Form of Work
Książki
(3)
Status
only on-site
(3)
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia
(1)
Czytelnia
(3)
Author
Gulbicka Bożena
(1)
Kowalski Andrzej
(1)
Mazurkiewicz Eugeniusz
(1)
Surdej Aleksander
(1)
Year
2000 - 2009
(3)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Subject
Gospodarka żywnościowa
(3)
Polska
(2)
Gospodarka
(1)
Kontrola państwowa
(1)
Leśnictwo
(1)
Odżywianie
(1)
Prawo gospodarcze
(1)
Produkcja
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Rolnictwo
(1)
Rynek
(1)
Siła robocza
(1)
Spożycie
(1)
Unia Europejska
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
1989-
(1)
3 results Filter
No cover
Book
In basket
(Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie. Seria Specjalna Monografie ; Nr 172)
ISBN: 83-7252-297-9
1. Ewolucja narzędzi administracyjnoprawnych oddziaływania państwa na gospodarkę. 2. Teorie regulacyjnego oddziaływania państwa na gospodarkę. 3. Narzędzia polityki regulacyjnej. 4. Zmiany struktury instytucjonalnej a polityka regulacyjna państwa 5. Metody kontroli działań regulacyjnych. 6. Determinanty zmiany struktury instytucjonalnej i metod regulacji ryzyka na przykładzie zmian w regulacji bezpieczeństwa żywności w Polsce w okresie 1990-2003.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 346 (1 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 346 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
ISBN: 83-88311-70-0
Część I: Racjonalizacja spożycia żywności w Polsce. 1. Zalecenia żywieniowe. 2. Zmiany w spożyciu żywności w latach 1989-2001. 3. Realizacja zaleceń żywieniowych. Część II: Jakość surowców rolnych i żywności. 1. Prawo żywnościowe w Polsce. 2. Zanieczyszczenia surowców rolnych i żywności w Polsce. 3. Monitoring jakości gleb, roślin, produktów rolniczych i spożywczych. 4. Nowe technologii. 5. Żywność utrwalana promieniowaniem jonizującym. Część III: Dostosowanie produkcji rolniczej do zapotrzebowania na surowce rolnicze i żywność w warunkach racjonalizacji wyżywienia. 1. Produkcja rolnicza na przełomie XX i XXI wieku. 2. Samowystarczalność żywnościowa Polski. 3. Produkcja artykułów rolno-żywnościowych a racjonalizacja wyżywienia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 338 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
ISBN: 83-86990-87-2
Cz. I Rolnictwo, leśnictwo oraz rynki rolne: Rolnicze gospodarstwa rodzinne wobec konkurencyjnego rynku europejskiego; Wykorzystanie rolniczo-środowiskowych cech polskiego rolnictwa dla produkcji zdrowej żywności na konkurencyjnym wspólnym rynku europejskim; Produkcja zwierzęca w UE. Wnioski dla Polski; Dochody chłopskie w latach transformacji oraz po akcesji do UE Możliwości poprawy dochodowości gospodarstw chłopskich po przystąpieniu Polski do UE; Problemy finansowe rolnictwa polskiego u progu członkostwa Polski w UE; Leśnictwo i jego funkcje w gospodarce narodowej po integracji z UE; Przemiany w polskim rolnictwie w l. 90-tych przesłankami do jego funkcjonowania po integracji Polski z UE; Konsekwencje zmian polityki handlowej w wyniku akcesji Polski do UE dla polskiego rolnictwa; Polskie rolnictwo u progu integracji z UE - szanse i wyzwania; Produkcyjna funkcja rolnictwa w kontekście rozwoju obszarów wiejskich po integracji z UE. Cz. II Przetwórstwo rolno-spożywcze, obrót żywnością, konsumpcja żywności: Przetwórstwo rolno-spożywcze w procesie integracji Polski z UE; Rybołówstwo morskie i przetwórstwo rybne - problemy rozwoju po akcesji Polski do UE; Konkurencyjność polskiego przemysłu rolno-spożywczego na rynkach europejskich w kontekście integracji Polski ze Wspólnotami europejskimi; Wyżywienie ludności w Polsce na tle krajów europejskich; Polskie mleczarstwo w poszerzonej UE; Polski handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi na wspólnym rynku europejskim. Cz. III Rynek pracy w rejonach wiejskich i otoczenie instytucjonalne rolnictwa: Absorpcja funduszy pomocowych UE w sferze rolnictwa i gospodarki obszarów wiejskich - uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne; Agencja Rynku Rolnego - agencja płatniczą. Mechanizmy interwencyjne administrowane przez Agencję; Ocena stanu przygotowań Polski do wykorzystania środków pomocowych UE; Społeczna struktura wsi i rolnictwa oraz możliwości lepszego wykorzystania zasobów pracy; Spółdzielczość wiejska i jej problemy rozwojowe; O politycznych aspektach reformowania systemu zabezpieczenia emerytalnego system "pracowniczy" a system "rolniczy"; Agroturystyka jako czynnik aktywizacji obszarów wiejskich; System ubezpieczeń społecznych rolników w Polsce i krajach UE Rola i zadania Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na lata 2004-2006; Zmiany aktywności ekonomicznej ludności wsi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 338 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again