Sortowanie
Źródło opisu
Książki
(9)
ebookpoint BIBLIO
(2)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(9)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje fachowe
(4)
E-booki
(3)
Dostępność
dostępne
(8)
tylko na miejscu
(5)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(9)
Czytelnia
(5)
Autor
Durlik Ireneusz (1931-2023)
(5)
Brzeziński Marek (1949- )
(1)
Busławski Adam
(1)
Chudzik Daniel
(1)
Dudek Agata
(1)
Klensporf-Pawlik Dorota
(1)
Kulińska Ewa
(1)
Lachowski Lech
(1)
Pająk Edward
(1)
Palino Todd
(1)
Petty Krit
(1)
Shapira Gwen
(1)
Sivaram Rajini
(1)
Staniewska Ewa
(1)
Szymonik Andrzej (1952- )
(1)
Zmudziński Wojciech
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Temat
Produkcja
(8)
Zarządzanie
(7)
Technologia
(6)
Organizacja
(5)
Inżynieria produkcji
(2)
Czwarta rewolucja przemysłowa
(1)
Ekologistyka
(1)
Informatyzacja
(1)
Logistyka
(1)
Opakowania
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przemysł
(1)
Systemy informatyczne zarządzania
(1)
Zarządzanie innowacjami
(1)
Zintegrowane systemy produkcyjne
(1)
Łańcuch dostaw
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(6)
Monografia
(2)
Opracowanie
(1)
Raport z badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(8)
Inżynieria i technika
(7)
Zarządzanie i marketing
(2)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zarządzanie procesem produkcji / Ewa Kulińska, Adam Busławski. - Warszawa : Difin SA, 2019. - 234 s. : rys., tab., wykresy ; 24 cm.
Wprowadzenie; ROZDZIAŁ I. Proces produkcji jako obiekt zarządzania 1.1. Struktura procesów przedsiębiorstwa produkcyjnego 1.2. Zdefiniowanie istoty i determinant procesów produkcyjnych 1.3. Klasyfikacja procesów produkcyjnych 1.4. Cykl produkcyjny, przebieg produkcji, typy produkcji 1.5. Przegląd wybranych mierników produkcji ROZDZIAŁ 2. Q, C, D, S, M jako system narzędzi w procesie produkcji 2.1. Istota wskaźników Q, C, D, S, M jako systemu zarządzania procesem produkcyjnym 2.2. Monitoring pracy zespołu produkcyjnego 2.2.1. Q – Jakość jako wskaźnik procesu produkcji 2.2.2. C – Koszt jako wskaźnik procesu produkcji 2.2.3. D – Dostawy jako wskaźnik procesu produkcji 2.2.4. S – Bezpieczeństwo jako wskaźnik procesu produkcji 2.2.5. M – Morale jako wskaźnik procesu produkcji 2.2.6. Q, C, D, S, M ‒ ocena zbiorcza 2.3. Audyt procesów produkcyjnych na potrzeby analizy wskaźników Q, C, D, S, M 2.4. Plan akcji wyznaczony systemem wskaźników Q, C, D, S, M ROZDZIAŁ 3. Procesowe rozwiązywanie problemów produkcyjnych 3.1. Reakcja na problemy – procesowe rozwiązywanie problemów produkcyjnych 3.2. Ocena procesu rozwiązywania problemów 3.3. Komunikacja – spotkania kierownictwa z pracownikami ROZDZIAŁ 4. Analiza modelowa narzędzi Q, C, D, S, M 4.1. Analiza Q, C, D, S, M w ujęciu matematycznym 4.2. Analiza Q, C, D, S, M w ujęciu obiektowym 4.2.1. Analiza procesu rozwiązywania problemów w produkcji systemu wskaźników Q, C, D, S, M 4.2.2. Analiza procesu audytu procesu produkcji systemu wskaźników Q, C, D, S, M 4.2.3. Analiza działań zapobiegawczych procesu produkcji systemu wskaźników Q, C, D, S, M 4.2.4. Analiza działań korygujących procesu produkcji systemu wskaźników Q, C, D, S, M ROZDZIAŁ 5. Wskaźnik Q jako narzędzie zarządzania procesem produkcji 5.1. Analiza wskaźnika jakości Q – kontrola procesu 5.2. Analiza wskaźnika Q – monitoring odpadu i reject line 5.3. Analiza wskaźnika jakości Q – rejestracja kart Q, C, D, S, M 5.4. Analiza wskaźnika jakości Q – realizacja akcji naprawczych 5.5. Analiza wskaźnika jakości Q – szkolenia i ocena pracowników na liniach produkcyjnych ROZDZIAŁ 6. Wskaźnik C jako narzędzie zarządzania procesem produkcji 6.1. Analiza wskaźnika kosztów C jako składowej modelu 6.2. Analiza wskaźnika kosztów C – kontrola procesu zużycia materiałów na linii głównej ROZDZIAŁ 7. Wskaźnik D jako narzędzie zarządzania procesem produkcji 7.1. Analiza wskaźnika dostaw D jako składowej modelu 7.2. Analiza wskaźnika dostaw D – całkowita efektywność O.E.E ROZDZIAŁ 8. Wskaźnik S jako narzędzie zarządzania procesem produkcji 8.1. Analiza wskaźnika bezpieczeństwa S jako składowej modelu 8.2. Analiza wskaźnika bezpieczeństwa S – analiza środków ochrony zbiorowej badanych podmiotów 8.3. Analiza wskaźnika bezpieczeństwa S – analiza środków ochrony indywidualnej badanych podmiotów gospodarczych 8.4. Analiza wskaźnika bezpieczeństwa S – analiza oznaczeń materiałów chemicznych i niebezpiecznych 8.5. Analiza wskaźnika bezpieczeństwa S – analiza przechowywania materiałów i narzędzi 8.6. Analiza wskaźnika bezpieczeństwa S – analiza dotycząca zagrożeń – rejestr zagrożeń 8.7. Podsumowanie dotyczące wskaźnika S ‒ bezpieczeństwo badanych podmiotów gospodarczych za 2017 rok ROZDZIAŁ 9. Wskaźnik M jako narzędzie zarządzania procesem produkcji 9.1. Analiza wskaźnika morale M jako składowej modelu 9.2. Analiza wskaźnika morale M – absencje chorobowe 9.3. Analiza wskaźnika morale M – housekeeping (gospodarność) 9.4. Analiza wskaźnika morale M – rozwiązywanie problemów, akcje naprawcze 9.5. Analiza wskaźnika morale M – zespoły usprawniające – QIT 9.6. Analiza wskaźnika morale M – nowe szkolenia stanowiskowe, procesowe i BHP 9.7. Analiza wskaźnika morale M – opracowanie materiałów szkoleniowych 9.8. Analiza wskaźnika morale M – szkolenia przypominające 9.9. Podsumowanie wyników analizy wskaźnika morale M ROZDZIAŁ 10. Przykład zastosowania 10.1. System Q, C, D, S, M – plan 10 kroków eliminacji i problemu w procesie produkcji; Zakończenie; Bibliografia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesna koncepcja logistyki produkcji / Andrzej Szymonik, Daniel Chudzik. - Warszawa : Difin SA, 2020. - 182 s. : fot., rys., tab. ; 24 cm.
Wstęp; Rozdział 1. Współczesne wyzwania łańcuchów dostaw 1.1. Przemysł 4.0 1.2. Nowoczesne łańcuchy dostaw 1.3. Społeczna odpowiedzialność biznesu Rozdział 2. Nowoczesna logistyka produkcji 2.1. Automatyzacja w procesach produkcyjnych 2.2. Robotyzacja w procesach produkcyjnych i logistycznych 2.3. Lean Manufacturing w Przemyśle 4.0 2.4. Terroryzm spożywczy w logistyce produkcji 2.5. Pracownik na nowym rynku pracy Rozdział 3. Sterowanie w logistyce produkcji 3.1. Istota sterowania 3.2. Sterowanie przepływami materiałów i wyrobów w intralogistyce 3.3. Transport wewnętrzny w logistyce produkcji 3.4. Kontrola sterowania przepływami strumienia rzeczowego w logistyce produkcji Rozdział 4. Rola opakowań 4.1. Opakowanie 4.2. Oznakowanie towarów paczkowanych 4.3. System wspomagania doboru opakowań Rozdział 5. Wyzwania ekologistyki w przedsiębiorstwie 5.1. Istota ekologistyki w przedsiębiorstwie 5.2. Czystsza produkcja 5.3. Minimalizacja odpadów 5.4. Gospodarowanie i gospodarka odpadami 5.5. Gospodarowanie opakowaniami i odpadami opakowaniowymi Rozdział 6. Innowacyjne technologie w logistyce produkcji 6.1. Innowacyjne metody kompletacji towarów 6.2. Nowoczesne systemy do zarządzania procesami produkcyjnymi i ich kontroli 6.3. Sztuczna inteligencja i uczenie maszynowe w logistyce produkcji 6.4. Inteligentne okulary w logistyce produkcji 6.5. Wirtualna rzeczywistość i rozszerzona rzeczywistość w logistyce produkcji; Bibliografia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Strategie organizacji i zarządzania produkcją; Proces produkcyjny i wytwórczy; Struktury produkcyjne i produkcyjno-administracyjne; Typy, formy i odmiany organizacji produkcji; Współczesne urządzenia i techniki produkcyjne - aspekty organizatorskie; Planowanie i sterowanie produkcją; Zarządzanie systemami i przedsiębiorstwami produkcyjnymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Inżynieria zarządzania : strategi i projektowanie systemów produkcyjnych. Część I / Ireneusz Durlik. - Wyd. 7 uzupeł. - Warszawa : PLACET, 2004. - 339, [3] s. : wykr., tab. ; 24 cm.
Strategie organizacji i zarządzania produkcją; Proces produkcyjny i wytwórczy; Struktury produkcyjne i produkcyjno-administracyjne; Typy, formy i odmiany organizacji produkcji; Współczesne urządzenia i techniki produkcyjne - aspekty organizatorskie; Planowanie i sterowanie produkcją; Zarządzanie systemami i przedsiębiorstwami produkcyjnymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Strategie organizacji i zarządzania produkcją; Proces produkcyjny i wytwórczy; Struktury produkcyjne i produkcyjno-administracyjne; Typy, formy i odmiany organizacji produkcji; Współczesne urządzenia i techniki produkcyjne - aspekty organizatorskie; Planowanie i sterowanie produkcją; Zarządzanie systemami i przedsiębiorstwami produkcyjnymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Strategia wytwarzania, projektowanie procesów i systemów produkcyjnych; Projektowanie marketingu w przedsiębiorstwach produkcyjnych; badania marketingowe i prognozowanie; Obliczenia produkcyjne; Projektowanie rozwoju produktu i rynku; Projektowanie procesów produkcyjnych; Projektowanie systemów wytwórczych; Projekt inżynierski systemu produkcyjnego; Ocena projektów i decyzje projektowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Strategia wytwarzania, projektowanie procesów i systemów produkcyjnych; Projektowanie marketingu w przedsiębiorstwach produkcyjnych; badania marketingowe i prognozowanie; Obliczenia produkcyjne; Projektowanie rozwoju produktu i rynku; Projektowanie procesów produkcyjnych; Projektowanie systemów wytwórczych; Projekt inżynierski systemu produkcyjnego; Ocena projektów i decyzje projektowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Biznesmena / PLACET)
Abecadło organizacji produkcji, Konwencjonalne systemy produkcyjne, Nowoczesne i przyszłościowe systemy produkcyjne, Klasyczne metody sterowania produkcja, Nowoczesne i przyszłościowe metody sterowania produkcją.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (2 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zarządzanie produkcją : produkt, technologia, organizacja / Edward Pająk. - Wyd. 2 poprawione. - Warszawa : PWN Wydaw. Nauk., 2021. - 370, [2] s. : rys., tab. ; 24 cm.
Przedmowa do II wydania; ROZDZIAŁ 1. Wprowadzenie ROZDZIAŁ 2. Produkt – przygotowanie produkcji 2.1. Produkt 2.2. Przygotowanie produkcji ROZDZIAŁ 3. Procesy 3.1. Podział procesów 3.2. Etapy rozwoju procesów wytwarzania 3.3. Procesy wytwarzania 3.4. Zdolność jakościowa procesów podstawowych 3.5. Procesy pomocnicze w systemach produkcyjnych 3.6. Automatyzacja procesów systemu produkcyjnego 3.7. Modelowanie procesów ROZDZIAŁ 4. Sterowanie produkcją 4.1. Wprowadzenie 4.2. Sterowanie zasobami produkcyjnymi 4.3. Sterowanie przepływem produkcji ROZDZIAŁ 5. Oszczędne wytwarzanie 5.1. Wprowadzenie 5.2. Źródła marnotrawstwa w systemach produkcyjnych 5.3. Filary koncepcji oszczędnego wytwarzania (lean manufacturing) 5.4. Narzędzia oszczędnego wytwarzania 5.5. Wdrażanie koncepcji oszczędnego wytwarzania; Literatura; Indeks rzeczowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 658.1/.5 (1 egz.)
E-book
W koszyku

W monografii przedstawiono różnorodne zagadnienia z dyscypliny inżynierii materiałowej oraz zarządzania produkcją i usługami, które zostały omówione na 44. Studenckiej Konferencji Naukowej. Materiał badawczy opiera się na pracach studentów, członków kół naukowych oraz doktorantów z polskich uczelni. Teksty zawarte w monografii skupiają się na istotnych i aktualnych zagadnieniach oraz problemach, ze szczególnym uwzględnieniem idei zrównoważonego rozwoju.

W pierwszej części tej publikacji skoncentrowano się na innowacjach w inżynierii materiałowej, omawiając różne tematy, takie jak np. analiza mikrostruktury, właściwości użytkowe czy zużycie materiałów inżynierskich. W drugiej części uwzględniono zagadnienia dotyczące zarządzania i inżynierii produkcji, których podstawowym obszarem rozważań jest zapewnienie wysokiego poziomu efektywności podejmowanych działań. Znaczna część prezentowanej monografii obejmuje niezwykle istotne zagadnienia dotyczące innowacyjnych rozwiązań ekologicznych, optymalizacji materiałowej, odnawialnych źródeł energii oraz efektywnego gospodarowania odpadami.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Każda aplikacja korporacyjna tworzy dane. Ich przenoszenie i przetwarzanie jest równie ważne jak same dane. Platforma Apache Kafka została zbudowana właśnie w tym celu: aby umożliwić płynną obsługę strumieni zdarzeń czasu rzeczywistego. Umożliwia to architektom nie tylko łączenie aplikacji z systemami danych, ale również budowanie niestandardowych aplikacji, które same w sobie wyzwalają strumienie danych. Okazuje się, że architektura skupiona wokół strumieni zdarzeń otwiera zupełnie nowy rozdział projektowania dużych systemów.

Dzięki temu praktycznemu przewodnikowi komfortowo rozpoczniesz pracę z platformą streamingową Apache Kafka. Poznasz najlepsze praktyki w zakresie jej wdrażania i konfiguracji, aby zapewnić sobie możliwość strumieniowego przetwarzania dużych ilości danych. Zaznajomisz się z AdminClient API Kafki, mechanizmem transakcji i z nowymi funkcjonalnościami zabezpieczeń. W książce znajdziesz szczegółowe instrukcje, w jaki sposób wdrażać klastry produkcyjne Kafki, pisać niezawodne mikrousługi oparte na zdarzeniach i budować skalowalne aplikacje przetwarzania strumieniowego. Opisano w niej też gwarancje niezawodności, kluczowe interfejsy API i szczegóły architektury, w tym protokół replikacji, kontroler i warstwę pamięci masowej.

Najciekawsze zagadnienia:

  • wdrażanie i konfigurowanie Kafki w praktyce
  • niezawodne dostarczanie danych
  • budowanie potoków danych i aplikacji
  • monitorowanie, dostrajanie i utrzymywanie działania Kafki w środowisku produkcyjnym
  • wskaźniki pomiarów operacyjnych Kafki
  • Kafka w systemach przetwarzania strumieniowego

Kafka: gwarancja niezawodności korporacyjnych aplikacji!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Niniejsze materiały dydaktyczne napisane zostały z myślą o studentach kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studiów pierwszego stopnia (studiów inżynierskich, stacjonarnych i niestacjonarnych) Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Materiały zostały dostosowane do programu przedmiotu inżynieria produkcji żywności obejmującego wykład i ćwiczenia laboratoryjne. Zawierają podstawy niezbędne do przeprowadzenia ćwiczeń kształtujących umiejętności wykonywania badań laboratoryjnych, analizy wyników oraz formułowania na ich podstawie wniosków. Opracowanie składa się z 12 rozdziałów, w których opisano wybrane elementy inżynierii produkcji żywności. Na początku każdego rozdziału znajduje się krótki wstęp teoretyczny pozwalający na zorientowanie się w tematyce wykonywanego ćwiczenia. Część praktyczna obejmuje metodykę badań wybranych cech produktów a także wpływu procesów jednostkowych na jakość produktu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej