23763
Status dostępności:
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 0 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Indeks nazwisk
Uwaga dotycząca zawartości
1. Artyści i sztuka. Krótka historia pojęć: Podstawy konceptualne; Idea artysty: starożytni poprzednicy; Mimesis złudzenie i rzeczywistość; Rozważania nad kreatywnością; Twórczość jad notki i grupy; Sztuki piękne a nowoczesna koncepcja artysty; Geniusz; Ekspresjonistyczne teorie sztuki. 2. Przyjemność estetyczna: Estetyczność; Smak i piękno; Burke o pięknie; Kant o sądach smaku; Czy smak? Teorie podstaw estetycznych; Feministyczna krytyka percepcji estetycznej. 3. Amatorzy i profesjonaliści: Edukacja i kształcenia: kto się uczy?; Muzyka; Występy publiczne; Kompozycja; Geniusz i podmiotowość; Literatura; [pisanie i sprzedaż; I znowu subiektywizm; Malarstwo; Patrzenie; Perspektywa linearna; Rewaloryzacja przeszłości. 4. Głęboka struktura rodzaju - zmysł smaku i jedzenie: Pięć zmysłów; Przyjemność zmysłowa i przyjemność estetyczna; Subiektywizm i obiektywizm; Obrona zmysłu smaku; Pokarm i/jako sztuka. 5. Czym jest sztuka?: Definicje i ich konteksty; Sztuka i anty-sztuka; Teoria instytucjonalna; Sztuka jako lustro: Arthur Danto; Prace feministyczne i zmieniające się koncepcje sztuki; Medium i przekaz: włókno i żywność; Ciała artystów. 6. Trudne przyjemności: Wzniosłość i wstręt: Umysł i ciało - drugie podejście; Ponownie wzniosłość; luce Irigaray: płciowa podmiotowość; Obrzydzenie jako forma odbioru estetycznego; Wy-miot o brzydzenie: Julia Kristeva; Wstręt: kontekst i dwuznaczność
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej