Form of Work
Książki
(9)
Status
available
(5)
only on-site
(5)
Branch
Wypożyczalnia
(5)
Czytelnia
(5)
Author
Stelmachowski Andrzej
(5)
Gulbicka Bożena
(2)
Jeżyńska Beata
(1)
Kowalska Aleksandra
(1)
Kwasek Mariola
(1)
Oleszko Aleksander
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(8)
Country
Poland
(9)
Language
Polish
(9)
Subject
Rolnictwo
(6)
Unia Europejska
(6)
Żywność
(6)
Gospodarstwo rolne
(5)
Leśnictwo
(5)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Odżywianie
(2)
Produkcja
(2)
Jakość produktu
(1)
Polska
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rozwój społeczny
(1)
Spożycie
(1)
Wzrost gospodarczy
(1)
Zarządzanie jakością
(1)
Subject: time
1989-
(1)
2001-0
(1)
9 results Filter
Book
In basket
Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym / Aleksandra Kowalska. - Warszawa : Difin, 2010. - 295, [1] s. : rys. , tab. ; 23 cm.
ISBN: 978-83-7641-322-8
1. Jakość żywności i czynniki kształtujące; 2. Systemy zarządzania jakością stosowane przez polskich producentów rolnych; 3. Konkurencyjność polskich producentów owoców i warzyw; 4. Ocena wpływu systemu rolnictwa ekologicznego na konkurencyjność producentów owoców i warzyw- wyniki badań.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 338 (1 egz.)
Book
In basket
ISBN: 83-7334-167-6
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 349 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Prawo rolne / red. Andrzej Stelmachowski. - Wyd. 2. - Warszawa : LexisNexis Wydaw. Prawnicze, 2005. - 531 s. ; 24 cm.
ISBN: 83-7334-355-5
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 349 (1 egz.)
Book
In basket
Prawo rolne / red. Andrzej Stelmachowski. - Wyd. 3. - Warszawa : LexisNexis Wydaw. Prawnicze, 2006. - 528 s. ; 24 cm.
ISBN: 83-7334-560-4
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 349 (1 egz.)
Book
In basket
Prawo rolne / red. Andrzej Stelmachowski. - Wyd. 4. - Warszawa : LexisNexis Wydaw. Prawnicze, 2008. - 546 s. ; 24 cm.
ISBN: 978-83-7334-861-5
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz. VI R.24 Rynki krajowe; R.25 Kontraktacja; R.26 Instytucje rynku towarów giełdowych; R.27 Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i modernizacji rolnictwa. Cz. VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Koncepcje rozwojowe rolnictwa
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 349 (1 egz.)
Book
In basket
ISBN: 978-83-7620-171-9
Cz. I Część ogólna, R.1 Pojecie i przedmiot prawa rolnego; R.2 Modele prawnych instrumentów polityki rolnej; R.3 Gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo rolne; R.4 Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Cz. II Gospodarka ziemią, R.5 Tytuły prawne władania ziemią rolnicza; R.6 Obrót nieruchomościami rolnymi na podstawie Kodeksu Cywilnego (obrót powszechny); R.7 Formy prawne zmiany generacji INTER VIVOS w rolnictwie, R.8 Dziedziczenie gospodarstw rolnych; R.9 Dzierżawa gruntów rolnych; R.10 Struktury gospodarcze państwowej własności rolniczej; R.11 Formy prawne dysponowania zasobem własności rolnej Skarbu Państwa; R.12 Rejestry publiczne. Cz. III Kształtowanie przestrzeni rolniczej, R.13 Planowanie przestrzenne; R.14 Ochrona gruntów rolnych; R. 15 Scalenie i wymiana gruntów. Cz. IV Producent rolny, R.16 Formy prawne organizacji producentów rolnych; R.17 Status zawodowy rolnika i reprezentanta interesów rolniczych; R.18 Status socjalny rolnika. Cz. V Produkcja rolna, R.19 Hodowla roślin i nasiennictwo; R.20 Ochrona roślin uprawnych; R.21 Hodowla zwierząt gospodarskich i zwalczanie chorób zwierzęcych; R.22 Rybactwo śródlądowe; R.23 Ochrona środowiska w procesie produkcji rolnej. Cz.VI Rynki rolne: 24 Europejskie rynki rolne, 25. Kontraktacja, 26. Instytucje rynku towarów giełdowych, 27. Agencje interwencyjne: Agencja Rynku Rolnego oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Cz VII Instrumenty prawnofinansowe w rolnictwie, R.28 Obciążenia podatkowe rolnictwa; R.29 Ubezpieczenia majątkowe w rolnictwie; R.30 Finansowanie rolnictwa ze środków publicznych. Cz. VIII Prawo żywnościowe; Cz. IX Prawo leśne i łowieckie; Cz. X Melioracje wodne i zaopatrzenie wsi w wodę; Cz. XI Rozwój rolnictwa
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 349 (1 egz.)
Book
In basket
(Podręcznik)
ISBN: 83-7333-191-3
Cz. I: 1. Znaczenie oraz wpływ ustawodawstwa rolnego w procesie kształtowania współczesnego rolnictwa oraz wyżywienia. Cz. II: 1. Organizacja producentów oraz rynków rolnych; 2. Branżowa organizacja rynków rolnych; 3. Instrumenty wsparcia rynkowego. Cz. III: 1. Warunki zdrowotne żywnościowe i żywienia; 2. Odpowiedzialność za produkt rolny.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 349 (1 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 349 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
ISBN: 83-88311-76-X
Część I: Rozwój społeczno-gospodarczy krajów nowo przyjętych do Unii Europejskiej. 1. Charakterystyka demograficzna krajów nowo przyjętych do Unii Europejskiej. Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów. Część II: Tendencje w spożyciu podstawowych produktów żywnościowych. Część III: Zróżnicowanie spożycia żywności. Część IV: Ocena stanu wyżywienia ludności w krajach nowo przyjętych do Unii Europejskiej. 1. Wartość energetyczna i odżywcza spożywanej żywności. 2. Racjonalizacja spożycia żywności. 3. Spożycie żywności w aspekcie zaleceń żywnościowych. Część V: Możliwości wyżywienia w aspekcie samowystarczalności żywnościowej (surowcowej).
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 338 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
ISBN: 83-88311-70-0
Część I: Racjonalizacja spożycia żywności w Polsce. 1. Zalecenia żywieniowe. 2. Zmiany w spożyciu żywności w latach 1989-2001. 3. Realizacja zaleceń żywieniowych. Część II: Jakość surowców rolnych i żywności. 1. Prawo żywnościowe w Polsce. 2. Zanieczyszczenia surowców rolnych i żywności w Polsce. 3. Monitoring jakości gleb, roślin, produktów rolniczych i spożywczych. 4. Nowe technologii. 5. Żywność utrwalana promieniowaniem jonizującym. Część III: Dostosowanie produkcji rolniczej do zapotrzebowania na surowce rolnicze i żywność w warunkach racjonalizacji wyżywienia. 1. Produkcja rolnicza na przełomie XX i XXI wieku. 2. Samowystarczalność żywnościowa Polski. 3. Produkcja artykułów rolno-żywnościowych a racjonalizacja wyżywienia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 338 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again