Sortowanie
Źródło opisu
Książki
(38)
IBUK Libra
(12)
Forma i typ
Książki
(38)
E-booki
(12)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Dostępność
tylko na miejscu
(29)
dostępne
(14)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia
(19)
Czytelnia
(29)
Autor
Brytek-Matera Anna
(2)
Cierpiałkowska Lidia (1950- )
(2)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(2)
Gulbicka Bożena
(2)
Joachimiak Andrzej
(2)
Konieczny Robert
(2)
Kornaś Andrzej
(2)
Kłyś Małgorzata
(2)
Ritzer George
(2)
Ziółkowska Beata
(2)
Śliwa Leopold
(2)
Arkowitz Hal
(1)
Augustynek Andrzej
(1)
Babiuch Małgorzata
(1)
Butcher James N
(1)
Carson Robert C
(1)
Chudzik Aleksandra
(1)
Coyle Brenda
(1)
Dietrich Włodzimierz
(1)
Dodziuk Anna
(1)
Elliott Julian
(1)
Franken Robert E
(1)
Gaber Katarzyna
(1)
Gajewski Piotr
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Golec Danuta
(1)
Gordic Bonnie
(1)
Gortat Mateusz
(1)
Gralak Anna
(1)
Grzegołowska-Klarkowska Helena
(1)
Grzesiak Magdalena
(1)
Grzesiuk Lidia
(1)
Guzek Jan W. (1924-2003)
(1)
Głębocka Alicja
(1)
Hajduk Agnieszka
(1)
Hellewell Jonathan S.E
(1)
Holas Paweł
(1)
Jacennik Barbara
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jarema Marek
(1)
Jerzak Marta
(1)
Kanclerz Anna
(1)
Kapera Marta
(1)
Kaplan Harold I. (1927-1998)
(1)
Kendall Philip C. (1950- )
(1)
Klimasiński Krzysztof
(1)
Kowalczewska Joanna
(1)
Kośmider Kazimierz
(1)
Krauss Hanna
(1)
Kubica Józef F
(1)
Kuk Bogna
(1)
Kulik Agnieszka
(1)
Kurczewski Jacek Maria
(1)
Kwasek Mariola
(1)
Le Grane Daniel
(1)
Lock James
(1)
Magala Sławomir
(1)
Mazur Artur
(1)
Małysz Jerzy
(1)
Meyer Robert
(1)
Miller William R
(1)
Mineka Susan
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa (1940-2022)
(1)
Mroziak Barbara
(1)
Niewiadomska Iwona
(1)
Orywal Karolina
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Palczewska Małgorzata
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Place Maurice
(1)
Popiołek Katarzyna
(1)
Przylipiak Mirosław
(1)
Radmacher Sally A
(1)
Rollnick Stephen
(1)
Sadock Benjamin J. (1933- )
(1)
Sadock Virginia A
(1)
Schwartz Marlene
(1)
Sheridan Charles L
(1)
Sidorowicz Sławomir K
(1)
Siemiński Marek
(1)
Sobocki Jacek
(1)
Socha Piotr
(1)
Stawowy Ludwik
(1)
Stefańska Ewa
(1)
Stirling John D
(1)
Sygit Marian
(1)
Szawłowski Andrzej
(1)
Szawłowski Andrzej W
(1)
Szczeklik Andrzej (1938-2012)
(1)
Słodkowski Maciej
(1)
Teachman Bethany
(1)
Trzebiatowska Małgorzata
(1)
Wycisk Jowita (1971- )
(1)
Zakrzewski Maria
(1)
Ziółkowska Beata (1967- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(31)
1990 - 1999
(3)
Kraj wydania
Polska
(50)
Język
polski
(50)
Temat
Odżywianie
(31)
Psychopatologia
(7)
Zaburzenia odżywiania
(7)
Anoreksja
(6)
Choroby psychiczne
(6)
Schizofrenia
(6)
Bulimia
(5)
Depresja psychiczna
(5)
Dziecko
(5)
Młodzież
(5)
Nałóg
(5)
Osobowość
(5)
Układ nerwowy
(5)
Alkoholizm
(4)
Otyłość
(4)
Psychoterapia
(4)
Stres
(4)
Układ krążenia
(4)
Układ oddechowy
(4)
Żywność
(4)
Choroby cywilizacyjne
(3)
Lęk
(3)
Medycyna społeczna
(3)
Rodzina
(3)
Społeczeństwo
(3)
Zaburzenia i dewiacje seksualne
(3)
Zespół ADHD
(3)
AIDS
(2)
Anorektyczki i anorektycy
(2)
Biologia
(2)
Choroby afektywne
(2)
Degradacja środowiska
(2)
Dzieci
(2)
Fizjologia
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gruczoły dokrewne
(2)
HIV
(2)
Homeostaza fizjologiczna
(2)
Internet
(2)
Klęski elementarne
(2)
Kultura życia społecznego
(2)
Motywacja
(2)
Narkomania
(2)
Narząd ruchu
(2)
Nerwice
(2)
Nowotwory
(2)
Odporność
(2)
Patologia społeczna
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Psychiatria
(2)
Psychologia
(2)
Rozród
(2)
Samobójstwo
(2)
Sen
(2)
Szkolnictwo
(2)
Uczucia
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Adaptacja
(1)
Agresywność
(1)
Alergologia
(1)
Alkohol
(1)
Anatomia patologiczna
(1)
Autodestruktywność
(1)
Autyzm
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Bezrobocie
(1)
Blogi
(1)
Broń chemiczna
(1)
Bulimiczki i bulimicy
(1)
Ból
(1)
Choroby
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby pasożytnicze
(1)
Choroby psychosomatyczne
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Choroby wątroby
(1)
Choroby zakaźne
(1)
Choroby zakaźne ludzi
(1)
Chorzy
(1)
Ciąża
(1)
Czas wolny od pracy
(1)
Dojrzewanie
(1)
Dyslekcja i dysgrafia
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Epidemie
(1)
Erotomania
(1)
Fizjologia patologiczna
(1)
Gorączka
(1)
Higiena
(1)
Higiena szkolna
(1)
Internistyka
(1)
Katastrofy
(1)
Kobieta
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kultura
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Medycyna
(1)
Temat: czas
1901-
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(6)
Opracowanie
(2)
Dane statystyczne
(1)
Kompendia i repetytoria
(1)
Monografia
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Psychologia
(4)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
50 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Zdrowie Publiczne ; 1)
1. Żywienie i zdrowie publiczne; 2. Fizjologiczne podstawy trawienia i wchłaniania jelitowego; 3. Programowanie żywieniowe; 4. Zwyczaje żywieniowe kobiet cieżarnych; 5. Farmakoterapia a karmienie piersią; 6. Realizacja zaleceń dotyczących żywienia niemowląt a zwyczaje żywneiniowe; 7. Zwyczaje żywieniowe dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa 2 i 3 rok życia); 8. Nawyki żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym; 9. Nawyki żywieniowe dzieci w wieku szkolnym; 10. Zwyczaje żywieniowe młodzieży w wieku szkolnym; 11. Zwyczajowe zywienie młodzieży akademickiej; 12. Rola mediów w żywieniu
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Wstęp: Pojecie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia; Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem; 2. Żywność: Definicje i podział produktów żywnościowych; Jakość żywności i jej uwarunkowania; Przetwarzanie i utrwalanie żywności; Biotechnologia w produkcji żywności; Dodatki do żywności i ich zastosowanie; Znakowanie żywności; Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności; Żywienie: Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane; Podstawowe składniki pożywienia; Żywność jako źródło składników odżywczych; Trawienie i przyswajanie pożywienia; Podstawowe zasady racjonalnego żywienia; Wegetarianizm jako dieta alternatywna; Żywienie dietetyczne; Interakcje leków ze składnikami żywności; 4. Zdrowiem: Biologiczne podstawy zdrowia; Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych; Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka; Inne zagrożenia dla zdrowia; Instrumenty polityki prozdrowotnej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
CZ.I Początek: pierwsze kroki, które pomogą waszemu dziecku pokonać zaburzenia odżywiania, CZ.II Zrozumieć zaburzenia odżywania, Cz.III Jak sprawić, aby terapia była skuteczna?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Wizerunek ciała; 2. Kwestionariusz Wizerunku Ciała (KWCO); 3. Wizerunek ciała u wybranych grup; 4. Mechanizmy samoregulacji w anoreksji i otyłości- badania eksperymentalne; 5. Wartości, stres i sposoby radzenia sobie z nieprzyjazną rzeczywistością a wizerunek ciała i zaburzenia odżywiania
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 159.9 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 159.9 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
R.1 Wprowadzenie do makdonalizacji: McDonald's jako ogólnoświatowy symbol kulturowy; Długie ramię makdonalizacji; Aspekty makdonalizacji; Zalety makdonalizacji; Krytyka makdonalizacji: nieracjonalność racjonalność; Co nie jest zmakdonalizowane?; Przypisy. R.2 Makdonalizacja i jej poprzednik - od "żelaznej klatki" do fabryki szybkich dań: Biurokratyzacja: życie bardziej racjonalne; Holokaust: masowa produkcja śmierci; Naukowe zarządzanie: szukanie tej jedynej, najlepszej metody; Taśma montażowa: robotnicy zmienieni w roboty; Levittown: domy wyrastały jak grzyby po deszczu; Centra handlowe: "mallowanie" Ameryki; McDonald's; fabryka szybkich dań; Podsumowanie. R.3 Sprawność: bez wysiadania i bez sztućców: Usprawnianie procesu; Upraszczanie produktu; Zapędzanie do roboty klientów; Podsumowanie. R.4 Wymierność - Wielki Mac i mały chip: Ważniejsz ilość niż jakość; Złudzenie dużej ilości; Produkcja i usługi sprowadzone do liczb; Podsumowanie. R.5 Przewidywalność - tam, gdzie te domki na wzgórzu, nigdy nie pada: Tworzenie przewidywalnych miejsc; Kontakty z klientami wg scenariusza; Żeby zachowanie pracownika było przewidywalne; Tworzenie przewidywalnych produktów i procesów; Jak najmniej niebezpiecznie i nieprzyjemnie; Podsumowanie. R.6 Sterowanie- roboty i roboty w ludzkiej skórze: Sterowanie pracownikami; Sterowanie klientami; Sterowanie procesem i produktem; Podsumowanie. R.7 Nieracjonalność racjonalności - kroki na "szczęśliwej drodze": Niesprawność- długie kolejki do kasy; Wysokie koszty- w domu taniej; Złudzenie zabawy; Fałszywa przyjacielskość- "Cześć, George!"; Odczarowanie gdzie się podziała magia?; Zdrowie i zagrożenie środowiska; Homogenizacja - w Paryżu jest tak samo; Dehumanizacja; Podsumowanie. R.8 Granice makdonalizacji - narodziny, śmierć i wyzwanie rzucone śmierci: Narodziny i wcześniej; Przed, podczas i po śmierci: pogrzeby taśmowe; Lekceważenie śmierci - "żółta ceglana droga"; Podsumowanie. R.9 Makdonalizacja w zmieniającym się świecie - czyżby bez ograniczeń?: Siły napędowe madonalizacji; Globalizacja a makdonalizacja; Kilka innych punktów widzenia; Spojrzenie w przyszłość - demadonalizacja?; Podsumowanie. R.10 Jak sobie radzić z makdonalizacją - praktyczny poradnik: Tworzenie "rozsądnych" alternatyw - czasem naprawdę trzeba złamać zasady; Obrona zbiorowa- ratować serca, umysły, kubki smakowe i Piazza di Spagna; Zmagania w pojedynkę - "wydział doświadczalny", omotane dzieci i baśniowe światy; Podsumowanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Spectrum)
Zawiera: 1. Wprowadzenie do makdonaldyzacji. McDonald's jako symbol Ameryki. Długie ręce makdonaldyzacji. Cztery wyznaczniki makdonaldyzacji. Zalety makdonaldyzacji. Krytyka makdonaldyzacji - nieracjonalność racjonalności. Wnioski. 2. Makdonaldyzacja i jej poprzedniki. Od "żelaznej klatki" do fabryki "szybkich dań". Biurokracja: zracjonalizować życie. Holokaust: "produktem końcowym była śmierć". Zarządzanie naukowe: znaleźć "jedyny i najlepszy sposób". Taśma montażowa: produkowanie robotników robotów. Levittown:" domy rosły jak na drożdżach". Centra handlowe: ucentrowanie Ameryki. McDonald's czyli fabryka szybkich dań. Wnioski. 3. Efektywność. Wędrujemy przez zaczarowany świat, jedząc palcami. Przemysł szybkodaniowy: wszystko za was zrobimy. Zdobywanie wyższego wykształcenia: po prostu wypełnić rubryki. Ochrona zdrowia: "leczenie z marszu". Praca: dostawy "na czas", a nie "na wszelki wypadek". "następny proszę". Wnioski. 4. Kalkulacyjność. Duże hamburgery i małe komputery. Przemysł szybkodniowy: "Olbrzymy" i "Wielorybniki". Wyższe wykształcenie: stopnie, punkty, oceny i notowania. Ochrona zdrowia: pacjenci jako zielone banknoty. Praca: pieniądz - łakoma rzecz. Inne przykłady: komputer mnie zmusił. Wnioski. 5. Przewidywalność. Na te domki deszcz nigdy nie pada. Przemysł szybkodaniowy: "siemasz, partnerze" i "powodzenia na szlaku". Wyższe wykształcenie: testy spod sztancy. Ochrona zdrowia: komputerowa diagnoza. Miejsce pracy: na wet dowcipów uczą się na pamięć. Inne przykłady: disneyowska powierzchowność. Wnioski 6. Manipulacja. Maszyny i ludzie roboty. Przemysł szybko daniowy: "jedz i spadaj". Oświata: nauka uległości. Ochron a zdrowia: kto decyduje o losie pacjenta? Praca: rób jak ci mówię a nie jak robię. Inne środowiska: telefonistki muszą się meldować. Wnioski. 7. Nieracjonalność racjonalności. Zatory na" szczęśliwych szlakach". Nieefektywność: długie kolejki do kas. Zysk i koszt: w domu taniej. Złudzenie zabawy: chi, chi! Krach na giełdzie. Złudzenie rzeczywistości: nawet piosenkarz e są podstawieni. Dehumanizacja: mycie gumowym wężem w " Korytku i napitku". Ochrona zdrowia: jesteś tylko numerkiem. Wyższe wykształcenie: jak w rzeźni. Praca: czujesz się jak robot. Wnioski. 8. Żelazna klatka makdonaldyzacji? Siły napędowe makdonaldyzacji: opłaca się, cenimy ją, pasuje nam. Makdonaldyzacja i parę alternatywnych perspektyw: szybkie dania w epoce "post". Wnioski. 9. Granice makdonaldyzacji. Narodziny o śmierć. Poród i przed porodem:"stechnityzowane" ciąże i dzieci "na zamówienie". Umieranie - przed, w trakcie i dalej: trumny na pasie transmisyjnym. Wnioski. 10. Poradnik praktyczny życia w zmakdonaldyzowanym społeczeństwie. Czy ta klatka jest z aksamitu, gumy czy żelaza. Zmiany zmakdonaldyzowanych instytucji: jak nie zbankrutować. Tworzenie rozsądnych opcji: czasami trzeba złamać przepisy. Jak stworzyć sobie niezracjonalizowaną niszę: zespoły badawczo - rozwojowe. Indywidualne podejście do makdonaldyzacji: bojkotowanie procesu. Wnioski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Żywność- dobro szczególne: Miejsce żywności w strukturze potrzeb; Co to jest żywność?; Energia i białko, czyli ile ludzie jedzą; Co wybieramy i dlaczego; Dlaczego niedobre jest miłe?; 2. Żywność- żywienie-polityka: Niedostatki samowystarczalności żywnościowej; Co to jest bezpieczeństwo żywnościowe; Samowystarczalność a bezpieczeństwo żywnościowe; Czy żywność może być bronią? Problem żywnościowy- problemem globalnym; Globalizacja a bezpieczeństwo żywnościowe; Polityka żywnościowa; Polityka żywnościowa w warunkach integracji gospodarczej; Projekcja żywnościowa w warunkach integracji gospodarczej; Projekcja sytuacji żywnościowej świata
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej