Sortowanie
Źródło opisu
Książki
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(2)
dostępne
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(2)
Czytelnia
(2)
Autor
Bielański Adam
(1)
Jurowski Kamil
(1)
Piekoszewski Wojciech
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Azot
(1)
Chemia nieorganiczna
(1)
Chlorowce
(1)
Gazy szlachetne
(1)
Krzem
(1)
Litowce
(1)
Metale
(1)
Metale ciężkie
(1)
Metale szlachetne
(1)
Pestycydy
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Półmetale
(1)
Tlen
(1)
Toksykologia
(1)
Toksykologia kliniczna
(1)
Wodór
(1)
Węgiel (chem.)
(1)
Ziemie rzadkie
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
2 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy chemii nieorganicznej. [T.] 2 / Adam Bielański. - Wyd. 6 zaktual. i uzupeł. [dodruk 1] - Warszawa : PWN Wydaw. Nauk. , 2012. - 1054, [23] s. : rys., tab. ; 24 cm.
16. Układ okresowy; 17. Wodór; 18. Helowce; 19. Fluorowce; 20. Tlenowce; 21. Azotowce; 22. Węglowce I: węgiel i krzem; 23. Węglowce II: german, cyna i ołów; 24. Borowce; 25. Berylowce; 26. Litowce; 27. Metale zewnętrzno przejściowe: ogólna charakterystyka; 28. Związki koordynacyjne metali przejściowych; 29. Tytanowce; 30. Wanadowce; 31. Chromowce; 32. Manganowce; 33. Żelazo, kobalt i nikiel; 34. Platynowce; 35. Miedziowce; 36. Cynkowce; 37. Skandowce i lantanowce; 38. Aktynowce; 39. Transaktynowce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 53/54 (4 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 53/54 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Toksykologia. 2 / red. nuak. Kamil Jurowski, Wojciech Piekoszewski. - Wyd. 1 - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XIX, [1], 768 s. : il., wykresy ; 24 cm.
CZĘŚĆ IV. TOKSYKOLOGIA SZCZEGÓŁOWA – WYBRANE ZAGADNIENIA 27. Toksykologia wybranych metali 27.1. Wstęp 27.2. Podstawowe terminy stosowane w toksykologii metali 27.3. Biologiczne znaczenie metali w kontekście toksykologicznym 27.4. Metale ciężkie 27.5. Pozostałe metale mające znaczenie toksykologiczne 28. Trucizny obecne w roślinach występujących w Polsce 28.1. Wstęp 28.2. Rośliny neurotoksyczne 28.3. Rośliny halucynogenne 28.4. Rośliny kardiotoksyczne 28.5. Rośliny gastroenterotoksyczne 28.6. Fitotoksyny działające na układ oddechowy 28.7. Rośliny dermatotoksyczne 29. Trucizny pochodzące od zwierząt występujących w Polsce 29.1. Wstęp 29.2. Jadowite owady 29.3. Jadowite pająki 29.4. Jadowite węże 29.5. Jadowite płazy 29.6. Jadowite ssaki 30. Trucizny grzybowe mające znaczenie w Polsce 30.1. Wstęp 30.2. Zatrucia grzybami wielkoowocnikowymi 31. Toksykologia substancji uzależniających 31.1. Podstawowe pojęcia i definicje 31.2. Toksyczność dymu tytoniowego 31.3. Toksykologiczne aspekty alkoholu etylowego 31.4. Uzależniające środki psychodepresyjne 31.5. Rozpuszczalniki (kleje) 31.6. Stymulanty – środki pobudzające OUN 31.7. Halucynogeny 31.8. „Dopalacze” 32. Toksykologia pestycydów 32.1. Wstęp 32.2. Źródła ekspozycji dla człowieka 32.3. Nadzór nad wprowadzaniem do obrotu i obrotem pestycydów w Polsce 32.4. Klasyfikacje pestycydów 32.5. Charakterystyka pestycydów 32.6. Rola pestycydów w ochronie zdrowia publicznego 32.7. Integrowana ochrona roślin 32.8. Ryzyko związane z pozostałościami pestycydów w żywności 32.9. Pestycydy stosowane w gospodarstwach domowych 32.10. Monitoring biologiczny narażenia na pestycydy 33. Bojowe środki trujące 33.1. Wstęp 33.2. Środki paralityczno-drgawkowe 33.3. Środki parzące (nekrozujące) 33.4. Środki ogólnotrujące 33.5. Środki duszące 33.6. Środki drażniące 33.7. Środki psychotoksyczne (psychomimetyczne) 33.8. Toksyny CZĘŚĆ V. TOKSYKOLOGIA STOSOWANA 34. Toksykologia analityczna i analiza toksykologiczna 34.1. Wstęp 34.2. Główne cele analizy toksykologicznej 34.3. Ogólny tok postępowania w analizie toksykologicznej 34.4. Próbki biologiczne w toksykologii sądowo-lekarskiej i toksykologii klinicznej 34.5. Najpopularniejsze techniki i metody stosowane w toksykologii analitycznej Spektroskopia UV-VIS Spektroskopia w podczerwieni (IR) Atomowa spektroskopia absorpcyjna (ASA) Informacje wstępne Spektrometria mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-MS) Jonizacja/desorpcja próbki wspomagana matrycą (MALDI) 35. Toksykologia kliniczna 35.1. Wstęp 35.2. Ośrodek informacji toksykologicznej – rola, funkcjonowanie, znaczenie i zadania 35.3. Toksydromy – zespoły specyficznych objawów klinicznych 35.4. Zatrucia lekami 35.5. Zatrucia substancjami psychoaktywnymi 35.6. Zatrucia wybranymi alkoholami 35.7. Zatrucia gazami duszącymi chemicznie 35.8. Zatrucia wybranymi metalami 35.9. Zatrucia środkami chemii gospodarczej, budowlanej i ogrodowej 35.10. Zatrucia truciznami pochodzenia naturalnego 36. Laboratoryjna toksykologia medyczna 36.1. Wstęp 36.2. Najważniejsze aspekty diagnostyki toksykologicznej 36.3. Alkohole 36.4. Leki 36.5. Narkotyki i nowe substancje psychoaktywne (NSP) 36.6. Toksyczne gazy 36.7. Związki methemoglobinotwórcze 36.8. Grzyby 36.9. Pestycydy 36.10. Metale 37. Toksykologia sądowa 37.1. Zarys historii toksykologii sądowej 37.2. Rola i zadania toksykologii sądowej 37.3. Rola i odpowiedzialność biegłego sądowego 37.4. Toksykologia sądowo-lekarska 37.5. Analityka toksykologiczna w laboratorium sądowym 37.6. Wybrane zagadnienia szczegółowej toksykologii sądowej 38. Toksykoproteomika 38.1. Wstęp 38.2. Biomarkery proteomiczne 38.3. Proteomika w toksykologii narządowej 38.4. Perspektywy toksykoproteomiki 38.5. Przyszłość proteomiki w badaniach toksykologicznych 39. Toksykologia i ocena bezpieczeństwa żywności i żywienia 39.1. Wstęp 39.2. Autentyczność żywności a możliwość zafałszowania i zagrożenia dla zdrowia 39.3. Jakość zdrowotna świeżych warzyw i owoców. Potencjalne zagrożenie zdrowotne ze strony żywności świeżej, nieprzetworzonej i minimalnie przetworzonej 39.4. Bezpieczeństwo żywieniowe/żywnościowe 39.5. Bezpieczeństwo żywności 39.6. Kulturowe uwarunkowania bezpieczeństwa żywności 39.7. Bezpieczeństwo sanitarno-epidemiologiczne w Polsce 40. Toksykologia kosmetyków i ocena bezpieczeństwa produktów kosmetycznych 40.1. Wstęp 40.2. Toksykologia kosmetyków 40.3. Ocena bezpieczeństwa produktów kosmetycznych 41. Ekotoksykologia 41.1. Wstęp 41.2. Ekotoksykologia jako nauka podstawowa 41.3. Ekotoksykologia jako nauka stosowana 41.4. Ekotoksykologia organizmu 41.5. Ekotoksykologia zespołów 41.6. Ekotoksykologia w praktyce 42. Toksykologia środowiska 42.1. Znaczenie toksykologii środowiska we współczesnym świecie 42.2. Wpływ zanieczyszczeń na ekosystemy 42.3. Źródła substancji toksycznych w środowisku naturalnym 42.4. Drogi migracji substancji toksycznych w środowisku 42.5. Proces oceny ryzyka środowiskowego 43. Nanotoksykologia 43.1. Wstęp 43.2. Wnikanie nanomateriałów do komórek 43.3. Biodystrybucja, farmakokinetyka i usuwanie nanomateriałów z organizmu 43.4. Toksyczność nanomateriałów 43.5. Rola układu immunologicznego w odpowiedzi na działanie nanomateriałów 43.6. Rola stresu oksydacyjnego w toksyczności nanomateriałów 43.7. Podsumowanie 44. Toksykologia weterynaryjna 44.1. Wstęp 44.2. Specyfika zatruć zwierząt 44.3. Czynniki determinujące działanie trucizn u zwierząt 44.4. Toksykokinetyka 44.5. Bezpieczeństwo stosowania pasz 44.6. Toksyczne działanie pestycydów 44.7. Toksyczne działanie mykotoksyn i mykotoksykozy 44.8. Toksyczne działanie roślin 44.9. Toksyczne działanie żywności 44.10. Toksyczne działanie trwałych związków organicznych 44.11. Toksyczne działanie metali 44.12. Toksyczne działanie azotanów(V) i azotanów(III) 44.13. Zatrucia lekami weterynaryjnymi i dodatkami do pasz oraz na skutek zafałszowania 44.14. Zatrucia lekami, substancjami chemii gospodarczej i innymi substancjami 44.15. Zatrucia jadem zwierzęcym 44.16. Weterynaryjna diagnostyka toksykologiczna 44.17. Postępowanie lecznicze w zatruciach zwierząt 45. Toksykologiczna ocena ryzyka zdrowotnego 45.1. Wstęp 45.2. Identyfikacja zagrożenia 45.3. Ocena zależności dawka–odpowiedź 45.4. Ocena narażenia 45.5. Charakterystyka ryzyka 45.6. Nowe kierunki w ocenie ryzyka zdrowotnego; Skorowidz – tom II.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej