Sortowanie
Źródło opisu
Książki
(13)
IBUK Libra
(12)
Forma i typ
Książki
(13)
E-booki
(12)
Dostępność
tylko na miejscu
(11)
dostępne
(9)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(9)
Czytelnia
(12)
Autor
Najder-Stefaniak Krystyna
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Autorów Wielu
(1)
Daniłowska Alina
(1)
Duda Przemysław
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grontkowska Anna
(1)
Gruziel Kinga
(1)
Gutkowska Krystyna
(1)
Gutkowska Krytyna
(1)
Górska-Warsewicz Hanna
(1)
Gębska Monika
(1)
Hornowski Andrzej
(1)
Jeznach Maria
(1)
Jędruchniewicz Andrzej
(1)
Klepacki Bogdan
(1)
Kowrygo Barbara
(1)
Kozak Sylwester
(1)
Kozłowski Waldemar
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Maśniak Jacek
(1)
Mikuta Beata
(1)
Mikuła Aneta
(1)
Orłowski Arkadiusz
(1)
Parzonko Andrzej
(1)
Podstawka Marian
(1)
Rekiel Anna
(1)
Rokicki Tomasz
(1)
Roman Michał
(1)
Rusinowski Zbigniew
(1)
Sawicka Janina
(1)
Sońta Marcin
(1)
Staranowicz Agnieszka
(1)
Szczucka Ewa
(1)
Toeplitz Zuzanna
(1)
Wendland Zbigniew
(1)
Wielechowski Michał
(1)
Wojewódzkiej-Wiewiórskiej Pod Red. Nauk. Agnieszki
(1)
Wołosiaka Praca Zbiorowa Pod Red. Nauk. Małgorzaty Piecyk I
(1)
Wyleżałek Joanna
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(12)
2000 - 2009
(13)
Kraj wydania
Polska
(25)
Język
polski
(25)
Temat
Etyka
(2)
Przedsiębiorstwo
(2)
Access
(1)
Baza danych relacyjna
(1)
Budżet
(1)
Budżety rodzinne
(1)
Ceny
(1)
Dziecko trudne
(1)
Etyka biznesu
(1)
Excel
(1)
Filozofia
(1)
Finanse
(1)
Finanse publiczne
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Higiena
(1)
Hotelarstwo
(1)
Informatyka
(1)
Marketing
(1)
Motywacja uczenia się
(1)
Młodzież trudna
(1)
Nauczanie
(1)
Nauczyciele
(1)
Opakowania
(1)
Pedagogika resocjalizacyjna
(1)
Pieniądz
(1)
Podatek
(1)
PowerPoint
(1)
Praca
(1)
Promocja handlowa
(1)
Przedsiębiorczość (postawa)
(1)
Przedsiębiorstwa małe i średnie
(1)
Stopa życiowa
(1)
Studenci
(1)
Teoria dystrybucji
(1)
Turystyka
(1)
Ubezpieczenia gospodarcze
(1)
Ubezpieczenia społeczne
(1)
Visual Basic
(1)
Wieś
(1)
Word
(1)
Zakłady poprawcze i wychowawcze
(1)
Znaki towarowe
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-0
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(2)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
I. Organizacja służby medycznej w Polsce; II. Zagadnienia zdrowia publicznego i ochrony środowiska; III. Mechanizmy obronne organizmu ludzkiego; IV. Choroby i ich profilaktyka; V. Pomoc przedmedyczna w nagłych wypadkach; VI. Powstawanie i profilaktyka wad słuchu, wzroku, narządu żucia i postawy; VII. Uzależnienia i metody zapobiegania im; VIII. Zaburzenia odżywiania; IX. Wybrane zagadnienia zdrowia psychicznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Wiejskie gospodarstwa domowe - istota i cechy wyróżniające, 2. Czynnik ludzki w wiejskich gospodarstwach domowych i jego zmiany, 3. Ocena sytuacji finansowej wiejskich gospodarstw domowych i jej zmiany, 4. Mieszkania na wsi oraz ich wyposażenie, 5. Poziom zaspokojenia potrzeb żywnościowych w wiejskich gospodarstwach domowych, 6. Poziom zaspokojenia potrzeb zdrowotnych w wiejskich gospodarstwach domowych, 7. Poziom zaspokojenia potrzeb gospodarstw domowych na wsi w zakresie edukacji, 8. Poziom zaspokojenia potrzeb wiejskich gospodarstw domowych w zakresie kultury i wypoczynku, 9. Zakres oczekiwanej i otrzymywanej pomocy wśród wiejskich gospodarstw domowych, 10. Oczekiwania wiejskich gospodarstw domowych wobec poziomu zaspokojenia potrzeb w perspektywie integracji z Unią Europejską
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 330 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Artykuły żywnościowe jako produkt marketingowy, 2. Opakowanie - istota i funkcje w odniesieniu do artykułów spożywczych, 3. Marka - definicje, podział i poziomy w przypadku produktów żywnościowych, 4. Cena - jej uwarunkowania, strategie, formuły stanowienia i różnicowania, 5. Instrumenty marketingowe związane z dystrybucją i ich rodzaje, 6. Promocja artykułów żywnościowych, 7. Reklama i jej znaczenie na rynku produktów spożywczych, 8. Sponsoring, 9. Marketing bezpośredni, 10. Marketing produktów ekologicznych, 11. Marketing żywności funkcjonalnej, 12. Marketing produktów dla niemowląt i małych dzieci
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 339.138 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 339.138 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1.Podstawowe pojęcia związane z organizacją i zarządzaniem w przedsiębiorstwie, 2.Ewolucja teorii organizacji i zarządzania, 3.Nowe tendencje w zarządzaniu, 4.For my organizacyjno-prawne współczesnych przedsiębiorstw, 5. Działalność gospodarcza w aspekcie procesu planowania, 6. Strategiczna diagnoza otoczenia organizacji, 7. Analiza strategii przedsiębiorstwa z wykorzystaniem metod portfelowych, 8. Struktury organizacyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem, 9. Osobowość i umiejętności kierownicze, 10. Style kierowania, 1. Motywacja w organizacji (techniki motywacyjne), 12. Komunikacja i negocjacje w organizacji, 13. Kultura organizacyjna, 14. Wybrane instrumenty controllingu w przedsiębiorstwie.
5.Działalność gospodarcza w aspekcie procesu planowan ia, 6.Strategiczna diagnoza otoczenia organizacji, 7. Analiza sstrategii przedsiębiorstwa z wykorzystaniem metod portfelowych, 8.Struktury organizacyjne w zarzą dzaniu prezedsiębiorstwem, 9.Osobowość i umiejętnośći kierownicze, 10.Style kierowania, 11.Motywacja w orga nizacji (techniki motywacyjne), 12.Komunikacja i negoc jacje w organizacji, 13.Kultura organizacyjna, 14.Wybr ane instrumenty controllingu w przedsiębiorstwie
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Motywacja osiągnięć, 2. Cele uczenia się, 3. Cele studentów a ich osiągnięcia w nauce
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 37 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1.Istota turystyki i usług turystycznych; 2. Podstawowe informacje z zakresu historii turystyki i hotelarstwa; 3. Podstawowe informacje z zakresu turystyki i usług hotelarsko-turystycznych; 4. Wybrane zagadnienia organizacyjno-prawne z zakresu prowadzenia działalności turystycznej i hotelarskiej; 5. Struktura podaży i organizacja rynku hotelarskiego; 6. Organizacja pracy w hotelu; 7. Funkcjonowanie biur podróży; 8. Impreza turystyczna jako produkt biura podróży; 9. Organizacja usług agroturystycznych w Polsce; 10. Turystyka na terenach chronionych; 11. Jakość usług turystycznych; 12. Żywienie w turystyce z elementami obsługi konsumenta; 13. Finansowe aspekty działalności turystycznej i hotelarskiej; 14. Elementu marketingu usług turystycznych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 379.85 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. O etyce, wartościach i wartościowaniu, 2. Zadanie nauczyciela
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 (2 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 37 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Swoistość etyki biznesu, 2. Historyczny zarys etyki działalności gospodarczej, 3. Specyfika etyki, 4. Kategorie etyki, 5. Etyka indywidualna i etyka społeczna, 6. Dwa sposoby uzasadniania propozycji etyki biznesu, 7. Problematyka etyki zawodowej, 8. Etyczny wymiar pracy, 9. Współczesny kontekst dla rozważań o etyce gospodarowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17 (1 egz.)
Książka
W koszyku
I. Finanse w teorii. II. Publiczny system finansowy. III. Pieniądze i system bankowy. IV. System podatkowy i charakterystyka niektórych podatków. V. Ubezpieczenia społeczne i gospodarcze. VI. Finanse przedsiębiorstw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 336 (2 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 336 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Drobna przedsiębiorczość w warunkach gospodarki rynkowej; 2. Znaczenie zasady równości szans na rynku pracy dla przedsiębiorczości kobiet; 3. Rozpoczęcie działalności produkcyjne lub usługowej; 4. Podstawy prawne prowadzenia działalności gospodarczej; 5. Ubezpieczenia osobowe i majątkowe; 6. Rynek i marketing; 7. Specyfika usług agroturystycznych jako formy przedsiębiorczości; 8. Bariery funkcjonowania małych i średnich przedsiębiorstw; 9. Formy finansowego i pozafinansowego wspierania małych i średnich przedsiębiorstw; Adresy organizacji i instytucji wspierających MSP.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
I. Edytor Tekstu Microsoft Word: 1. Uwagi wstępne, 2. Wprowadzenie i poprawianie tekstu, 3. Formatowanie tekstu, 4. Wypunktowanie i numerowanie, konspekty numerowane, 5. Definiowanie i wykorzystywanie miejsc tabulacji, znaki wiodące, 6. Tabele - tworzenie i formatowanie, 7. Podział dokumentu na sekcje, 8. Korespondencja seryjna, 9. Wstawianie obiektów, 10. Tworzenie i wykorzystywanie szablonów, 11. Tworzenie i wykorzystywanie styli, 12. Elementy konfiguracji Worda. II. Akrusz kalkulacyjny Microsoft Excel: 1. Uwagi wstępne, 2. Uruchomienie Excela, 3. Budowa zeszytu, 4. Budowa arkusza, 5. Wprowadzanie danych do komórek arkusza i ich poprawianie, 6. Formuły, 7. Adresowanie komórek, 8. Zaznaczenie bloków komórek, wierszy, kolumn i całego arkusza, 9. Formatowanie elementów arkusza, 10. Funkcje arkuszowe, 11. Drukowanie, 12. Operacje na bazach danych, 13. Wykresy, 14. Menedżer scenariuszy, 15. Visual Basic dla Excela: 1. Makropolecenia - ogólne informacje, 2. Rejestrowanie makr, 3. Uruchamianie makr, 4. Typy danych i ich deklaracje, 5. Instrukcje warunkowe, 6. Instrukcje pętli, 7. Często używane funkcje wbudowane, 8. Obiekty excela i odwołania do komórek, 9. Przykłady funkcji, 10. Przykłady procedur. III. Bazy danych w programie Microsoft Access: 1. Projektowanie tabel, 2. Formularze, 3. Kwerendy (zapytania), 4. Raporty, 5. Ćwiczenie - baza kredyty, 6. Kwerendy, 7. Przenoszenie rezultatów kwerend do Excela, 8. Raporty, 9. Aplikacja baza kredytów. V PowerPoint - tworzenie prezentacji: 1. Wstępne informacje i podstawowe pojęcia, 2. Widok prezentacji, 3. worzenie slajdów w pustej prezentacji, 4. Wzorzec slajdów, 5. Efekty specjalne w prezentacji, 6. Przygotowanie i wypróbowanie czasu wyświetlenia slajdów
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 004 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1. Przedmowa i ogólne zagadnienia historii filozofii; 2. Grecka filozofia przyrody; 3. Przełom humanistyczny w filozofii greckiej: sofiści i Sokrates; 4. Systemy filozoficzne Platona i Arystotelesa; 5. Szkoły etyczne w okresie hellenistycznym i rzymski neoplatonizm; 6. Powstanie i rozwój filozofii chrześcijańskiej; 7. Racjonalizm Kartezjusza i koncepcje postkartezjańskie; 8. Nowożytny empiryzm; 9. Filozofia Kanta; 10. Filozofia Hegla; 11. Filozofia Marksa; 12. Początki filozofii współczesnej i filozofia pozytywizmu; 13. Początki filozofii życia: poglądy Schopenhauera i Nietzschego; 14. Filozofia Bergsona; 15. Psychoanaliza; 16. Fenomenologia; 17. Egzystencjalizm i ontologia fundamentalna Heideggera; 18. Hermeneutyka; 19. Współczesna filozofia katolicka: neotomizm i personalizm; 20. Krytyczna teoria społeczeństwa szkoły frankruckiej; 21. Psychoanaliza humanistyczna Fromma; 22. Neopozytywizm i szkoła lwowska-warszawska; 23. Krytyczny racjonalizm Poppera; 24. Postmodernizm i filozofia końca XX wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1 (2 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
I. Cel pracy i przebieg zadań. II. Aktualny stan polskiego systemu opieki i resocjalizacji na podstawie dokumentów źródłowych. III. Specyfika resocjalizacji w warunkach opieki całkowitej. IV. Postawy wychowawców młodzieży niedostosowanej społecznie w przebiegu procesu resocjalizacji. V. Znaczenie wzoru osobowego wychowawcy dla efektywności resocjalizacji w warunkach instytucjonalnych. VI. Opinie ekspertów społecznych na temat wychowania oraz możliwości resocjalizacji dzieci i młodzieży niedostosowanej społecznie. VII. Wizje i rekomendacje dotyczące usprawnienia funkcjonowania placówek opiekuńczo-wychowawczych. VIII. Refleksje nad przyszłością. Współczesny stan świadomości i psychosyntetyczne możliwości rozwoju człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 37 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 37 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Głównym celem pracy jest prezentacja uwarunkowań prawnych i ocena ekonomicznej efektywności wykorzystania paneli fotowoltaicznych do produkcji energii elektrycznej w gospodarstwach rolnych województwa mazowieckiego. Cele szczegółowe obejmują: • charakterystykę zmian w koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz jej wpływ w aspektach ekonomicznych, społecznych i gospodarczych na gospodarstwa rolne; • prezentację uwarunkowań prawnych dotyczących instalacji fotowoltaicznych w gospodarstwach rolnych w Polsce; • ocenę efektywności ekonomicznej produkcji energii elektrycznej w wybranych typach gospodarstw rolnych województwa mazowieckiego z wykorzystaniem paneli słonecznych w rachunkach makroekonomicznym i mikroekonomicznym. Zakres pracy obejmuje zagadnienia teoretyczne dotyczące zrównoważonego rozwoju, ewolucję tej koncepcji, ideę zrównoważonego gospodarstwa rolnego oraz znaczenie odnawialnych źródeł energii w gospodarstwach rolnych. W drugiej części publikacji przedstawiono aspekty prawne związane z odnawialnymi źródłami energii, ze szczególnym uwzględnieniem instalacji paneli fotowoltaicznych w gospodarstwach rolnych. Wskazano zmiany wprowadzane w aktach prawnych wspierające rozwój fotowoltaiki. Następnie scharakteryzowano podstawowe metody oceny efektywności ekonomicznej inwestycji oraz etapy oceny projektów związanych z produkcją energii na przykładzie instalacji fotowoltaicznych. W dalszej części dokonano ocen makroekonomicznej i mikroekonomicznej efektywności wykorzystania paneli fotowoltaicznych do zaopatrzenia w energię elektryczną wybranych typów gospodarstw rolnych województwa mazowieckiego.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Autorzy publikacji skupili się na wieloaspektowym wpływie pandemii COVID-19 na funkcjonowanie rolnictwa. Podjęli się identyfikacji i oceny skutków tej pandemii dla polskiego rolnictwa, przedstawili decyzje i działania podjęte przez państwo w tym czasie oraz zaproponowali instrumenty polityki ekonomicznej przeciwdziałającej negatywnym konsekwencjom pandemii w rolnictwie. Ponadto omówili teoretyczne aspekty pandemii: definicję zjawiska, fazy, przyczyny i cechy. Scharakteryzowali zmiany, jakie zaszły w czasie pandemii w zakresie produkcji rolnej w Polsce – badanie i ocena sytuacji ekonomiczno-produkcyjnej polskiego rolnictwa przeprowadzone zostały z podziałem na produkcję roślinną i zwierzęcą. Omówili również zasady kształtowania cen produkcji rolnej jako jednego z kluczowych uwarunkowań oddziałujących na sytuację polskiego rolnictwa, a także podjęli się oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej gospodarstw rolnych w Polsce oraz wpływu pandemii COVID-19 na współpracę między rolnikami. Przedstawili też najpowszechniejsze formy współpracy, zarówno formalnej, jak i nieformalnej, spotykane w Polsce wśród rolników oraz szerzej – na wsi.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Chów świń w systemie wolnowybiegowym jest współczesną coraz popularniejszą alternatywą produkcji intensywnej, wielowektorowej. Obecnie konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to czy mięso pozyskiwane jest od zwierząt utrzymywanych w warunkach dobrostanu, pochodzących z produkcji zrównoważonej. W tym duchu autorzy przedstawili zasady produkcji wolnowybiegowej, omawiając szczegółowo warunki utrzymania świń, ich żywienie, zagospodarowanie terenu, zasady bioasekuracji zapewniające bezpieczeństwo sanitarne, rasy świń predysponowane do tego typu produkcji, behawior świń jako podstawowy wskaźnik dobrostanu, czynniki determinujące jakość pozyskiwanego mięsa oraz zagrożenia dla środowiska. Monografię autorzy wzbogacili o przedstawienie wyników swoich badań z tego zakresu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
Forma i typ
Wybór tekstów będących ripostą na kumulację szumu medialnego na temat żywności i żywienia – nie tylko faktów i mitów, ale też kontrowersyjnych poglądów lub wręcz pseudofaktów. Opracowanie jest zbiorem spostrzeżeń i wyników badań ekspertów z różnych ośrodków naukowych z całej Polski. Źródłem tytułowych prawd są badania naukowe prowadzone w obszarze nauki o żywności i żywieniu człowieka w podejściu holistycznym, a tytułowych półprawd – wiedza zaczerpnięta ze źródeł nieformalnych w toku wychowania i socjalizacji. Praca z pewnością zainteresuje każdego, gdyż dla większości z nas smak i zapach potraw są nośnikiem wspomnień, a wspólne spożywanie posiłku elementem utrwalania więzi międzyludzkich. Chwile wspólnych zakupów, gotowania i jedzenia powinny mieć jednak dobroczynne efekty zdrowotne, dlatego lektura tego zbioru artykułów jest niemalże obowiązkowa dla dbających o świadome i zdrowe życie. Coś ciekawego znajdą osoby z każdej grupy wiekowej i o każdym stylu życia – rodzice czy bezdzietni, bon vivanci czy eremici, sportowcy czy maniacy życia w rytmie powolnego mieszania w kubku ziołowych naparów.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Raport z badań przeprowadzonych w latach 2005-2020 na grupie małych gospodarstw rolnych (autorsko zidentyfikowanych jako drobne rolnicze) z centralnej i wschodniej Polski. Opracowanie uwzględnia analizę i ocenę efektywności wykorzystania wsparcia ekonomiczno-organizacyjnego w ramach wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej. Diagnozuje czynniki sprzyjające i ograniczające rozwój drobnych gospodarstw rolniczych na podstawie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród producentów rolnych, sołtysów i pracowników gmin wiejskich. Nakreśla potencjalne kierunki zmian w strukturze drobnych gospodarstwach rolniczych i specyfice działalności agrarnej.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Brak okładki
E-book
W koszyku
W opracowaniu skupiono się na identyfikacji kanałów popytowych i podażowych oraz mechanizmów wpływu pandemii COVID-19 na sektor rolny. Celem była prognoza zakresu skutków oddziaływania globalnego kryzysu na produkcję rolną, zmiany w popycie konsumentów oraz zakłócenia w łańcuchu dostaw żywności na rynkach krajowym i zagranicznym. Analizy obejmowały lata 2017–2021 oraz trzy lata wcześniejsze przed pandemią. Badano wydatki i spożycie żywności w gospodarstwach domowych, skalę i rodzaj powiązań producentów rolnych z instytucjami i podmiotami innych sektorów w gospodarce, aktywność depozytowo-kredytową polskich rolników, a także zmiany na rynku środków produkcji rolnej. Nie zapomniano również o analizie zmian na rynku pracy w rolnictwie z uwzględnieniem stopnia wykorzystania imigranckiej siły roboczej w okresie pandemii. Zagadnienia omówiono w ujęciach teoretycznym oraz empirycznym. Źródłem pierwotnym było badanie własne zrealizowane w formie wywiadów z ekspertami ze związków i z organizacji rolniczych, a także z doradcami ds. ekonomicznych PZDR z całej Polski. Użyte do analiz dane pochodzą z publikacji i baz danych GUS, ARiMR, IERiGŻ-PIB, MRPiPS, Eurostatu, EBC, OECD oraz Federalnej Agencji Pracy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Celem monografii jest przedstawienie uwarunkowań organizacyjnych, technicznych i ekonomicznych dla transportu żywności. Celami szczegółowymi są: ukazanie uregulowań prawnych w zakresie różnych gałęzi transportu przy przewozie produktów spożywczych, zidentyfikowanie wymagań w zakresie środków transportu i urządzeń transportowych do tego rodzaju przewozu oraz przedstawienie znaczenia przemieszczania produktów spożywczych w przewozach ogółem w różnych gałęziach transportu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej