Sortowanie
Źródło opisu
Książki
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(7)
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia
(3)
Czytelnia
(7)
Autor
Gulbicka Bożena
(2)
Chabiera Joanna
(1)
Kowalski Andrzej
(1)
Kwasek Mariola
(1)
Mazurkiewicz Eugeniusz
(1)
Miller Piotr
(1)
Oleszko Aleksander (1943- )
(1)
Surdej Aleksander
(1)
Szczepanik Zenon Ryszard
(1)
Wrześniewska-Wal Iwona
(1)
Wróbel Józef
(1)
Węgrzynowicz Barbara
(1)
Zbierzchowska Anna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Temat
Gospodarka żywnościowa
(6)
Żywność
(4)
Odżywianie
(2)
Polska
(2)
Prawo żywnościowe
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Żywność transgeniczna
(2)
Bezpieczeństwo publiczne
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Gospodarka
(1)
Jednolity rynek Unii Europejskiej
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kontrola bezpieczeństwa
(1)
Kontrola państwowa
(1)
Kontrola sanitarna
(1)
Leśnictwo
(1)
Międzynarodowe prawo żywnościowe
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Prawo Unii Europejskiej
(1)
Prawo gospodarcze
(1)
Produkcja
(1)
Produkcja rolnicza
(1)
Rolnictwo
(1)
Rozwój społeczny
(1)
Rynek
(1)
Samorząd terytorialny
(1)
Siła robocza
(1)
Spożycie
(1)
System obronny państwa
(1)
Unia Europejska
(1)
Wzrost gospodarczy
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Kraje Unii Europejskiej
(3)
Gatunek
Opracowanie
(3)
Dane statystyczne
(1)
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
8 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie. Seria Specjalna Monografie ; Nr 172)
1. Ewolucja narzędzi administracyjnoprawnych oddziaływania państwa na gospodarkę. 2. Teorie regulacyjnego oddziaływania państwa na gospodarkę. 3. Narzędzia polityki regulacyjnej. 4. Zmiany struktury instytucjonalnej a polityka regulacyjna państwa 5. Metody kontroli działań regulacyjnych. 6. Determinanty zmiany struktury instytucjonalnej i metod regulacji ryzyka na przykładzie zmian w regulacji bezpieczeństwa żywności w Polsce w okresie 1990-2003.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 346 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 346 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biała Księga, Polska - Unia Europejska : opracowania i analizy. Prawo ; z. 19)
1. Akty prawne wspólnot europejskich dotyczące przepisów prawnych i norm technicznych; 2. Decyzje wspólnot europejskich w sprawie dyrektyw i norm dotyczących żywności; 3. Przepisy stosowane przy braku wspólnotowych uregulowań prawnych dotyczących żywności; 4. Polskie przepisy prawne i normy techniczne dotyczące żywności; 5. Zapewnienie zgodności ustawodawstwa polskiego z prawem wspólnotowym w dziedzinie żywności; 6. Proponowane kierunki działań harmonizacyjnych - wnioski założenia i kierunki dalszych prac.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 346 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Seria Akademicka)
1. Wspólna polityka rolna w zakresie organizacji jednolitego rynku rolnego i bezpieczeństwa żywnościowego. 2. Międzynarodowe organizacje do spraw rolnictwa oraz wyżywienia w tworzeniu podstaw globalnego handlu i bezpieczeństwa żywności 3. Wspólnotowe oraz krajowe prawo żywnościowe. 4. Wspólnotowa organizacja oraz funkcjonowanie branżowych rynków rolnych w zakresie swobodnego i bezpiecznego przepływu żywności. 5. Rejestracja, ochrona nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych produktów rolnych lub środków spożywczych. 6. Bezpieczeństwo zdrowotne produktów żywnościowych (środków spożywczych) oraz pasz. 7. Procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz pasz. 8. Urzędowa kontrola żywności oraz pasz. 9. Urzędowa kontrola zdrowia roślin i produktów roślinnych. 10. Organizacja i zarządzanie systemami kontroli sanitarnej żywności. 11. Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych oraz kontrola produktów zwierzęcych. 12. Żywność ekologiczna. 13. Organizmy zmodyfikowane genetycznie. 14. Odpowiedzialność w zakresie żywności oraz pasz.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 341 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 341 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Część I: Rozwój społeczno-gospodarczy krajów nowo przyjętych do Unii Europejskiej. 1. Charakterystyka demograficzna krajów nowo przyjętych do Unii Europejskiej. Wskaźniki rozwoju społeczno-gospodarczego krajów. Część II: Tendencje w spożyciu podstawowych produktów żywnościowych. Część III: Zróżnicowanie spożycia żywności. Część IV: Ocena stanu wyżywienia ludności w krajach nowo przyjętych do Unii Europejskiej. 1. Wartość energetyczna i odżywcza spożywanej żywności. 2. Racjonalizacja spożycia żywności. 3. Spożycie żywności w aspekcie zaleceń żywnościowych. Część V: Możliwości wyżywienia w aspekcie samowystarczalności żywnościowej (surowcowej).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Część I: Racjonalizacja spożycia żywności w Polsce. 1. Zalecenia żywieniowe. 2. Zmiany w spożyciu żywności w latach 1989-2001. 3. Realizacja zaleceń żywieniowych. Część II: Jakość surowców rolnych i żywności. 1. Prawo żywnościowe w Polsce. 2. Zanieczyszczenia surowców rolnych i żywności w Polsce. 3. Monitoring jakości gleb, roślin, produktów rolniczych i spożywczych. 4. Nowe technologii. 5. Żywność utrwalana promieniowaniem jonizującym. Część III: Dostosowanie produkcji rolniczej do zapotrzebowania na surowce rolnicze i żywność w warunkach racjonalizacji wyżywienia. 1. Produkcja rolnicza na przełomie XX i XXI wieku. 2. Samowystarczalność żywnościowa Polski. 3. Produkcja artykułów rolno-żywnościowych a racjonalizacja wyżywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Identyfikacja potrzeb obronnych w działalności samorządu terytorialnego; 2. Udział samorządu terytorialnego w kształtowaniu potencjału gospodarczo-obronnego; 3. Możliwości finansowe samorządu terytorialnego w realizacji zadań obronnych; 4. Uwarunkowania działalności samorządu terytorialnego w sytuacjach kryzysowych; 5. Organizacja wyżywienia w gospododarce obronnej jednostek samorządu terytorialnego; 6. Obszary realizacji zadań obronnych przez organy samorządu terytorialnego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 352/354 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Cz. I Rolnictwo, leśnictwo oraz rynki rolne: Rolnicze gospodarstwa rodzinne wobec konkurencyjnego rynku europejskiego; Wykorzystanie rolniczo-środowiskowych cech polskiego rolnictwa dla produkcji zdrowej żywności na konkurencyjnym wspólnym rynku europejskim; Produkcja zwierzęca w UE. Wnioski dla Polski; Dochody chłopskie w latach transformacji oraz po akcesji do UE Możliwości poprawy dochodowości gospodarstw chłopskich po przystąpieniu Polski do UE; Problemy finansowe rolnictwa polskiego u progu członkostwa Polski w UE; Leśnictwo i jego funkcje w gospodarce narodowej po integracji z UE; Przemiany w polskim rolnictwie w l. 90-tych przesłankami do jego funkcjonowania po integracji Polski z UE; Konsekwencje zmian polityki handlowej w wyniku akcesji Polski do UE dla polskiego rolnictwa; Polskie rolnictwo u progu integracji z UE - szanse i wyzwania; Produkcyjna funkcja rolnictwa w kontekście rozwoju obszarów wiejskich po integracji z UE. Cz. II Przetwórstwo rolno-spożywcze, obrót żywnością, konsumpcja żywności: Przetwórstwo rolno-spożywcze w procesie integracji Polski z UE; Rybołówstwo morskie i przetwórstwo rybne - problemy rozwoju po akcesji Polski do UE; Konkurencyjność polskiego przemysłu rolno-spożywczego na rynkach europejskich w kontekście integracji Polski ze Wspólnotami europejskimi; Wyżywienie ludności w Polsce na tle krajów europejskich; Polskie mleczarstwo w poszerzonej UE; Polski handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi na wspólnym rynku europejskim. Cz. III Rynek pracy w rejonach wiejskich i otoczenie instytucjonalne rolnictwa: Absorpcja funduszy pomocowych UE w sferze rolnictwa i gospodarki obszarów wiejskich - uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne; Agencja Rynku Rolnego - agencja płatniczą. Mechanizmy interwencyjne administrowane przez Agencję; Ocena stanu przygotowań Polski do wykorzystania środków pomocowych UE; Społeczna struktura wsi i rolnictwa oraz możliwości lepszego wykorzystania zasobów pracy; Spółdzielczość wiejska i jej problemy rozwojowe; O politycznych aspektach reformowania systemu zabezpieczenia emerytalnego system "pracowniczy" a system "rolniczy"; Agroturystyka jako czynnik aktywizacji obszarów wiejskich; System ubezpieczeń społecznych rolników w Polsce i krajach UE Rola i zadania Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na lata 2004-2006; Zmiany aktywności ekonomicznej ludności wsi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Organizmy genetycznie zmodyfikowane; 2. Uwolnienie GMO do środowiska; 3. Bezpieczeństwo żywności i jej swobodny przepływ; 4. Żywność GMO; 5.Wprowadzenie do obrotu żywności GMO- regulacje wertykalne (sektorowe); 6. Znakowanie żywności GMO; 7. Nadzór nad GMO i organy kontroli; Podsumowanie i propozycje de lege ferenda
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 349 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej