniki rynku produktów rolnictwa ekologicznego, 4. Cechy i determinanty zachowań konsumentów na rynku żywności ekologicznej, 5. Warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku jego produktów w Polsce-studium przypadku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biuletyn RPO. Źródła , 2013, nr 9)
(Zasada Równego Traktowania. Prawo i praktyka ; nr 5)
1. Zasady polityk publicznych w starzejących się społeczeństwach; 2. Uczestnictwo osób starszych w życiu społecznym; 3. Aktywność społeczna i kulturalna osób starszych; 4. Człowiek starszy w rodzinie- wybrane aspekty prawne; 5. Ochrona zdrowia osób starszych; 6. Zaspokajanie potrzeb opiekuńczych ludzi starych; 7. Kultura fizyczna- sport dla wszystkich; 8. Edukacja w starości i do starości; 9. Zatrudnienie osób starszych; 10. Bezpieczeństwo socjalne a ograniczenia finansowych konsekwencji występowania ryzyk socjalnych. Analiza prawna; 11. Uczestnictwo w rynku dóbr i usług konsumpcyjnych i finansowych; 12. Planowanie przestrzenne a potrzeby seniorów; 13. Mieszkanie i środowisko zamieszkania ludzi starych; 14. Wizerunek starości i człowieka starego. Postawy wobec starzenia się społeczeństw; 15. Srebrna gospodarka- ekonomiczny wymiar procesu starzenia się populacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 316 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania. Z recenzji: „Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym komentarzem.” Prof. dr hab. Piotr Szefer
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Książka z zakresu współczesnej technologii przetwórstwa surowców na produkty akceptowalne przez konsumentów. Poświęcona zagadnieniu enzymatycznego brązowienia mętnego soku jabłkowego, prezentuje badania na temat możliwości wykorzystania na przykład ekstraktów z roślin czy innych soków do przedłużania trwałości mętnych soków jabłkowych w aspekcie ich barwy. Badania te wpisują się w nurt dotyczący roli naturalnych przeciwutleniaczy jako inhibitorów brązowienia enzymatycznego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Celem monografii jest przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych, technicznych i ekonomicznych dla transportu żywności. Celami szczegółowymi są: ukazanie uregulowań prawnych w zakresie różnych gałęzi transportu przy przewozie produktów spożywczych, zidentyfikowanie wymagań w zakresie środków transportu i urządzeń transportowych do tego rodzaju przewozu oraz przedstawienie znaczenia przemieszczania produktów spożywczych w przewozach ogółem w różnych gałęziach transportu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Czwarty numer, pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Stanisława Kłęka został poświęcony leczeniu żywieniowemu w onkologii. Publikacja skierowana jest do onkologów, chirurgów oraz do lekarzy wielu specjalności, mających kontakt z pacjentami, u których można stwierdzić zaburzenia stanu odżywienia.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Spis treści [Contents] Wojciech Józwiak, Zofia Mirkowska, Wojciech Ziętara: Duże gospodarstwa rolne w krajach UE o różnym poziomie rozwoju gospodarczego w latach 2005–2016 [Large Farms in EU Countries with Different Levels of Economic Development in 2005–2016], doi: 10.7366/wir012019/01, s. 7-23; Beata Kucia-Guściora: Węzłowe problemy preferencji podatkowych dla grup producentów rolnych [Fundamental Issues of the Tax Preferences for the Groups of Growers] , doi: 10.7366/wir012019/02, s. 25-43; Ewa Halicka, Joanna Kaczorowska, Agata Szczebyło: Zrównoważona konsumpcja żywności w wiejskich gospodarstwach domowych z dziećmi [Sustainable Food Consumption in Rural Households with Children] , doi: 10.7366/wir012019/03, s. 45-61; Anna M. Klepacka: Determinants of Growth of Selected Renewable Energy Types within the Context of Sustainable Development [Determinanty wzrostu wykorzystania wybranych źródeł energii odnawialnej w kontekście rozwoju zrównoważonego], doi: 10.7366/wir012019/04, s. 63-86; Paweł Żółkiewski, Ewa Januś, Piotr Stanek, Bożena Taszarek, Ewelina Wołoszyn: Preferencje rolników z Lubelszczyzny w zakresie korzystania z usług doradczych [Preferences of Farmers from the Lublin Region in the Demand for Advisory Services], doi: 10.7366/wir012019/05, s. 87-106. Sto lat rozwoju polskiej wsi Adam Koziolek: Geneza polskiej prasy ludowej w zaborze rosyjskim [The Genesis of the Polish Rural Press in the Territories Annexed During the Russian Partition], doi: 10.7366/wir012019/06, s. 107-121. Uwagi: red. naczelny – Mirosław Drygas periodyk wydawany wraz z Instytutem Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej