Sortowanie
Źródło opisu
Książki
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Dostępność
tylko na miejscu
(3)
Placówka
Czytelnia
(3)
Autor
Kapusta Franiciszek
(1)
Niewiadomski Kazimierz
(1)
Szymańska Elżbieta
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Agrobiznes
(3)
Rolnictwo
(2)
Gospodarka
(1)
Marketing
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Rynek
(1)
Unia Europejska
(1)
Zarządzanie jakością
(1)
Zarządzanie strategiczne
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Agrobiznes / Franiciszek Kapusta. - Warszawa : Difin, 2008. - 310 s. : rys., tab. ; 23 cm.
1. Potrzeby człowieka i miejsce wśród nich produktów agrobiznesu: Struktura spożycia materialnego i miejsce w niej żywności; Pojęcie żywności i jej rodzaje; Istota zaleceń żywieniowych i metodologia badania stanu odżywiania społeczeństwa; Metodologia badania poziomu spożycia żywności; Potrzeby człowieka a bezpieczeństwo żywnościowe. 2. Powstanie i rozwój koncepcji agrobiznesu: Ewolucja sposobu pozyskiwania dóbr przez człowieka; Powstanie koncepcji agrobiznesu; Powstanie koncepcji gospodarki żywnościowej; Wielowymiarowe spojrzenie na agrobiznes; Agrobiznes a gospodarka żywnościowa, podobieństwa i różnice. 3. Otoczenie instytucjonalne agrobiznesu w Polsce: Pojęcie i rodzaje instytucji otoczenia agrobiznesu; Państwo; Samorząd; Agencje i inspekcje państwowe; Giełdy i rynki hurtowe; Banki; Instytucje ubezpieczenia społecznego; Fundacje; Związki zawodowe. 4. Charakterystyka agregatów agrobiznesu: Działania związane z produkcją i dystrybucją środków oraz usług niezbędnych w gospodarstwach rolniczych i przemyśle przetwórczym surowców rolniczych - zaopatrzenie; Działania w gospodarstwach (przedsiębiorstwach) rolniczych, w wyniku których powstają produkty rolnicze i usługi - rolnictwo; Działania związane ze skupem, przetwórstwem, magazynowaniem i dystrybucją przetworzonych produktów powstałych z surowców rolniczych - przetwórstwo i obrót. 5. Nieżywnościowa sfera agrobiznesu - wybrane zagadnienia: Przesłanki ekonomiczne i ekologiczne rozwoju nieżywnościowej sfery agrobiznesu; Produkcja szkółkarska roślin owocowych i ozdobnych oraz kwiaciarstwo; Włókiennictwo i produkcja włókien naturalnych; Produkcja i uszlachetnianie skór zwierzęcych - garbarstwo; Energia z biomasy; Tworzywa ekologiczne na bazie surowców skrobiowych; Uprawa roślin specjalnych; Wykorzystanie produktów rolniczych do wytarzania barwników naturalnych; Turystyka wiejska. 6. Transport w agrobiznesie i podatność transportowa ładunków: Pojęcie i rodzaje transportu; Podatność transportowa ładunków; Odległość przestrzenna dzieląca punkty wysyłki i przeznaczenia przemieszczanych ładunków; Charakter potrzeby pierwotnej wywołującej daną potrzebę przewozową; Właściwości produktów będących przedmiotem działań logistycznych; Wybór gałęzi transportu i przewoźnika; Transport własny przedsiębiorstwa. 7. Powiązania integracyjne w agrobiznesie i ich wpływ na przemiany w rolnictwie: Pojęcie i rodzaje integracji; Integracja pionowa, Integracja pozioma (kooperacja); Modernizacja i rekonstrukcja rolnictwa; modernizacja i rekonstrukcja obszarów wiejskich; Przyszłość procesów integracyjnych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
R.1 Podstawy agrobiznesu; R.2 Rynek żywności jako element rozwoju agrobiznesu; R.3 Otoczenie agrobiznesu; R.4 Zorganizowane i niezorganizowane rynki rolne; R.5 Integracja w agrobiznesie. Wspólna Polityka Rolna UE; R.6 Marketing w agrobiznesie; R.7 Strategie firm w agrobiznesie; R.8 Specyfika strategii branżowych w agrobiznesie; R.9 Zarządzanie jakością w agrobiznesie; R.10 Rolnictwo intensywne i rolnictwo ekologiczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 379.85 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Istota analizy i jej rola w procesie podejmowania decyzji, 2. Analiza zasobów i produkcji w przedsiębiorstwach, 3. Ocena sytuacji finansowej przedsiębiorstwa, 4. Wybrane metody analizy strategicznej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 658.14/.17 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej